OIERII ROMÂNI, CU LÂNA LA BRUXELLES! ÎNTÂLNIRE CRUCIALĂ pentru A O VINDE LA UN PREȚ MAI BUN!
Oana Timar -Oierii români s-au dus cu lâna oilor la Bruxelles, în Parlamentul European! Europarlamentarul român Daniel Buda îi sprijină pe crescătorii români de ovine să își valorifice acest produs al oilor pe piața internațională. Dacă la noi în țară, ciobanii nu primesc la centrele de colectare de multe ori nici un leu pe kilogramul de lână, în alte state, crescătorii de ovine duc o viață decentă din vânzarea acesteia.
”În Africa de Sud, cu lâna de la câteva zeci de oi, o familie îşi poate „ţine” copilul la şcoală iar în România, acelaşi produs, constituie un „balast” pentru fermieri!”, a scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Daniel Buda, gazda oierilor care au mers cu lâna românească în Parlamentul European.
”În cursul dimineţii, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor de crescători, domnul Doru Pop, preşedintele asociaţiei Crescătorilor de Animale „Someşana”, domnul Vasilică Bratu, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu, domnul Florin Dragomir, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Eco Mioriţa”, precum şi cu primarul oraşului Novaci, domnul Dumitru Leuştean, am avut o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţi ai Asociaţiei Mondiale a Lânii. Această structură asociativă a fost înfiinţată în anul 1930 și reuneşte crescători din întreaga lume, având sute de membri. Evident, discuţiile au fost legate de posibilitatea valorificării producţiei de lână din România”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.
Potrivit reprezentantului PNL, pentru cunoscători, lâna, în vremurile nu demult apuse, constituia un produs care asigura o sursă importantă de venituri pentru fermieri. Din păcate, astăzi, acest produs constituie un balast pentru fermieri, în condiţiile în care, pentru tunderea unei oi se plăteşte 3-4 lei iar preţul încasat pe lână este undeva de 2-2,5 lei, în cel mai fericit caz. ”De multe ori, cei care au ochi să vadă, pot constata cu uşurinţă grămezile de lână aruncate de crescătorii de oi pe câmpuri. Deşi există un program naţional în acest domeniu, Daea a falimentat oaia şi atunci când vorbim de lână. Lipsa interesului manifestat de guvernanţi este dată şi de incapacitatea acestora de a lua contact cu principalele structuri asociative cum este spre exemplu Asociația Mondială a Lânii care ar fi avut posibilitatea să creeze oportunități pentru acest produs atât de răspândit în sectorul zootehnic românesc. Din discuțiile purtate cu doamna Dalena White, secretar general al Asociației Mondiale a Lânii, am convenit stabilirea unor vizite punctuale în România a unor specialiști, consultanți și experți în acest domeniu, pentru a face o evaluare concretă a potențialului pe care îl are România în această zonă și, în același timp, pașii concreți în vederea creării capacităților de depozitare, sortare și vânzare a lânii”, a vorbit Daniel Buda despre situația pieții de lână din țara noastră.
În urma discuțiilor purtate de dimineață, europarlamentarul s-a arătat ”extrem de încrezător în viitorul acestui sector”. ”Cu siguranță lâna românească își va găsi locul și rostul în economia mondială a lumii. Vă voi ține la curent cu următorii pași concreți făcuți în această direcție”, a concluzionat Daniel Buda.