Creșterea animalelorŞtiri agricole

Avertisment: Ne moare oaia! Exporturile de ovine ar putea fi blocate!

Turma de ovine export

Avertisment de la Bruxelles, de la europarlamentarul român Daniel Buda. Reprezentantul României trage un semnal de alarmă cu privire la politicile de prevenție de control a bolii care face ravagii în efectivele de ovine din România: scrapia!

”Guvernanții în frunte cu Ministrul Agriculturii, Petre Daea, lasă ovinele pradă unei maladii letale. Reprezentanții Agenției Naționale de Zootehnie atrag atenția asupra pericolului din multe ferme de ovine amenințate cu scrapie. Din păcate, scrapia a fost depistată în tot mai multe ferme din România, iar această boală este fatală pentru ovine. În județul Mureș au fost ucise deja 2.000 de ovine și confirmate noi focare de scrapie, după cum a precizat și Direcția Sanitar-Veterinară Mureș”, a declarat Daniel Buda pe pagina sa oficială de Facebook.

Europarlamentarul a arătat că scrapia nu este o boală nouă la stânele din țara noastră, însă nu s-au luat măsurile necesare pentru stoparea ei: ”Mare grijă, domnule Daea, că ne moare oaia! La fel ca în cazul Pestei Porcine Africane, guvernanții PSD-ALDE nu au învățat nimic din lecțiile anterioare, dat fiind că și anul trecut au fost ucise peste 700 de oi din cauza scrapiei. Istoria guvernării PSD-ALDE ne arată încă o dată incapacitatea acestei coaliții de a evita greșelile trecutului și implicit un nou dezastru în zootehnia românească. Astfel, ne confruntăm încă o dată cu apariția unor cazuri izolate care pe fondul lipsei de măsuri coerente, va duce la izbucnirea unei noi epidemii catastrofale”.

Chiar dacă poziția lui Daniel Buda este una politică, acesta fiind un reprezentant marcant al PNL, avertismentul europarlamentarului este unul care ar trebui să senzibilizeze și să mobilizeze autoritățile competente. ”Pierderile economice în rândul fermierilor sunt considerabile, cu atât mai mult cu cât există riscul să nu mai fie acceptate ovine la export din cauza suspiciunilor legate de prezența bolii. Guvernanții PSD-ALDE mai aruncă o lopată de pământ peste zbaterile ostenite ale fermierilor români”.

În aceste condiții, Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îi transmită care sunt recomandările pentru autoritățile române în vederea prevenirii extinderii epidemiei de scrapie și sprijinirii fermierilor deja afectați. ”Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, a încheiat europarlamentarul român.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!