Burse şi preţuriCulturi profitabileŞtiri agricole

AM DEPĂȘIT FRANȚA! ROMÂNIA – CEL MAI MARE PRODUCĂTOR DE PORUMB DIN UE!

Cel mai mare producător de porumb din Europa! România domină în acest an piaţa europeană a porumbului, cu o recoltă de 14,5 – 15 milioane de tone, cu mult peste cele 11,8 milioane de tone de porumb care vor fi recoltate în Franţa, arată estimările Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM) din Franţa, citate de Le Monde.

„Ţara lui Dracula vampirizează piaţa europeană a porumbului, sau, cel puţin, o domină..”, scriu jurnaliştii francezi, citați de Mediafax. Presa franceză mai spune că România a câştigat coroana principalului producător european de porumb, detronând Franţa, marele premiu fiind exportul de porumb.

Producătorii francezi au avut de suferit din pricina inundaţiilor din primăvară, urmate de secetă în vară, randamentul scăzând de la 10,3 tone la hectar în 2017 la 9,3 tone în acest an. Agricultorii francezi au pierdut echivalentul a 50.000 de hectare de porumb din cauza secetei, plantele fiind folosite ca furaje.

Anul trecut, România a recoltat 14,5 milioane de tone de porumb, situându-se pe locul 1 la suprafaţa cultivată şi pe locul 2 la producţia realizată, după Franţa. La floarea-soarelui însă, în 2017, România a ocupat locul I în Europa atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, la grâu – locul 5 la suprafaţa cultivată, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi la producţia realizată, după Franţa, Germania, Regatul Unit şi Polonia, la cartofi – locul 4 la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi locul 6 la producţia realizată, după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Regatul Unit.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Pai, daca ne lauda FRANCEZII- dati un lake si la la -par poate afla conducerile lor la aceasta data 13.11.2018 ca in ROMAIA nu a fost seceta ca am ajuns porumbarul Europei. Scrieti ceva si de FONDURILE MUTUALE pe timp de seceta in UE, poate asa mai invatam si noi asociatiile nationale de producatori agricoli se ne ponderam elanul de INTINS mana la sacul gol.

  2. hai serios…cu pamintul arabil vindut la straini in proportie de cel putin 40 la suta voi va laudati cu productii record???? ia dati detalii care firme au produs porumb cele romanesti sau cele straine care detin pamintul tarii?

    1. Bună seara! Dacă citiți articolul, nu noi, românii ne lăudăm, ci culmea este că ne laudă francezii. Informația a fost publicată de presa din Hexagon. Cele bune!

Scrie un comentariu