Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

MISTERUL CELOR 23 DE EURO: BANII SUNT PE EXPLOATAȚIE, NU PE HECTAR!

Fermieri din toată țara au luat legătura cu Agrointeligența – www.agrointel.ro după ce au primit decizia de plată de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Agricultorii ne-au anunțat că au încasat 23 de euro pe exploatație în contul rambursării sumelor aferente disciplinei financiare, respectiv sumele cuvenite României din fondul de criză.

Reporterii Agrointeligența au luat legătura cu oficiali din mai multe centre APIA și a primit confirmarea că banii așteptați de fermieri – unii chiar încasați, sunt de minim 23 de euro, însă banii nu se primesc pe hectar, ci pe exploatație. Fermierii primesc această sumă pentru doi ani de cerere – 2017 și 2016.

Rambursarea sumelor aferente disciplinei financiare, respectiv sumele cuvenite României din fondul de criză, sunt calculate printr-un algoritm pentru fiecare beneficiar . Viramentele bancare au fost efectuate deja, cel puțin la nivelul județului Dolj, unde majoritatea fermierilor au primit echivalentul în lei a cel puțin 23 de euro pe exploatație. Suma se achită pentru doi ani de cerere, 2016 și 2017”, ne-a explicat Adelline Doran, purtător de cuvânt în cadrul APIA Dolj. Conform reprezentantei APIA, fermierii care au beneficiat de rambursare au primit, majoritatea, circa 128 de lei pe exploatație, fiind de subliniat faptul că producătorii agricoli au primit acești bani în conturile declarate la APIA și nu s-au aplicat sancțiuni fermierilor. Astfel, spre exemplu, în alt județ, în Mehedinți, pentru o fermă cu 113 de hectare, un fermier ne-a transmis că i-a ajuns în cont echivalentul a 28 de euro pe exploatație.

Vă reamintim că la finele săptămânii trecute, APIA a anunțat că a plătit către fermieri rambursarea sumelor aferente disciplinei financiare, respectiv sumele cuvenite României din fondul de criză, fiind procesate/autorizate un număr de 76.141 dosare cu suma totală de 75.501.749,49 lei, echivalentul a 16.451.931,77 euro.

Ce a anunțat Ministerul Agriculturii

”Ca urmare a demersurilor susținute întreprinse de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe lângă Comisia Europeană, în data de august 2018 a apărut în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul¹ privind rambursarea creditelor reportate din exercițiul financiar 2017. Astfel, României i se rambursează suma de 16.452.203 euro, sumă ce trebuie plătită fermierilor până pe data de 15.10.2018, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această sumă, care va intra în conturile fermierilor pănă pe 15 octombrie 2018, va fi redistribuită tuturor agricultorilor care au avut un sprijin financiar de peste 2.000 euro, aferent Campaniei 2017”, s-a comunicat anterior de la MADR printr-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro.

În data de 28 august, ministrul agriculturii Petre Daea a anunțat plata a 23 de euro pe hectar în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul instituției pe care o conduce:

Stiri subventii APIA


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


36 comentarii

 1. Daea ești mare palavragiu și mincinos. Nu va e rusine sa dati unui fermier cu 100 de hectare 200 €. Ce p…mea sa faca omu cu ei cand aștepta 2300 € după cum ați mintit. Benzina s a scumpit cu 50 % in doi ani. Creșterile de salarii nu acoperă inflația gunoaielor!! Jos PSD!

  1. Dute Daea dute unde o dus mutu iapa…bătrân cu mare!!!păcat ca își bat joc de noi pe fata dar totuși nu putem face nimic!!!!!!!😯😯

 2. Din 23 de euro sa facut 2.3 euro misto trb asta astai romania numai la noi este batjokura asta numai minciuni si nu stie cum sa mai fure cei de sus adik psd si tot psd iese intotdeauna

 3. Am primit pe 107 ha aprox.1150 lei.cu diferenta au platit oamenii din comisiile de la referendum.ca doar nu platesc din banii de ajutoare sociale.tot din banii oamenilor care muncesc.rusine daia.

