• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiuri de grâu Saaten Union pentru producții de 9-10 tone la hectar

    agrointeligenta.ro -

    Grâul face parte din categoria cerealelor păioase și ocupă cea mai mare suprafață cultivată, în România anual se seamănă în jur de două milioane hectare.

    Atunci când decideți să folosiți un soi de grâu care să fie cultivat în ferma dumneavostră, acesta trebuie să fie cât mai bine adaptat condițiilor climatice și solului pe care este semănat, astfel încât producția și calitatea obținute să fie cât mai bune.

    Genetica de cereale păioase Saaten Union

    Saaten Union România deține în portofoliul comercial soiuri de grâu care au atins în țara noastră producții de 9-10 tone pe hectar. Principalele avantaje ale acestor soiuri sunt:

    Norma de semănat este redusă față de soiurile tradiționale românești; se recomandă să se semene 180-200 kg/ha în cazul în care semănatul se realizează în epoca optimă;

    Grupe de maturitate diferite pentru a completa toată gama de impurități a soiurilor utilizate în fermă (de la soiuri timpurii la soiuri tardive):
    • Soiuri timpurii, cum sunt soiurile Felix și Katarina;
    • Soiuri semi-timpurii, cum sunt soiurile Trublion și Python;
    • Soiuri semi-tardive, cum sunt soiurile Mulan și Joker.

    Capacitatea genetică a soiurilor de a obține calități bune pentru panificație:
    • Soiurile de clasa “A” pot atinge 13-13.5 % conținut de proteină și 26-30% conținut de gluten, atunci când se folosește tehnologie de cultură adecvată;
    • Soiurile din grupa de calitate “Elita” pentru panificație pot depăși 14% proteină și 30% gluten, atunci când se folosește tehnologia de cultură recomandată pentru atingerea acestor obiective.

    -Toleranță ridicată la principalele boli foliare;

    Care este epoca optimă pentru semănatul grâului?

    Pentru a se putea stabili epoca optimă de semănat a grâului trebuie să se ia în calcul ca plantele să aibă o perioadă de vegetație în toamnă de aproximativ 45 zile și să acumuleze o sumă a temperaturilor active de 400-500 grade C înainte de intrarea în iarnă. Pentru a avea o rezistență foarte bună la condițiile dificile din timpul iernii, este recomandat ca plantele de grâu să formeze 2-3 frați înainte de intrarea în iarnă. Astfel, perioada ideală pentru semănatul grâului este cuprinsă între 1-10 octombrie, pentru sudul și vestul țării, iar pentru Câmpia Transilvaniei, pentru zona colinară și pentru nordul țării între 25 septembrie – 5 octombrie.

    Dacă semăntul se realizează prea timpuriu, plantele se pot dezvolta foarte mult până la intrarea în iarnă, ceea ce le poate face sensibile la ger. De asemenea, acestea sunt mai expuse atacului de dăunători din toamnă (afide, muște).

    Semănatul tardiv face ca plantele de grâu să intre în iarnă neînfrățite și necălite, cu rezistență scăzută la ger, iar cultura poate pierde din densitate și, de asemenea este mai supusă îmburuienării.

    Densitatea și adâncimea de semănat recomandate la cultura grâului de toamnă

    Densitatea la semănat se stabilește astfel încât să avem la recoltat 700-800 spice/metru pătrat. Astfel, densitatea recomandată pentru soiurile de grâu comercializate de compania Saaten Union este cuprinsă între 360-370 boabe germinabile/mp ținând cont de umiditatea din sol, calitatea patului germinativ, perioada de semănat, precum și soiul ales pentru semănat.

    În România, distanța dintre rânduri la care se seamănă grâul este de 12,5 cm, iar majoritatea utilajelor de semănat sunt reglate la această distanță. Pe plan mondial, distanța dintre rânduri variază foarte mult de la 10 cm, ajungând până la 18 cm.

    Reglarea adâncimii de semănat se face ținând cont de mai mulți factori: umiditatea solului la momentul semănatului, textura acestuia și soiul ales spre cultivare. O umiditate optimă și o textură mijlocie spre grea au nevoie de o adâncime de semănat de 4-5 cm. Însă când avem un sol uscat, cu textură ușoară, semănatul se poate face mai adânc, la 5-6 cm.

    Fertilizare echilibrată

    Fertilizarea de toamnă

    Fertilizarea din toamnă este extrem de importantă, deoarece grâul trebuie să găsească în sol o cantitate mare și accesibilă de elemente nutritive.Aceste elemente sunt necesare deoarece plantele au nevoie de multe resurse nutritive în toamnă și iarnă pentru că plantele își continuă vegetația chiar și în condiții de ger. În această perioadă plantele au nevoie de multe resurse nutritive deoarece are loc formarea aparatului radicular, înfrățirea plantelor.

    Unul din cele mai importante mijloace de creștere a producției la grâu este aplicarea îngrășămintelor minerale. Grâul reacționează pozitiv la îngrășămintele pe bază de azot și fosfor (30% N + 100% P+K).

    Fertilizarea de primăvară a grâului

    Acesta fertilizare se face timpuriu pentru a stimula pornirea în vegetație și dezvoltarea egală a fraților. Fertilizarea trebuie făcută pe etape pentru a se evita pierderile și pentru a asigura hrana atunci când plantele au nevoie.

    Plantele de grâu folosesc în special azotul, dar și ureea, cât timp temperaturile sunt situate sub 15°C.

    Atunci când se stabilește folosirea unei anumite scheme de fertilizare, trebuie să se țină cont de mai mulți factori: tipul de sol, caracteristicile soiului ales spre cultivare, planta premergătoare, fertilizarea aplicată la planta premergătoare, clima zonei, densitatea semănatului, precum și producția planificată.

    Unul dintre obiectivele principale ale Departamentului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul companiei Saaten Union România este selectarea doar a soiurilor de grâu care întrunesc următoarele condiții: rezistență mare la iernare, capacitate foarte bună de înfrățire (ceea ce justifică recomandarea de reducere a cantității de sămânță la hectar), conținut de proteină ridicat, toleranță ridicată la boli, toleranță bună la cădere (prin elasticitatea paiului), producții ridicate, dar mai ales constante.

    Articol redactat de către ing. Pistol Cornelia – Manager Cercetare & Dezvoltare Cereale Păioase, Leguminoase și culturi verzi Saaten Union România


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial