Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

Probleme cu germinația cerealelor: Orzul mințit, un fenomen în sudul țării

Orz cu incoltirea oprita
Probleme semnalate de fermieri la analiza din câmp (foto: Facebook.com/ Ion Olteanu Constantin)

Probleme majore la cultura de păioase. După ce rapița nu a răsărit pe măsura așteptărilor din cauza lipsei de precipitații, acum fermierii reclamă probleme și la culturile de pășioase semănate în această toamnă. La grupul Agromad Crops administrat de cunoscutul inginer Ion Olteanu, analiza culturilor din câmp a relevat prezența fenomenului denumit de fermieri ”orz mințit”.

Orzul mințit a fost semnalat în sudul țării și este un fenomen despre care mulți fermieri numai auziseră până acum. ”Este prima dată pe câmp când văd orz mințit cum spunem noi fermierii, adică încolțit și murit”, a scris pe pagina sa de Facebook fermierul Ion Olteanu, administratorul Agromad Crops.

Problema semnalată la cultura de grâu vine pe fondul unei toamne secetoase care a afectat puternic răsărirea rapiței, în timp ce la păioase, ploile tardive au căzut răzleț și în cantități insuficiente. Mai mult, săptămâna trecută, România a avut parte de un val de frig care a făcut ca temperaturile să coboare brusc până la 0 grade Celsius noaptea și dimineața. Ulterior, de vineri, vremea s-a încălzit, ajungând din nou la temperaturi de vară, însă tot fără ploi.

Ion Olteanu atrage atenția că anul agricol a început foarte prost și dacă în alte state, autoritățile iau măsuri, în România fermierii nu sunt sprijiniți. ”Este un an extrem de prost pentru fermierii români. În timp ce celelalte state vin cu soluții către fermieri, la noi sunt doar laude nejustificate. Am devenit cel mai mare producător de porumb din Europa și alte bla-bla-uri. (…) La urma urmei Dumnezeu nu ne părăsește niciodată. Atunci să fim încrezători că totul o sa fie bine și cu siguranță așa o sa fie”, mai mai scris fermierul pe Facebook.

Citiți și: Am depășit Franța! România, cel mai mare producător de porumb din UE!


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!