Creșterea animalelorŞtiri agricole

Oieri, controale. Amenzi pentru câinii de la stână

Control la stana de ovine oi
Foto: Business24.ro

Oierii, verificați “la sânge” de către autorități. După ce au fost controlați dacă lucrează cu forme legale, crescătorii de ovine au intrat acum în vizorul polițiștilor pentru verificarea respectării regulilor sanitar-veterinare în procesul de creștere a animalelor. Controalele au început în județul Prahova și au fost efectuate de către polițiști din cadrul Secției Rurale nr. 8 Bălțești.

Acțiunea s-a desfășurar în comuna Ariceștii Zeletin unde au fost controlate patru stâne și un crescător de porcine. În total au fost date șase amenzi, în valoare de 9.000 lei.

“La una dintre stânele verificate, s-a constatat că proprietarul deține într-un padoc patru porcine neînregistrate la DSVSA. De asemenea, au fost identificați patru câini ciobănești, unul legat și trei liberi, fără a prezenta jujeu, neidentificați prin microcip și nici vaccinați antirabic, două bovine adulte, din care una necrotaliată și un tineret bovin necrotaliat.

Totodată, au fost identificate șase caprine necrotaliate și un asin nemicrocipat. Animalele în cauză au fost luate în evidența Direcției Sanitar-Veterinare și monitorizate. La o altă stână, au constatat că un crescător de animale deținea patru câini ciobănești liberi și fără a purta jujeu, neidentificați prin microcip și nici vaccinați antirabic. Ovinele și caprinele deținute se aflau la pășunat, necrotaliate în totalitate”, se arata într-un comunicat de presă al Poliției Prahova citat de www.prahova-news.ro.

Pe raza comunei Cărbunești, a fost identificat un crescător de animale care deținea 35 de ovine și 35 de caprine, din care 15 ovine și 15 caprine necrotaliate. De asemenea, mai deținea doi câini ciobănești care nu purtau jujeu, neidentificați prin microcip și nevaccinați antirabic.

Sunt verificate și cărțile de muncă

Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, în luna octombrie, mai multe controale inopinate la stânele din județul Olt și au depistat patru astfel de cazuri.

Crescătorii de animale spun că sunt, la acest moment, neinformaţi cu privire la modalitatea legală de angajare a ciobanilor, având în vedere faptul că, de obicei, aceşti ciobani prestează muncă mai mult de 8-12 ore pe zi, practic aceştia având, de obicei, în grijă stâna.

“Nu prea ştim nici noi ce să facem în astfel de situaţii. Am tot întrebat, ni s-a spus că nu putem semna contracte, noi, persoane, fizice, cu alte persoane fizice. Dacă faci contract pe PFA, dacă eşti organizat ca PFA, cum faci, ce timp de lucru, sunt întrebări la care n-avem răspuns“, a declarat Traian Gârtan, reprezentantul unei asociaţii a crescătorilor de animale din judeţul Olt pentru Adevărul.

Cert este că, informaţi sau nu, proprietarii a trei stâne din Tufeni, județul Olt, au de plătit, pentru fiecare cioban fără contract, câte 20.000 lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Cei mai mari distrugător al pădurilor este câinele de oi și pe urmă ciobanul care nu respectă legile silvice si pe urmă paznicii de vânătoare care primesc gratis brânză și miei de la ciobani și gazda de stână!țară de cacao!

  2. Eu personal m-ma săturat ca ciobanii să îmi distrugă culturile ana de an . Din cauză că nu plătesc nu găsesc oameni serioși să pască oile găsesc tot felul de nepricepuți care pierd oile prin culturile mele distugândumi o mare parte din ele. Dacă ar angaja personal si să îl plătească conform muncii prestate ar găsi ciobani. ITM are dreptate că nu au angajați cu acte în regulă și-i amendează și sunt prea blânzi cu ei . Trebuie pedepse mai aspre pentru munca la negru mers până la închiderea activității.

  3. Alcool… trezeste-te tata si mergi acasă…te trage curentul prin cine știe ce sant si debitezi tîmpenii cat tine de mare…mi-e si sila să-ți mai raspund.

  4. Nu. VAjute dum amu de craciun ca nu mai stiti ce sa faceti sa soateti bani de pe amariti de ciobani habar nu aveti ce viata duc ziua noaptea in frig si in ploi si daca vine lupu si neomoara 20 30 de oi nu nentreaba nimeni ca ce am patit vati gasit sa cereti carti de munca la cine sa faci carte de munca ma gunoaielor ca boschetari carei gasim pe drum sau in gari asteapta momentu sa ne vinda citeva oi si mai cautal ce stiti voi imbracati la costume si la fuste mini cum se face ciobania

    1. Alo Rosa ce jicnesti oamenii in halul asta indiferent boschetari sau cum le mai zici sunt oameni. Cum adica sa faci carte de munca ? Da nu stii ce e aia ? ITMul doarme in papuci in loc sa controleze stanile sa vada daca au ciobanii carte de munca sau sunt copii minori proveniti din abandonuri scolare . Inainte cand nu erau subventiile cum faceau oamenii ciobania ? Pasteti oile pe pajistile pasunile sau pe terenuri la altii distrugeti culturile cu oile s au inmultit stanile pe dealuri ca ciupercile din cauza acestor subventii.

  5. Bine că lupii și urșii nu sunt amendați dacă fac pagube te întreabă dacă ai câini de rasă dacă sunt specializați pentru pază la oi și după un an anunță că dosarul este respins mieii sunt 4,5 lei kg oaia reformă este 60 lei bucata ciobanii când ne fură și fug nu-i întreabă nimeni de acte sau de răspundere tot crescătorii de animale sunt vinovați poate pentru că există și sigur pentru că persoanele care au de câștigat din subvenții pe pășuni cu acoperire niste biete mortăciuni doresc sa își mărească suprafețele.Dupa cum spune un viceprimar ,, noi cu banii voi cu mortăciunile,,

Scrie un comentariu