• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lelior Iacob, directorul ANZ: Nimeni nu pierde sprijinul cuplat pentru ovine

    Ramona Dascălu -

    Lelior Iacob, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, a luat parte la Întâlnirea anuală a Crescătorilor de Animale, eveniment desfășurat în cadrul Târgului Agralim și moderat de Vlad Macovei, Directorul General al Agrointeligența, și de Cosmin Andrei, de la Viața Satului, TVR 1. Printre subiectele dezbătute alături de fermieri s-a numărat și sprijinul cuplat pentru ovine, un subiect „fierbinte” în această perioadă.

    „Am depășit data de 1 septembrie, aceasta fiind data limită când fermierii își puteau ridica adeverințele de la Registrul Genealogic al rasei sau de la oficiile județene de zootehnie pentru a le depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ)”, a precizat directorul general al ANZ.

    Lelior Iacob a vorbit și despre situația particulară din sectorul de creștere a ovinelor unde sprijinul cuplat este condiționat de existența unui mascul la 35 de ovine cu origine, înscrise în Regiul Genealogic. ”Există un număr de fermieri care spun că încă nu au ajuns să aibă berbeci care să indeplinească condițiile pentru SCZ. Eu nu vreau să fiu decât tranșant, direct și le spun un singur lucru: din 2017, am avut întâlniri, am avut adrese scrise la toate asociațiile de profil din zootehnie, mă refer aici la asociațiile din sectorul ovin, e vorba de cele 10 asociații conducătoare ale registrelor genealogice, o asociație care conduce registrul la capre și aproape 50 de asociații care efectuează Controlul Oficial al Performanțelor (COP). Bineînțeles, între acele două asociații, cele de registru și cele de COP, există angajamente, dar trebuie să cunoaștem că instituția din vârful piramidei din tot sectorul ameliorării o reprezintă asociația care conduce Registrul Genealogic pentru că ea a fost recunoscută de autoritatea competentă, este cea care a luat hamul și praștia și s-a angajat în dezvoltarea unui program de ameliorare în funcție de rasa pe care o cresc fermierii. Bineînțeles, la rândul ei este responsabilă în fața autorității competente care nu are datoria decât să verifice ca programul de ameliorare care se desfășoară să respecte legislația națională și legislația comunitară. Deci să nu spună cineva că nu a știut”, a declarat directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Iacob Lelior, în cadrul dezbaterii de la Târgul Agralim, eveniment ce se desfășoară în perioada 20-23 septembrie la Lețcani, în județul Iași.

    Directorul ANZ le-a dat asigurări fermierilor că nu vor pierde SCZ nici pe anul acesta și nici pe anul viitor.

    „Acum, dacă sunt fermieri care din diverse motive au rămas fără această posibilitate, vreau să îi anunț și să le spun foarte clar că nimeni nu pierde SCZ-ul, nici pe 2018, nici pe 2019. Numai că în anul 2019 ar trebui să fie foarte interesați să se doteze cu material de reproducție, și asta să o facă în primăvară, înainte de a depune cererile la APIA. O parte dintre ei care nu îndeplinesc condițiile cerute de legile ameliorării, într-adevăr o să părăsească activitatea de ameliorare pe o perioadă de un an de zile, au timp să se pregătească și în momentul în care îndeplinesc condițiile cerute de regulament, atunci îi vom primi în turele de selecție, dacă vor să facă într-adevăr selecție și nu-i interesează numai partea financiară, care înseamnă SCZ”, a mai spus Iacob Lelior.

    Schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine și caprine este inclusă între schemele de plată pentru care se va achita avansul APIA începând cu 16 octombrie 2018.

    Declarațiile șefului ANZ au fost făcute în cadrul Târgului Agralim, cel mai mare eveniment organizat anual pentru fermieri în noed-estul țării. Târgul este deschis până duminică, 23 septembrie, și reunește cele mai importante companii din agribusiness, având și o componentă importantă dedicată zootehniei. Detalii despre eveniment găsiți pe site-ul www.agri-events.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!