• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pomana porcului la Ignat, o tradiție legată de tăierea porcului

    agrointeligenta.ro -

    Despre pomana porcului bătrânii spun că se pregătește pe 20 decembrie, de Ignat. Cu o noapte înainte tradiția vorbește că porcii se vizează cu mărgele roșii la gât, semn că vor fi sacrificați.

    Ignatul are loc în fiecare an pe 20 decembrie, cu patru zile înainte de Crăciun. Este una dintre cele mai vechi tradiții romanesti, care s-a suprapus pe sărbătoarea zilei Sfântulului Mucenic Ignatie Teoforul. Obiceiul tăierii porcului are rădăcini în tradiția precreștină de sacrificare rituală, care se face la sfârșitul unui an pentru bunăstarea celui care urmează.

    Ritualul tăierii porcului începe de dimineață și implică toată familia. Se păstrează în satele românești unde gospodarii își prepară singuri bucate precum cârnați, tobă sau caltaboși. Se spune chiar că dacă nu ai porc, de Ignat trebuie să tai măcar o pasăre pentru că ”de Ignat tot omul trebuie să vadă sânge”.

    După tăierea și tranșarea porcului, gazda este cea care pregătește o masă pentru toți cei care au trudit la sacrificarea grăsunului. Felul de seamă de la acest ospăț este pomana porcului care se prepară prin prăjirea într-un ceaun de tuci a bucăților de carne provenind din toate părțile porcului – mușchi, ficat, slănină, falcă, coastă.

    Pomana porcului se servește de regulă afară, în curte, după ce s-au curățat urmele tăierii porcului. De multe ori gospodarii mănâncă din picioare, iar la pomana porcului se pune alături o mămăligă și murături. Se bea țuică, iar la casele mari ospățul este acompaniat de lăutari care fac ca petrecerea să se încheie abia în zori.

    De precizat un lucru interesant legat de pomana porcului este că ea se suprapune peste o zi din Postul Crăciunului. Este o dovadă, spun specialiștii, a faptului că obieciurile din satul românesc sunt mai puternice decât datinile bisericești.

    Rețetă de pomana porcului

    Pomana porcului are o rețetă simplă ce poate fi preparată chiar și de cei care nu taie porcul. Aveți nevoie de 500-600 de grame de pulpă de porc ușor grasă, de niște cârnați, de o căpățâne de usturoi și de ulei. Carnea de taie bucățele și se pune în ceaun sau în tigaia cu ulei. Se amestecă bucățile de carne până se rumenesc pe toate părțile, apoi se aduagă cîrnații și se lasă la fiert în vasul acoperit cu capac până scade sosul. Se pisează usturoiul și se amestecă cu puțină apă, apoi se aduagă peste carne și se mai lasă la fiert câteva minute. Se servește cu mămăliguță caldă.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului