• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BOB REITER, Crop Science BAYER: În curând vom avea producții medii de 15 TONE/HA LA PORUMB!

    agrointeligenta.ro -

    Bob Reiter conduce echipa de Cercetare-Dezvoltare Crop Science din cadrul noii companii Bayer. Din poziția sa, putem spune că Reiter este omul-cheie din spatele producțiilor de top pe care fermierii români le obțin an de an la rapiță și porumb cultivând hibrizii DEKALB. În cadrul evenimentului Future Of Farming, ediția 2018, organizat în perioada 17-19 septembrie în Germania, echipa Agrointeligența – www.agrointel.ro a reușit să obțină un interviu exclusiv cu Bob Reiter, aflând astfel care sunt direcțiile cercetării pentru creșterea performanței agricole la cele două culturi-vedetă în România.

    Vlad Macovei, director general Agrointeligența: În primul rând, avem câteva subiecte ridicate de fermierii din România și pe care dorim să vi le adresăm. Toată lumea discută în România despre culturile agricole și tehnologiile tolerante la secetă – deoarece în România avem în ultimii 10 ani, ca problemă principală și îngrijorare a fermierilor, seceta. Așadar, care este răspunsul dvs. pentru fermierii români, ce face DEKALB pentru ei și la ce să se aștepte fermierii români din partea geneticii DEKALB în următoarea perioadă?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Apa continuă să fie cel mai mare factor limitativ pentru producțiile agricole, indiferent că faci agricultură în România, în America de Sud sau în SUA. Cu certitudine, planul nostru este dedicat creării de produse care au o toleranță mai mare la secetă și cred că, cu siguranță, ceea ce am observat eu în ultimele decenii, este un exemplu. În SUA am avut o secetă severă acum circa 5 ani și am comparat fenomenul cu o secetă de acum 20 de ani, iar pentru mine a fost remarcabil să observ ce recolte au obținut fermierii în ciuda secetei. Cred că este o dovadă a ameliorării la nivel mondial, o ameliorare ce include produsele pe care noi le punem la dispoziția fermierilor din România. Programele de ameliorare continuă să facă progrese. Nu înseamnă, desigur, că la un anumit nivel de stres, producțiile nu vor fi mai mici, dar cred că am făcut mari progrese pentru a ne asigura că va exista un nivel rezonabil de producție pe care fermierii să o poată valorifica pe piață.

    Continuă să fie mai bine și în ceea ce privește schimbările climatice și impactul lor, cu siguranță acest aspect continuă să fie o prioritate pentru noi.

    Vlad Macovei, director general Agrointeligența: Este normal ca fermierii să aștepte în următorii ani, având în vedere aceleași tehnologii și cantitate de precipitații, o creștere a recoltelor din partea hibrizilor tot mai productivi în situații similare de cultură?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Da, exact! Cred că noi continuăm să oferim producțiile de top atunci când aportul de apă este îndestulător, dar, în paralel, ceea ce s-a întâmplat este că dacă fermierii ar compara produse de acum 5 ani și ar vedea ce producții obțineau dacă aveau, spre exemplu, 20 cm de apă – adică cu stres hidric, și apoi, cu același aport de apă ar vedea că acum producțiile lor sunt mai mari. Am cea mai mare încredere că livrăm astfel de produse pe piața agricolă și fermierilor.

    Vlad Macovei, director general Agrointeligența: În Europa Centrală și de Est există o legătură de ani buni între DEKALB și piața agricolă, fermierii români sunt pasionați de tehnologia americană și de experiența americană în agricultură. Care este răspunsul dvs. privind piața românească, cât de importantă este aceasta pentru dvs.?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Piața est-europeană în general, România fiind parte a acesteia, este pentru noi piața cu cea mai mare dezvoltare din Europa și noi am depus mari eforturi pentru a ne asigura că livrăm produse adaptate pieței românești. Așadar, România este foarte importantă pentru noi. Totodată, avem un angajament puternic din partea organizațiilor de furnizori întrucât prețuim piața românească și producem o mare parte din sămânță în România. Avem aici una dintre cele mai mari suprafețe de multiplicare pentru porumb. Ca și companie, vom continua să avem același angajament prin brandul DEKALB și prin alte aspecte care ne leagă de piața românească și de fermierii români.

    Vlad Macovei, director general Agrointeligența: Sunteți liderul Departamentului de Cercetare, manager pentru ceea ce va fi inventat și descoperit în cadrul brandului DEKALB, care va fi următorul mare lucru ce va marca următorii 10 ani agricoli și pe care îl vom și vedea implementat. Care credeți că va fi acesta?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Cred că vor fi schimbări pe care le vom vedea la cultura porumbului și despre care vom putea vorbi în viitor fără a da foarte multe detalii acum. Văd schimbări continue și îmbunătățiri pentru cultura porumbului, cred că viitoarea mare oportunitate pentru fermierii din România va fi faptul că la fel ca restul agricultorilor din lume, revoluția digitală are loc și va avea un impact pozitiv asupra fermierilor. Așadar, cum îi putem ajuta noi pe fermieri să ia decizii mai bune atât în privința semințelor cumpărate, cât unde să fie acestea semănate și apoi, prin deciziile din perioada de cultură, să își maximizeze per total performanța și producția pe care o vor obține cu acei hibrizi. Cred că acest lucru va fi marea oportunitate în următorii 5-10 ani, în combinație cu a cunoaște ce și când să se aplice produsele de protecție a plantelor. Pot să vă asigur că fermierii români nu sunt diferiți de alți fermieri din alte părți ale lumii, ei uneori nu recunosc că au anumite probleme la care nu folosesc soluții țintite și aici transferul digital de informație îi poate ajuta și le poate arăta că poate au nevoie de un anumit fungicid mai mult decât până acum sau că au o problemă cu nematozii de care nu știau că există în lanul lor și care este, de fapt, o problemă serioasă. Acum, noi, ca și companie Bayer, avem un portofoliu ce depășește nivelul de sămânță și cred că acest lucru este foarte incitant.

