Loturile semincere din Republica Moldova, recunoscute de UE
Oana Timar -Fermierii români care produc sămânță au o nouă concurență pe piața regională și europeană. De la 1 decembrie, Republica Moldova a obținut pentru fermierii săi acordul de a comercializa în UE genetica produsă de fermierii moldoveni din soiuri și hibrizi recunoscuți la nivel european. Nu este exclus, astfel, ca o parte din companii să se orienteze către Moldova pentru producerea semințelor.
Accesul pe piața europeană a semințelor produse în Republica moldova a venit în urma unui audit riguros efectuat la începutul verii, în urma căruia sistemul moldovenesc de certificare a semințelor a fost recunoscut echivalent cu sistemul de control și certificare al Uniunii Europene.
Directorul general Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a arătat că deschidere către piața europeană de semințe este o oportunitate uriașă pentru Republica Moldova.
„Vreau să accentuez că pe parcursul anului curent Parlamentul Moldovei a modificat cadrul legislativ, în așa fel încât producătorii autohtoni au putut utiliza soiurile și hibrizii din catalogul Uniunii Europene. Iată aceste două lucruri vor crea premise pentru ca companiile interesate din statele UE sa-și plaseze producerea de semințe aici, iar producătorii noștri, peste 1.100 la număr, să poată să beneficieze de aceste oportunități oferite”, a menționat Gheorghe Gaberi.
Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a mai declarat că Moldova avea deja dreptul de a exporta materialul săditor pomicol în Franța, Italia, Bulgaria, România și alte țări membre ale UE. „A rămas doar să reușim să dobândim dreptul de export a materialului săditor viticol, care este pentru noi foarte important, fiindcă am avea exporturi estimate la peste un milion de vițe altoite anual, dar am putea substanțial să mărim acest volum”, a punctat Gheorghe Gaberi.
Mai mult acesta a menționat că în viitorul apropiat își propune să invite noi misiuni de audit pentru alte grupuri de produse, cum ar fi carnea de pui și ouăle de categoria B. „Ne dorim în cel mai scurt timp să obținem și dreptul de exportare a produsele lactate pentru a extinde piața de desfacere a produselor din sectorul agro-alimentar al țării”, a declarat Gheorghe Gaberi.
Anual necesarul de semințe pentru agricultura țării este de circa 120-125 de mii tone de semințe de culturi cerealiere, porumb, oleaginoase, sfeclă de zahar, legume.