Creșterea animalelorŞtiri agricole

REVOLTĂ ÎN SATUL CU PESTĂ DIN DOLJ: ”AU VENIT MIȘELEȘTE! NU LĂSĂM PE NIMENI SĂ NE IA PORCII!”

Sursa foto: gds.ro

Revoltă în județul Dolj după ce de la București, ANSVSA a anunțat că în comuna Secu, satul Comănicea, s-a confirmat prezența pestei porcine africane. Localnicii sunt nervoși întrucât Prefectura Dolj a decis ca toți porcii din localitate să fie sacrificați. Oamenii spun că în satele vecine s-a dat informația din timp și cei de acolo au tăiat suinele azi-noapte în timp ce ei vor fi puși în situația de a li se omorî porcii fără analize, porci ce ar putea fi toți sănătoși.

Conform publicației Gazeta de Sud, zeci de localnici din comuna doljeana Secu, unde aseară s-a confirmat apariția virusului pestei porcine africane se află în aceste momente la întrarea în comună și blochează accesul autorităților în localitate. Oamenii sunt revoltați că le vor fi sacrificate animalele și spun că nu vor permite nimănui să le intre în curte. “Mai bine ma împușcați decât să îmi luați porcul! Nu dăm animalele dacă nu le fac analize. Nu au ce să caute în satul nostru”, sunt doar câteva dintre scandările oamenilor

În urma revoltei oamenilor din localitate, poliția a instituit filtre la intrarea în localitate și sunt verificate toate persoanele care circulă pe acest drum și care ar putea transporta porci.

Deși focarul de PPA a fost anunțat încă de ieri, abia astăzi, aproape de prânz au ajuns în Secu primele echipe menite să efectueze dezinfecția. Reprezentanți ai autorităților spun ca s-a renunțat la covorul cu dezinfectant din cauza că drumul neasfaltat ar absorbi substanțele. În aceste condiții, s-a hotărât sa fie pulverizat dezinfectant pe rotile autoturismelor care tranzitează satul.

Dolj este al 15-lea județ unde a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. conform ANSVSA, în data de 30 octombrie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna  Secu, satul Comănicea, județul  Dolj.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!