Ştiri agricole

Rectificare bugetară 2018. Mai puțini bani prin Ministerul Agriculturii pentru fermieri

Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an se anunță una negativă pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Guvernul va lua din suma alocată inițial MADR, conform informațiilor apărute în presă după ultima întâlnire a miniștrilor cabinetului condus de Viorica Dăncilă.

Guvernul a adoptat în urma şedinţei de vineri cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.

„Discutăm astăzi cea de-a doua rectificare a bugetului din 2018. Este o rectificare pozitivă care are ca principal obiectiv încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97 la sută din PIB şi asigurarea fondurilpr necesare pentru aplicarea politicilor şi programelor bugetare şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri, în debutul şedinţei de Guvern.

Finanţele explică faptul că reducerile de fonduri au fost operate având în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanţate din fonduri europene. Astfel, la Ministerul Transporturilor fondurile scad cu 1,16 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-49 milioane de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (-228,9 milioane de lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-198 milioane de lei), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (-176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (-166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), Ministerul Finanţelor Publice (-128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor şi Pădurilor (-95,9 milioane de lei) și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei), informează b1.ro.

Pe de altă parte, s-au asigurat fonduri suplimentare la Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale (+2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuţia României la bugetul UE şi 700 milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului), Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (+787 milioane de lei, în principal pentru alocaţii de stat pentru copii şi drepturi pentru persoane cu handicap), Ministerului Sănătăţii (+211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanenţă, a unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe), Ministerului Justiţiei (+138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal), Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (+ 85,2 milioane de lei per sold; s-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 Programul Operaţional Regional, + 98,42 milioane de lei), Ministerului Afacerilor Interne (+70,6 milioane de lei per sold; s-au identificat economii la cheltuielile de personal şi au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat).

Ministerul Finanţelor Publice precizează că cea de-a doua rectificare din acest an a fost realizată cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile cresc cu suma de 365,6 milioane de lei, însă valoarea nominală a Produsului intern brut este estimată în urcare la 949,6 miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului iniţial pentru acest an, astfel că se păstrează ţinta de deficit.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. La-s ca voua va place cand va taie banii.Daca erati fermieri adevarati ieseati in strada ca francezii. Dar la voi bagati capul in pamant si inghititi in sec fara sa ziceti nimic.

  2. A dracu’ rectificare pozitivă! pe lângă faptul că se face pentru încadrare în 2,97% deficit, mai vad și plin de minusuri. Acum le dete-n cap și agricultorilor. La anul va fi și mai rău, apoi, după ce taie și UE subvențiile, va veni dezastrul.

Scrie un comentariu