Ştiri agricole

Comisia Europeană: România nu a cerut fonduri pentru despăgubirea cazurile de pestă

Comisia Europeană nu a primit până acum nicio cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar în contextul crizei de Pestă Porcină Africană (PPA), deși poate solicita inclusiv decontarea a 50-75% din cheltuielile cu despăgubirea fermierilor.

Singurii bani europeni ajunși în România pentru epidemia de PPA sunt cei alocați direct de Comisia Europeană, din bugetul special pentru prevenția pestei porcine. Este vorba despre 1,2 milioane euro, alocați în perioada 2015-2018.

DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane în 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate în acest scop (726.000 EUR numai în anul 2018) României. Până la ora actuală, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, în afară de cel menționat mai sus“, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Pentru a primi fonduri suplimentare, România trebuie mai întâi să ceară astfel de ajutoare financiare și să știe foarte clar pentru ce solicită banii.

Vrea să se ocupe de măsurile de securitate, sau cere bani pentru a aduce experți, pentru incineratoare, întrucât nu face față din punct al înzestrării tehnice, sau pentru că au omorât foarte multe animale, nu mai au producție și trebuie despăgubiți fermierii”, a exemplificat Anca Păduraru.

Înainte însă de a accesa noi fonduri, autoritățile române trebuie să explice cum au folosit cele 1,2 milioane de euro deja alocate.

În cazul PPA, există două feluri de bugete ale Comisiei Europene. Primul, cel prin care deja s-au alocat 1,2 milioane de euro pentru prevenirea acestei epidemii și cel de-al doilea prin care România mai poate accesa însă și fonduri suplimentare, la cerere, pentru compensațiile acordate proprietarilor ale căror animale sunt ucise. Aici se pot deconta între 50 și 75% din banii pe care țara membră îi alocă.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!