Transportarea porcului de Crăciun tăiat la țară: document cerut de DSV
Oana Timar -Transportarea porcilor de Crăciun sacrificați la țară îi preocupă pe mulți români care primesc în această perioadă ”grăsunul” de la părinți sau de la rude care au crescut animalul în gospodărie. În contextul fitrelor rutiere menite să limiteze focarele de pestă porcină africană, oamenii se tem că dacă vor fi prinși în mașină cu animalul sacrificat, carcasa le va fi confiscată, iar ei vor primi amendă.
„Transportul cărnii/carcaselor de porc după sacrificarea în gospodării pentru consumul propriu se poate face după obținerea unui aviz de la medicul veterinar din zonă. E nevoie de un examen clinic însoțit de un control trichineloscopic. În acest fel, cetățenii vor fi siguri vor aduce pe masa familiei o carne de porc fără riscuri, cu condiția să fie păstrată și pregătită în condiții de igienă”, a declarat pentru publicația buzoienii.ro dr. Marijean Milea, directorul DSVSA Buzău.
Din cauza pestei porcine cel puțin până la finalul anului vor fi interzise târgurile în care se puteau comercializa porci pentru sacrificare.
În privința comercializării porcilor în această perioadă, DSV-urile impun reguli stricte ce țin de obligativitatea ca animalele să fie cotaliate și să existe documente eliberate de medicul veterinar pentru transportarea animalului viu. Mai multe despre actele de care aveți nevoie pentru a comercializa porcii în viu găsiți în articolul: Vânzarea porcilor de Crăciun: acte necesare, amenzi aplicate de DSV