DE MÂINE, OIERII AȘTEAPTĂ AVANSUL APIA! CÂT AR PUTEA FI SUBVENȚIA pentru OVINE PE 2018!
Ramona Dascălu -Liderii oierilor așteaptă ca de mâine, joi -1 noiembrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură să înceapă autorizarea avansului pentru crescătorii de ovine. Reprezentanții Federației Romovis au declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că nu au fost informați privind cuantumul pe cap de animal din care se va calcula procentul de 70% pentru avans.
Cu mai multe ocazii, Ministrul Agriculturii Petre Daea le-a promis fermierilor că de la 1 noiembrie se va da startul pentru plata avansului din sprijinul cuplat pentru speciile ovine și caprine. Procentul de plată ar putea să fie același ca la schemele pe suprafață, adică de 70%, însă liderii oierilor spun că ei speră ca plata să ajungă la 75%.
Agrointeligența – www.agrointel.ro a stat de vorbă cu președintele Romovis, Nicolae Cioranu, care ne-a declarat că de la 1 noiembrie trebuie să înceapă plățile conform informațiilor primite din partea autorităților: „Așteptăm să vedem dacă se și confirmă”.
În privința cuantumului pe cap de animal, liderul din oierit a declarat că nu știe exact suma, dar potrivit calculelor sale, cuantumul pentru SCZ pe anul 2018 ar fi undeva pâna în 20 de euro pe cap de ovină: „Dacă cifra este undeva la 3 milioane de capete cum s-a vehiculat, cuantumul pe cap de oaie ar trebui să fie undeva la 17 euro”.
Și Secretarul General al Federației ROMOVIS și președinte al Asociației Moldoovis Botoșani, Ionică Nechifor, ne-a declarat că potrivit calculelor estimative, cuantumul pe cap de oaie va fi până în 20 de euro: „Mâine o să aflu mai multe detalii, o să stau de vorbă și cu cei de la minister și o să am niște date concrete. Din informațiile mele însă, pentru sprijinul cuplat zootehnic vine undeva până în 20 de euro pe cap de oaie, 19-20 de euro. În mod normal, avansul este de 70% din suma pe cap de animal”, ne-a declarat Ionică Nechifor.
Avansul acordat oierilor va fi din sprijinul cuplat pentru ovine și caprine, schemă pentru care deja s-a alocat un plafon de 56.100.000 de euro. Cuantumurile pentru plăți directe se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile.
De precizat că SCZ ovine/caprine reprezintă prima schemă de plată din zootehnie care ar intra la autorizare la APIA. Pentru crescătorii de bovine, plățile nu pot începe pe perioada avansului, adică până pe 30 noiembrie, din cauza perioadei de retenție de 6 luni de la închiderea campaniei de depunere a cererii unice. Ministrul agriculturii Petre Daea le-a promis însă crescătorilor de vaci de lapte și de carne că vor primi bani la plata integrală după 1 decembrie.