• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCANDALOS! PRIMARUL ÎI CERE SĂ ÎȘI DĂRÂME SOLARIILE pentru că NU AU FUNDAȚIE!

    Oana Timar -

    Agricultură pe beton și solarii cu autorizație de construcție și fundație în extravilan! Acestea sunt cerințele primarului din Dorohoi care i-a pus gând rău unui legumicultor care, culmea, de doi ani activează în localitate cu certificat de producător și care a fost de mai multe ori controlat. Într-un final, edilul a găsit soluția pentru a-l ”termina” pe fermier: fără vreun avertisment, i-a trimis legumicultorului o somație prin care îl obligă să își demoleze solariile pe motiv că acestea nu au fundație și autorizație de construcție!

    Legumicultorul Iulian Constantin Lionte din Dorohoi, județul Botoșani, a fost de-a dreptul șocat când a primit hârtia de la Primărie. Spune că nimic nu anunța această decizie care, practic, îl distruge ca fermier. Botoșăneanul nu doar că trebuie să își dărâme solariile, dar, în plus, are de achitat și o amendă de 1.000 de lei.

    ”Sunt din 2016 fără fundație. Plătesc de doi ani la Primărie pentru Atestatul de producător, am avut în fiecare an control din partea juristului și cineva de la Registrul Agricol. Și am declarat începând cu 2017 că dețin solarii la acea adresă. De ce nu mi s-a spus că nu am voie să fac solarii fără autorizație?”, și-a spus păsul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Iulian Constantin Lionte.

    Investiția pentru un singur solar dintre cele pe care Primăria i le cere să le demoleze a fost peste 3.000 de euro. Bani la care se adaugă utilajele și o cheltuială suplimentară pe care fermierul a făcut-o pentru a avea energie elictrică și sistem de irigații prin săparea unui puț.

    ”Am sunat în toată țara și am primit același răspuns: nu trebuie fundație pentru solarii, excepție fac cei care fac proiect pentru fonduri europene. În plus, de la Primărie mi-au zis că nu am voie să fac solarii pe teren arabil în extravilan”, explicat fermierul.

    Somatie amenda solare fara fundatie

    În ciuda explicațiilor pe care legumicultorul a încercat să le ofere autorităților, acestea au rămas de neînduplecat și i-au adus la cunoștință că trebuie să își distrugă spațiile protejate. ”Am explicat primarului, arhitectului și domnului de la Urbanistică faptul că structurile necesită înlocuirea foliei în permanență și mutarea după caz atunci când pământul nu mai este roditor. În cazul autorizării mi s-a spun că atunci când vreau să îl mut îmi va trebui autorizație de demolare”, a mai spus fermierul.

    Problema fermierului din Botoșani nu este singulară, iar legea nu este deloc în favoarea producătorilor agricoli care cad victimele sistemului. ”Chiar acum 10 minute am povestit cu cineva care are solarii cu flori și a primit și el 1.000 de lei amendă și stoparea lucrărilor până la obținerea autorizației. Omul a studiat legea și există. Eu am solariile pe piloni de beton, dar mi-a zis că la el vecinul a făcut circ la autorități că îl deranja, era invidios că tipului îi merge bine”, a scris alt fermier pa pagina de Facebook.

    Legea nu este în favoarea fermierilor și permite abuzurile

    Legea în baza căreia fermierul cu solare este somat de Primărie este una care creează mari probleme micilor producători de legume. Practic, este la latitudinea autorităților locale dacă vor să pună bețe în roate fermierului.

    Legal, există o chichiță legală prin care primarii pot să șicaneze fermierii. Practic, sunt cazuri izolate în care edilii chiar aleg să profite de acestă ”portiță” legală. Astfel, în Legea 50/1991 în forma actualizată, solariile de legume pot fi încadrate la construcții provizorii ce necesită autorizație de construcție. Astfel, la art. 3, alin (1), litera h apare obligativitatea autorizației de construcție pentru ”h) lucrări de construcții cu caracter provizoriu: chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame, copertine și pergole situate pe căile și spațiile publice, anexe gospodărești, precum și anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilan”.

    Fermierii contrazic însă legislația și spun că dacă ar exista bunăvoință, solariile pot fi încadrate la construcții mobile demontabile pentru care nu este nevoie de autorizație de construcție sau de fundație.

    Ce spune juristul

    ”Legea interpretează un solari drept „construcție provizorie”, indiferent de fundație iar pentru o construcție de acest gen este nevoie de autorizare. Inspectorii Primăriei pot sau nu să vă creeze probleme, după bunul lor plac și obiceiul locului. Cel mai bine este să mergeți la Biroul de Urbanism al Primăriei și să solicitați un Certificat de Urbanism care se obține fără niciun cost din partea dvs. Astfel veți afla dacă se cere sau nu autorizație de construire, în urbea dumneavoastră pentru un solar”, spune un expert judiciar
    pe site-ul www.avcatnet.ro.

    Mai mult, în cazul de la Dorohoi, rămâne întrebarea: de ce până acum solariile lui Iulian Constantin Lionte n-au avut nevoie de autorizație și acum, după doi ani de când fermierul activează în piață, fără vreun avertisment, este obligat să își demoleze spațiile protejate?


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!