Ştiri agricoleStrategii de afaceri

Legea cooperativelor 2018: Schimbări votate în Parlament

Lucian Trufin si Florentin Bercu
Senatorul Lucian Trufin alături de Florentin Bercu, directorul UNCSV

Veste de ultimă oră din Parlamentul României! Senatorul botoșănean Lucian Trufin anunță votul dat de deputații din Comisia pentru Agricultură în favoarea unei noi legislații pentru funcționare cooperativelor agricole. Modificările la actuala Lege a Cooperativelor au fost solicitate de fermieri și, practic, transformă actul normativ prin amendamente de substanță.

După ce am obținut votul în plenul Senatului, astăzi am susținut modificările aduse Legii Cooperației 566/2004 în fața colegilor deputați, membri ai Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice, care au votat in unanimitate. Toate propunerile de modificare au fost susținute și de organizațiile de profil ale fermierilor obținând și avizul ministerului agriculturii, cu care am avut o bună colaborare. În acest sens multumesc atât colegilor deputați cât și reprezentanților fermierilor”, a anunțat senatorul Lucian Trufin.

Parlamentarul care s-a implicat activ în elaborarea noului act normativ a arătat că modificările aduse au urmărit în special următoarele aspecte:

1. Distribuirea echitabilă a rezultatelor cooperativei agricole în funcție de activitatea economică a fiecărui membru;
2. Stimularea capitalizării cooperativelor și realizarea de investiții în comun pentru valorificarea producției și integrarea acesteia astfel încât fermierii să primească cota parte din valoarea adăugată;
3. Operaționalizarea facilităților fiscale atât pentru Cooperative cât și pentru membri cooperatori;
4. Eliminarea discriminării între cooperativele cu istoric și cele nou înființate din perspectiva aplicării beneficiilor fiscale.

Vestea senatorului Trufin a fost aproape instant ”salutată” prin aproape 100 de like-uri și mulțumiri din partea fermierilor. Lucian Trufin a primit un mesaj de mulțumire pentru susținere și din partea lui Florentin Bercu, directorul UNCSV – Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

UNCSV și-a atins principalul obiectiv pentru 2018. Azi a fost aprobat raportul pentru îmbunătățirea legii cooperației agricole în Comisia de Agricultura Camera Deputaților. Sperăm ca prin adoptarea raportului în forma votată și aprobarea legii în plen să contribuie în mod esențial la îmbunătățirea funcționarii cooperativelor agricole românești”, a fost mesajul lui Florentin Bercu după adoptarea amendamentelor la actuala Lege a Cooperativelor.

După votarea amendamentelor la Legea cooperației, raportul va merge la plenul Camerei Deputaților – for decizional. Dacă va fi adoptat, proiectul votat de parlamentari va fi transmis pentru promulgare către Președintele României Klaus Iohannis, apoi trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a ca noile prevederi să își facă efectele.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Acest cameleon A.Radulescule stie pe toate. Stie sa voteze cu doua maini- infractiune la vot, stie sa duca in eroare micul fermier – respectiv construirea camerelor agricole in favoarea politicului- unde a introdus: Preotul, primarul, director de scoala (pus politic), etc.,uitand reprezentantii legali din ,,SEPTEL” SI ADAPTAN- confundand un lucru elementar- Au amestecat doua legi – ONG cu o LEGE ELECTORALA – MANIPULARE DE MEMBRII IN c.a. Stie sa faca cooperative de suine () dar cu inputuri de purcei din (UE- Non UE)!!??. Stie cu ce se mananca o asociatie, deci omul universal. Se da rotund pe mass media ,,am gresit, nu am pus baza pe micul fermier” (A.S.). Ca la noi la nimeni!

  2. Primul punct nu l-am înţeles. Să zicem că s-ar înfiinţa o cooperativă care ar avea cod caen de comercializare a producţiei obţinute de membrii cooperativei. În acest caz activitatea economică o va desfăşura cooperativa iar profitul se va repartiza în funcţie de cantitatea livrată de către membrii cooperativei.
    Bineînţeles că investiţiile trebuie făcute în scopul creşterii valorii adăugate a produselor furnizate de membrii cooperativei
    Prin aceste amendamente se vede clar că noi nu am înţeles care este principiul de bază al unei cooperativei.
    Cooperativa nu trebuie înfiinţată doar cu scopul ca unul să fie şef şi să profite. Nu. Ci pentru ca membrii cooperativei să-şi eficientizeze activitatea de producţie pentru maximizarea profitului.

  3. Aceste precizari care se vrea a fi atractive pentru infiinatrea cooperativelor agricole sunt inutile. Nu ca micii producatori nu si-ar dori o forma de organizare care sa li se asigure un tratament egal pe pietele agroclimentare. Dar aceste precizari nu rezolva problemele. Dar daca il mai luati in aceste colective de lucru a legislatiei in agricultura pentru rezolvarea unor probleme a micilor producatori pe dl Radulescu Adrian care se amesteca in toate dar pe care le gandeste in maniera ca in realitate sa-si dezvolte afacerile dansului si a marilor firme, nu se rezolva nimic. Nu am nimic cu firmele mari. Ii felicit pe cei care au reusit care sare razbesc in lupta inegala cu corporatiile. Dar cand in piata esti recunoscut ca unul din marii fermieri nu ai o gandire clara pentru un sistem cooperatis. Stiu ca specialitatea dansului este Horticultura. Dar din pacate gandeste ca un agronom. Instrumentele si mecanismele de infiintare si functionare a sistemului cooperatist modern care sa asigure echivalenta de infiintare si functionare cu sistemele din celelalte state membre sunt straine acestui domn si nu numai. Facem legislatie ca sa zicem ca avem disponibilitatea de a rezolva problemele micilor producatori, dar totul este numai pentru imagine. Credeti dumneavoastra ca aceste precizari sunt suficiente pentru ca peste noapte sa se infiinteze sistemul si sa devina si functional? Inteleg optimismul unor persoane tinere cum este dl Florentin Bercu dar lucrurile sunt de mult mai complicate.

Scrie un comentariu