• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXPLICAȚIILE MINISTRULUI DAEA pentru fermierii care AȘTEPTAU CEI 23 DE EURO LA HECTAR!

  Oana Timar Oana Timar -

  O plată comunicată de ministrul agriculturii Petre Daea la conferința din 28 august a stârnit un val de nemulțumire în rândul fermierilor. Producătorii agricoli care au avut subvenții de peste 2.000 de euro pe cererea din 2017 așteaptau să le intre înainte de 15 octombrie o corecție de 23 de euro pe hectar. Surpriza a fost însă aceea că agricultorii au primit de cel puțin 10 ori mai puțin, la unii ajungând în conturi numai câțiva lei.

  Invitat în platoul emisiunii România 9 de la TVR 1, ministrul agriculturii a primit din partea celor care urmăreau emisiunea pe Facebook o serie de întrebări privind situația corecțiilor și a sumelor virate. Șeful de la MADR a precizat că este vorba despre bani europeni pe care ministerul a reușit să îi recupereze de la Uniunea Europeană, iar banii au fost virați fermierilor, existând ”un fel de interpretări”.

  ”Eh, no, păi haideți, am văzut un fel de interpretări. Nu, ascultați-mă puțin: au fost discuții și au fost…Nu (nu au fost erori de sistem – n.r.). Trebuia din 2016 să introducem în sistem o corecție financiară. Cei care aveau peste 2.000 de euro ca sumă ce i se cuvine în condițiile în care este fermier avea o anumită corecție și sistemul respectiv trebuia să răspundă. I-au afectat pe unii cu anumite sume. S-au pierdut atunci sumele respective – în total 16 milioane de euro la nivelul țării. Au fost afectați în jur de 93.000 de fermieri. Cam 10%. (…) Ce am făcut noi – toată lumea a scos că s-au pierdut banii. Nu! Ne-am dus pe firul banilor respectivi, am motivat, ne-am dus la UE, am luat banii, am creat sistemul și acum le dăm banii ăia care se considerau pierduți. De asta au primit”, a spus ministrul agriculturii Petre Daea.

  Cum moderatorul emisiunii a insistat pentru o clarificare a situației și de ce fermierii au primit sume mult mai mici decât anunțate chiar de ministrul Daea, acesta a declarat: ”A fost o interpretare. Nu, nu, nu, a fost o interpretare. Este o interpretare răutăcioasă și pe care vreau să o scot din discuție. Sunt banii pe care trebuiau să îi primească fermierii din 2016. Acești bani s-au recuperat, s-au dat acum. În fluxul acesta de plăți sunt anumite corecții care însemană mecanisme create la nivelul Uniunii Europene. Dacă ai o anumită sumă, s-a luat o corecție din subvenția respectivă, iar acum acei bani s-au recuperat, nu are treabă cu subvenția actuală, nu are treabă cu plățile de acum. (…) Dar au pus întrebarea unii pentru că a fost o interpretare greșită…23 de euro pe hectar…când i-am spus că 23 de euro pe hectar, a pornit o asemenea…și iată că lucrurile au intrat…”.

  Vă reamintim că Agrointeligența-www.agrointel.ro a fost prima publicație din România care a anunțat că sumele primite de fermieri sunt mult mai mici decât cele pe care producătorii le așteptau. Despre faptul că am informat fermierii despre ce se întâmplă, ministrul agriculturii spus că ”sunt unii toboșari”. ”Ministrul Daea cât va fi ministru ia toți banii de la UE, toți, și îi dă la timp fermierilor, indiferent de greutăți”, a dorit să precizeze ministrul în finalul discuției despre cei 23 de euro.

  În înregistrarea de mai jos a emisiunii, subiectul celor 23 de euro poate fi urmărit de la minutul 19:06

  Declarația ministrului agriculturii Petre Daea de la conferința din 28 august în care anunța plata a 23 de euro pe hectar

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Primii bani în conturi! Șeful APIA: Am început plata subvențiilor ANT în vegetal și zootehnie! Guvernul a aprobat subvențiile fermierilor! APIA poate începe plata ANT! Lista APIA cu toate subvențiile aflate în curs de plată. Cât se achită la hectar și pe cap de animal

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Tinerii vor primi de la ADS maxim 50 de hectare de teren agricol, în concesiune! G4media.ro: Un personaj extrem de controversat, Ștefan Constantin, urmează să fie numit director general ANIF. Cine e personajul din umbră care trage sforile? Ministrul Agriculturii îl schimbă din funcție pe șeful APIA Olt la câteva zile de la prelungirea mandatului

  Căutare în articole