Fermierii RomânieiŞtiri agricoleStrategii de afaceri

Agroindaf Afumați, ferma lui Claudiu Davițoiu, dorită de arabii de la Al-Dahra

Foto: www.delaval.ro

După ce au preluat Agricost Insula Mare a Brăilei – cea mai mare fermă vegetală din Europa, arabii de la Al-Dahra din Abu Dhabi se orientează spre achiziția unei cunoscute ferme de vaci de lapte. Conform informațiilor publicate de Ziarul Financiar, exploatația ”curtată” de investitori este cea administrată de Claudiu Davițoiu – Agroindaf Afumaţi din judeţul Ilfov.

Fermierul Claudiu Davițoiu nu a putut fi contactat, însă reporterii Agrointeligența au aflat, din surse sigure, că oferta arabilor nu doar că este în discuție, dar există și o a doua propunere din partea unui alt mare jucător care a pus ochii pe ferma de  lângă București, exploatație cunoscută și prin faptul că include și o adevărată bijuterie arhitectonică complet restaurată de familia Davițoiu – conacul Stolnicului Constantin Cantacuzino.

Agroindaf Afumați este o fermă emblematică în agricultura românească. Exploatația include circa 1.000 de hectare de teren agricol, dintre care peste jumătate sunt în proprietatea. Pe partea de zootehnie, conform ultimelor date publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Claudiu Davițoiu deținea un efectiv de 1.000 de capete de vaci de lapte, mergând pe genetica Holstein și livrând laptele către procesatorul Danone.

De anul acesta, Agroindaf Afumați a intrat și în horticultură cu o livadă de 20 de hectare de pomi fructiferi precum cireș, cais, prun și măr. Exploatația pomicolă a fost gândită să fie una productivă indiferent de nivelul de precipitații de peste an, așa că investiția a inclus un sistem de irigare prin picurare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Nu ai dreptate dl Marc. Impozitul este o parte ignisifianta din valoarea nou creata. Ce ramane in tara este cca o zecime din profit, restul merge la ,,Abu Dhabi” . Pamantul este elementul cel mai valoros al avutiei nationale si trebuie valorificat de romani, astfel ca profitul obtinut sa-i imbogateasca pe acestia. Daca cedam procesarea resurselor naturale strainilor rezultatele (valoarea adaugata) le vom imparti cu acestia. De ce sa ajungem aici? Nu am lucrat noi acest pamant de mii de ani? Nu si-au dat viata milioane de romani pentru el? Acelasi lucru se intampla acum cu gazele naturale, cu rafinariile de petrol etc, etc. De ce credeti ca Romania nu mai are capacitatea financiara sa termine cele doua reactoare de la Cernavoda, sa finanteze sistemul medical, invatamantul, sa construiasca autostrazi etc? Pentru ca baza tehnico-materiala a tarii a fost distrusa, in special industria. Si acum sa cedam si cea mai ramas din agricultura. Nu pot sa le spun ticalosilor de la guvernare ca vor da socoteala pentru acest jaf, ei si urmasii lor a caror viitor, cred ei, ca li lau asigurat cu spaga luata.

  1. Agricultura trebuia prima privatizata dupa aia industria. S-a distrus toata infrastructura agricola incepand de la CAPuri IASuri SMAuri s au divizat toate terenurile si acum cand vine cineva cu lovele sa comaseseze terenurile sa faca agricultura ultraperformanta noi sa i fugarim ? De ce ? Trebuie capital strain serios investit in tara sa performam . Unde este privatizarea aia de 1Leu de care vorbeau politicienii?

 2. Vai da asa deodata am devenit patrioti ? Cand se vimdeau fabricile catre straini nu zicea nimeni nimic ? In agricultura este altceva pamantul ramane aici nu sunt ca fabricile sa se vanda la fier vechi sa dam oamenii afara sa i lasam pe drumuri. Terenul va ramane aici pe vecie ca productiile pleaca oricum afara indiferent ca patronul e roman sau strain . Statul sa urmareasca sa fie platite impozitele sa dezvolte zonele unde vin strainii sa fie locuri de munca . As vrea ca in fiecare comuna din Romania sa fie cate un arab. De cand au venit strainii preturile la teren au explodat forta de munca e mai scumpa. Mai bine vand terenul la un arab pe 10 000 de euro ha decat sa primesc ulei 40 de litri la ha arenda pe an sau dau astia 400 kg de cereale la ha fara sa imi fie platit impozitul .

 3. Unde baietii astia pun picioru ,nu mai este loc pt. noi. Peste tot in lumea asta ,pas cu pas ,casa cu casa, strada cu strada ocupa tot ,daca au interes si se pare ca au. Vezi ce este in Franta ,Suedia Anglia ,germania in frunte cu Berlin.Pamantul nu trebuia vandut altora ,de pe. alte meleaguri.Spunea cineva ca de ce sa nu le vindem ,ce pleaca cu pamatul. Nu pleaca cu pamantul ,pleaca afara produsele de pa aceste pamanturi ,fara a-i controla cineva ,fiind loc pt.
  evaziune cat China,iar daca vrea cineva sa-i controleze urla cat ii tin puterile si chiama ambasadele sa-i sprijine. Deci produsele la ei in tara ,iar pamantul va ramane gol in urma exploatarii maxime ,fara o intretinere adecvata.Se pare ca va fi criza alimentara ,iar noi ne vom
  uita cum pleaca produsele prin fata gurii noastre. Din pacate e posibil sa faca si altii ca ei ,dar astia sunt ca lacustele. Daca noi nu suntem in stare sa muncim pamantul noastru ,poate ar
  fi o solutie cea a arendarii ,dar cu un control strict.

 4. Am si eu o mica nelămurire daca eu,român persoana fizica vreau sa cumpăr pământ in alt judet trebuie să respect o grămadă de legi și un arab o companie străină poate cumpăra fără a respecta aceleași ca și mine înseamnă că noi am devenit sclavi in propria țară?

 5. Și de ce să nu fie lăsat s-o vândă, Ioniță? Ție ți-ar conveni să ți se interzică? Oricum avem supraproducție în agricultură, de ce să nu meargă o parte și în Abu Dhabi? Să producă și să exporte arabii cât de mult iar statul să-i impoziteze conform legii. Oricum, arabii vor contribui la buget mult mai mult decât tine și decât mine.
  Naționalism prostesc!

 6. De ce trebuie sa vindem strainilor pamantul si fermele zootehnice?! De ce agricultura noastra trebuie sa intre pe mana strainilor si valorificata in interesul acestora ?! Unde vom ajunge cu o asemenea politica agricola a Romaniei? Unde este rolul statului, ce faci dl. ministru daea?Cum vreti sa avem bani,sa creasca veniturile tarii, sa nu ne mai imprumutam doamna prim-ministru daca valoarea adaugata a unui asemenea potential este cedata strainilor ? De ce nu intervine aici statul, eventual sa-l ajute pe acest fermier Claudiu Davitoiu daca situatia financiara l-a determinat sa vanda o ferma atat de valoroasa tinand seama de amplasarea ei langa Bucuresti? Iata oameni buni cum este vanduta tara. Acesti nemernici care ajunsi la conducerea tari au facilitat jefuirea Romaniei, vor da ei socoteala ?

 7. Numai vești proaste ne dați ? Arabii cumpără ! Românii sunt dați la DNA ! Ce se întâmplă în țara asta ? Noi românii suntem necinstiți și cei care vin peste noi , sunt întruchiparea cinstei ???

Scrie un comentariu