    Vlad Macovei, AgrointeligențaÎn prima parte a răspunsului dvs. vorbiți despre noutăți legate de cultura porumbului și noi soluții de hibrizi. Acum 10 ani, în România, o producție de 10 tone la hectar la porumb era ceva greu de crezut la nivel de medie. Acum, acest lucru nu mai este SF și vorbim despre cultură neirigată. Credeți că în următorii 5 ani, poate 10 ani, o producție de 20 de tone la hectar va fi un lucru obișnuit pentru fermele din România?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Dacă vă uitați la date, valoarea producțiilor continuă să crească și este în creștere constantă. Așadar, dacă ne uităm de când produceam o medie de 5 tone și acum avem 10 tone la hectar, cred că nu va mai dura mult și vom produce 15 tone la hectar în medie. Nu este niciun indiciu din date și din testele noastre că această constantă a productivității pe care am reușit să o dezvoltăm prin ameliorare nu va continua. Avem toate dovezile că fermierii se vor bucura de producții crescute în viitor.

    Vlad Macovei, Agrointeligența: Așadar, nu am atins încă un nivel genetic și biologic peste care să nu mai putem crește?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Știm, din istoricul producțiilor de teste în care fermierii au încercat să maximizeze producțiile, că potențialul genetic a fost atins numai în măsură de o treime.

    Vlad Macovei, Agrointeligența: Așadar, mai avem loc să creștem…

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: E loc de un management mai bun al culturilor agricole și genetica în sine continuă să se îmbunătățească. Dacă mă uit la date de acum 20 de ani, acel maxim de potențial genetic era numai la 60% din cel de astăzi. Este, fără îndoială, o continuă creștere atât pentru producțiile de top, cât și medii.

    Vlad Macovei, director general Agrointeligența: Să le spunem celor care ne urmăresc că vorbim despre, în mare, aceleași costuri, nu va fi nevoie de a investi mult mai mult pentru a obține o recoltă mai bună. Se rămâne la același nivel de costuri.

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Aveți dreptate – folosind, în cea mai mare parte, aceleași cantități de inputuri pe măsură ce încerci să obții o producție mai mare pe suprafață la o cultură precum porumbul. Noi am reușit să facem cultura să gestioneze mai bine apa, deoarece nu primim mai multe ploi pe suprafața arabilă, și, în general, fermierii nu fertilizează mai mult, dar obțin mai multă producție. Probabil există un trend general în care nivelul de fertilizare crește, dar dacă vă uitați la nivelul de productivitate, cu siguranță raportul se îmbunătățește.

    Vlad Macovei, Agrointeligența: Iar pentru cultura de rapiță aveți prognoze?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: La fel, cred că este interesant că la o cultură precum rapița vedem diferențe așa-zis fundamentale având loc mult mai repede. Evident, între schimbările la hibrizii de rapiță din ultimii ani din Europa în special, vedem caracteristicile privind calitatea reprezentând o componentă mult mai importantă pe piață, ameliorarea privind anumite boli sau alte atribute ale hibrizilor este mai mult frecvent întâlnită la cultura de rapiță decât la porumb unde cea mai mare atenție este pentru creșterea producției și a potențialului acesteia. Fiecare cultură are specificul său, dar ambele continuă să se îmbunătățească continuu.

    Vlad Macovei, Agrointeligența: Fermierii români sunt mari fani ai brandului DEKALB și, pe de altă parte reprezentați echipa de cercetare și de dezvoltare pentru acele produse. Fermierii români beneficiază, până la urmă de munca și expertiza dvs. Care ar fi mesajul dvs. pentru ei dacă v-ați afla în fața 100-200 de fermieri din România, mari-mici, productivi sau mai puțini productivi, mesaj de la un specialist la un fermieri?

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Poate le-aș transmite două lucruri. În primul rând, nu pot să îmi asum meritele pentru toată cercetarea și știința echipei alături de care lucrez și care contribuie la obținerea acestor produse pentru clienții noștri fermieri.

    În al doilea rând, realizez și prețuiesc faptul că, în fiecare an, un fermier poate să facă o alegere, să ia o decizie și în fiecare an în care el alege să cumpere un produs DEKALB, ceea ce ne face mândri. Și pe mine, personal, mă face să mă simt mândru că el a luat această decizie care îmi spune că echipa noastră a făcut o treabă grozavă. Dar trebuie să ne câștigăm acest merit în fiecare an, ceea ce ne motivează să facem ce putem și știm mai bine deoarece dacă fermierii au succes, noi ca cercetători și, în final, noi ca și companie Bayer, vom avea succes. Este o relație grozavă.

    Vlad Macovei, Agrointeligența: Mulțumesc foarte mult și în numele fermierilor români vă mulțumim pentru ceea ce faceți în România cu brandul DEKALB și prin prezența BAYER, o marea familie acum ca lider pe piața de agribusiness. Vă mulțumesc foarte mult.

    Bob Reiter, Crop Science Bayer: Eu vă mulțumesc. Este o plăcere atât să fim în slujba fermierilor și, cât și să fim parte dintr-un sector mare, agricultura, ceea ce pentru noi este o mare misiune.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!