Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

APIA: Când încep plățile pentru a doua tranșă din subvenția pe 2018

Peste un miliard de euro este suma autorizată la plată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în cadrul campaniei pentru avansul din subvențiile pe 2018. Fermierii se întreabă când începe plata la APIA pentru a adoua tranșă din sprijinul pentru pământul lucrat.

Ministerul Agriculturii dă fermierilor asigurări că rectificarea bugetară negativă pentru sectorul agricol nu va afecta plățile către fermieri, iar după avans, cea de-a doua tranșă de bani va intra la plată de luni, 3 decembrie.

MADR și cele două agenții de plăți din subordine – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale continuă efectuarea plăților în avans începute în data de 16.10.2018 precum și pregătirea condițiilor de acordare, începând cu data de 03.12.2018 a plăților finale aferente campaniei 2018, pentru care resursele financiare sunt cuprinse în bugetul MADR la subdiviziunile corespunzătoare ale clasificației bugetare”, se arată într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Prin cea de-a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2018, aprobată prin OUG 101/27.11.2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR) a propus, în baza execuției bugetare pentru toate acțiunile cuprinse în bugetul propriu și al unităților subordonate, redistribuiri de sume excedentare către programe de sprijin al producătorilor agricoli ce înregistrau deficit din punct de vedere al creditelor bugetare aprobate, se mai arată în documentul citat.

APIA a depășit nivelul plăților de acum un an

Într-un scurt ”bilanț” efectuat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, directorul general al APIA, Adrian Pintea, făcut o comparație cu aceeași perioadă de plată din 2017 iar, conform acestuia, sumele plătite anul acesta în avans agricultorilor depășesc 1,054 miliarde euro.

Dacă ar fi să fac o comparație cu anul trecut pot spune că în 2017 la această dată aveam plătite 959 milioane de euro, iar anul acesta avem deja 1,054 miliarde de euro. Sigur că plăți se fac în continuare și astăzi – miercuri 28 noiembrie și în zilele următoare”, a arătat Adrian Pintea.

După încheierea plăților pentru avans funcționarii APIA vor relua campania de autorizare la plată pentru sumele finale, plata regulară, de luni – 3 decembrie, data de 1 decembrie fiind zi liberă. Așa cum s-a procedat și în anii trecuți cel mai probabil pe lângă schemele de plată pentru care s-a efectuat plata în avans, se va autoriza la plată finală și Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) care nu a intrat la avans. Și crescătorii de vaci urmează să fie autorizați la plata finală pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) subvenție ce nu s-a plătit în avans din cauza perioadei de reținere a animalelor în exploatații.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Eu sunt mulțumit de APIA,de atâția ani totul a decurs perfect! Dacă ești cu actele in regulă,merge repede, funcționarii sunt profesioniști și au mare răbdare cu toți amărâții care nu știu nici să se iscălească,nici pe unde au locurile…
    Banii au venit întotdeauna la timp.Chiar citeam un articol despre fermierii australieni care au renunțat la subvenții și le merge foarte bine!
    Și pină la urmă,de ce ar fi statul obligat să îți dea bani ca să- ți lucrezi pamintul?!

  2. poate va ginditi si dati si diferenta la subventia pentru motorinasau domnul DAEA este ocupat cu prcii si este rupt de realitate ,esti scos la pensie cind nu mai esti bun de munca ,el ce mai cauta acolo?

  3. Plata p…i. au controlat și au găsit nereguli 100000 de fermieri ca sa nu dea banii ca era un copac in plus pe teren si au zus ca e padure. O sa mearga functionarii apia pe teren toata iarna sa verifice prin zapada si ger pw toate dealurile.Huooo!!!

Scrie un comentariu