• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fraudă cu subvenții APIA pentru pășune. Primarul, condamnat!

    agrointeligenta.ro -

    Fraudă uriașă cu subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură! Închisoarea cu executare, mai exact 3 ani şi 8 luni după gratii, îl paște pe un edil care e profitat de funcția pe care o deținea pentru a-ți atrage bani necuveniți.

    Faptele datează din 2009, când Consiliul Local Gorban din județul Iași şi societatea Agroind Gorban au încheiat un contract de arendă prin care firma a primit 461 de hectare din păşunea comunală, deşi societatea nu deţinea animale şi nu desfăşura activităţi cu profil zootehnic sau vegetal. Societatea ar fi fost înfiinţată în scopul exclusiv de arendare a păşunii comunale şi de obţinere în mod ilegal a subvenţiei anuale pe suprafaţă acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

    Mai mult, la momentul votului din Consiliu Local asociaţii/administratorul firmei erau persoane aflate în relaţii de rudenie sau afinitate cu funcţionarii publici participanţi la vot. Contractul a fost semnat de Leonte, primar al comunei Gorban, dar şi de Lupei şi Barbălată. „Ulterior, inculpatul Barbălată Gabriel, consilier local, pentru a ascunde faptul că aprobarea a fost acordată ilegal firmei fratelui său S.C. AGROIND GORBAN S.R.L. şi pentru a putea obţine aprobarea Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, a falsificat această hotărâre şi a menţionat că aprobarea arendării s-a realizat în favoarea Asociației Crescătorilor de Animale Gorban (asociere inexistentă).

    Folosind acest contract de arendă şi alte înscrisuri false, inculpaţii Barbălată Romică şi Lupei Constantin au solicita APIA– Centru Zonal Iaşi, în numele S.C. AGROIND GORBAN S.R.L., subvenţia aferentă anului 2009 şi au obţinut în mod ilegal suma de 91.641,07 lei, acordată din fondul F.E.G.A. Din aceşti bani, inculpatului Lupei Constantin i-a revenit suma de 10.000 lei. Barbălată Romică a depus la dosar şi o adeverinţă în care se atesta în mod nereal că firma sa deţine animale, adeverinţă întocmită în fals de inculpatul Prisacariu Mihnea, medic veterinar, care, în acest scop, a primit de la Barbălată Romică suma de 500 lei cu titlu de mită”, au precizat procurorii DNA, în rechizitoriu.

    Pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, banii au fost transferaţi prin conturile mai multor societăţi comerciale, sub aparenţa unor tranzacţii fictive şi pe baza unor documente contabile false întocmite de inculpaţii Apetrei Sănducu – Vasilică şi Barbălată Gabriel, de unde au fost ulterior retrase în numerar pentru a fi împărţite şi folosite în interes personal de către inculpaţii implicaţi în procesul de obţinere a subvenţiei ilegale.

    De asemenea, în anul 2010, Consiliul Local Gorban a aprobat arendarea păşunii comunale (suprafaţa de 409,54 ha) către Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Ovine şi Caprine, în care Constantin Lupei, consilier local, avea interes direct, fiind preşedinte al Asociaţiei. „Inculpatul Lupei Constantin, în calitate de preşedinte al Asociaţiei, folosind acest contract de arendare şi alte documente false, pe care le-a întocmit personal sau i-au fost puse la dispoziţie de Leonte Ioan (contract de cesiune, o anexă, un tabel al membrilor asociaţiei, proces verbal de recepţie a lucrărilor, act adiţional al contractul de concesiune), a solicitat şi a obţinut ajutoare financiare provenite din fonduri F.E.G.A. în valoare totală de 334.730,62 lei, aferent schemelor de sprijin pe suprafaţă acordate pentru anii 2010 şi 2011”, au mai arătat procurorii.

    Mai mult pe adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații