Crotaliile, la control pentru subvenția APIA pe cap de animal
agrointeligenta.ro -Crotaliile, la control pentru subvenția APIA pe cap de animal, fie că este vorba despre ovibe, bovine, caprine, bubaline sau cabaline! Crotaliile animalelor care au fost înscrise pentru plata subvenției în zootehnie sunt primele elemente pe care inspectorii care efectuează controalele în teren le verifică pentru a confirma datele înscrise despre animalul respectiv. Sunt situații în care animalul poate pierde accidental una sau ambele crotalii obligatorii pentru subvenție.
Potrivit OMADR nr. 476 / 2016 privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, în cazul în care se constată neconformități în ceea ce privește sistemul de identificare și înregistrare a bovinelor, se aplică următoarele dispoziții:
– o bovină prezentă în exploatație care și-a pierdut una dintre cele două crotalii este considerată determinată cu condiția să poată fi identificată în mod clar și individual cu ajutorul celorlalte elemente ale sistemului de identificare și înregistrare a bovinelor, menționate la art. 3 primul paragraf lit. b) -d) din Regulamentul (CE) nr. 1.760/2000;
-dacă o singură bovină prezentă în exploatație și-a pierdut ambele crotalii, bovina respectivă este considerată determinată cu condiția ca animalul să poată fi totuși identificat cu ajutorul RIE, al pașaportului animalului, al RNE sau al altor mijloace prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1.760/2000 și cu condiția ca deținătorul de animale să poată dovedi că a luat deja măsuri pentru remedierea situației înaintea anunțării controlului la fața locului;
-în cazul în care neconformitățile constatate sunt legate de înregistrări incorecte în registrul individual al exploatației sau în pașaportul animalului, animalul în cauză este considerat nedeterminat numai dacă aceste erori se constată în cadrul a cel puțin două controale efectuate pe parcursul unei perioade de 24 de luni. În orice alt caz, animalele respective sunt considerate nedeterminate după prima constatare. Intrările și notificările din sistemul de identificare și înregistrare a bovinelor pot fi adaptate în orice moment în caz de erori evidente recunoscute de APIA.
Și în cazul oilor reguli se aplică în același fel. Adică dacă un animal din specia ovină sau caprină prezent în exploatație care a pierdut o crotalie este considerat determinat cu condiția ca animalul să mai poată fi identificat cu ajutorul unui prim mijloc de identificare în conformitate cu art. 4 alin. (2) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 21/2004 și cu condiția ca toate celelalte cerințe ale sistemului de identificare și înregistrare a animalelor din speciile ovină și caprină să fie îndeplinite.
Reamintim că numărul de crotalii care trebuie să fie aplicat animalelor este următorul:
-Bovinele trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
-Ovinele şi caprinele născute până la 31 decembrie 2007 trebuie să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă.
-Ovinele şi caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 – 1 ianuarie 2010 trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
-Ovinele şi caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului.
Subvenții la plată la APIA în Campania 2018 pentru creșterea animalelor sunt următoarele:
-Sprijin cuplat ovine/caprine: 15,9737 euro/animal;
-Sprijinul cuplat vaci de lapte: 340,9081 euro/animal;
-Sprijinul cuplat vaci de carne: 291,4906 euro/animal;
-Sprijinul cuplat bivolițe: 160,8187 euro/animal;
-ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, bovine – sector lapte: 16,577 euro/tonă;
-ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, bovine carne: 76,0774 euro/cap;
-ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine: 4,8503 euro/cap.