 4. Din sumele vehiculate aici imi dau seama ca nu inteleg chiar toate.Poate si ministrul vorbeste multe,cand e ziua lunga,dar eu la 49 ha am luat exact 254,3 lei(FEGA,nu stiu ce),deci nici decum 23 euro,nici pe ha,nici pe exploatatie,nici macar pe 2 ani,cum zice cineva.Poate ma lamureste careva.
  .

 5. Rusine si bataie de joc ,trbuie iesit în strada ca la 1907 si sa ne dea asa cum au spus de prima data 23 de euro pe ha .Am facut datorii în baza acestor 23 de euro ne bate falimentul la usa .Ce fel de guvern este acesta ,care ne trateaza cu atîta umilinta .Reprezentanti nostri ce fac ,unde sînt ,dorm ,de ce nu ies în massmedia sa ne reprezinte .Dl Laurentiu Baciu ,Dl ion Dumitru,Dl Arion ce faceti fratilor unde sînteti ?

 6. Nu sunt bani pentru salariile bugetarilor și pentru pensii. Sa vedeți targaneala naibii cu subvențiile. Au promis multe și au facut ceea ce vedeți. Redacția nu e vinovata pentru publicarea acestei sume deoarece asa a fost anunțată de Ministru și de directorul APIA. Așa ministru, așa guvern, așa țara, vai de popor!

 7. Asa bătaie de joc,eu nu am mai auzit,până în ultimul moment ,declarațiile au fost ca ne dau 23 e la hectar,si cand sa faca plata,e ca si cum nu o fac,ce sunt 23 e pe exploatatie? NIMIC,ce sa faca un fermier cu 23 e.?

  1. Aş este redacția nu e vinovată.Vinovat este ministru că el a declarat că va da 23€ la ha.Referitor la subvenții, ne mint în fiecare an.

 8. 52 de hectare ,515 lei …. penibili…. Teapa pesedista ! Oamenii au făcut datorii in baza Declarației boului de Daea … Sper sa ii dea Dumnezeu tot răul pe care el l-a făcut fermierilor … MUIE psd

  1. Bună ziua!

   Am cerut clarificări din partea APIA și le-am publicat exact în forma în care ne-au fost transmise.

   Aveți organizații de fermieri nenumărate și care primesc bani de la stat să vă reprezinte, poate le cereți lor socoteală pentru situație, nu nouă – o mână de oameni care încercăm să vă oferim informații oficiale și ne zbatem pentru fiecare răspuns pe care ni-l solicitați din partea autorităților.

   Cele bune!

  1. Nu vă dați seama ca publicând o știre falsa,are repercusiuni majore asupra fermierilor.multi dintre noi am împrumutat bani știind că avem de primit 23 de euro pe hectar nu pe exploatație.Acum de unde dăm banii înapoi?Acum ne trimiteți la cei ce ne reprezintă?Înainte de a publica,documentați.va bine doamna și nu mai postați minciuni.

  2. Nu am publicat minciuni, stimate domn. Am publicat declarații oficiale dintr-o conferința de presă. Nu ne putem asuma noi responsabilitatea pentru declarațiile oficiale. Aveți înregistrarea în articol. Dar dacă vă simțiți mai bine aruncând cu noroi în noi și nu în cei responsabili, ne bucurăm să vă fim de ajutor. Cele bune!

  3. Dar si voi ziaristii stati prost cu matematica si logica, 16.452.203:76.141=216,07 euro pe exploatatie(media). Cum sa fie 23E/ha?!

  4. Suma de 23 de euro este suma minimă pe exploatație. Sunt fermieri care au primit și mai mult. Aveți exemplu și în articol.

   Dvs. cât ați primit și pentru ce suprafață? Că poate așa ne mai dați o referință.

   Cele bune!

 9. Deci nu inteleg…adica chiar nu intreaba nimeni de ce intra acum doar pe exploatatie dupa ce sa anuntat ca intra pe hectar? Ce este cu bataia asta de joc ca nu inteleg? Nu mai aveti de unde fura si v-ati gandit sa furati din acesti bani???

 10. Cu o modalitate foarte naiva de calcul 16.451.931 euro impartit la 76.141 beneficiari , da 216 euro pe beneficiar/dosar/exploatatie . Nicicum nu ne da 23 de euro sau 128 de RON cat a aparut in deciziile de plata… este o smecherie la mijloc

Scrie un comentariu