• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANALIZA LUI 2018 ÎN AGRICULTURĂ: Un an agricol cu recorduri și probleme!

    agrointeligenta.ro -

    Anul agricol 2018 a fost plin de provocări. Este propoziția folosită de aproape toți fermierii români. Unii au trecut cu bine peste problemele climatice deosebite, alții mai puțin. Primăvara a fost secetoasă. Iunie și iulie au adus ploi multe și i-au ajutat pe agricultori la recoltare, dar apoi toamna a însemnat din nou o perioadă de aproape două luni fără strop de ploaie. Fermierii care au pariat pe instalații de irigare au avut de câștigat, iar recoltele au fost însemnate.

    Apropo de recolte, anul 2018 a adus noi recorduri pentru agricultura românească. Tehnologiile folosite, care au inclus produse de la marile companii de input-uri, au dus la performanțe uluitoare. Astfel, producția de porumb a fost cu aproape 3 milioane de tone mai mare decât cea din Franța, un etalon al agriculturii mondiale și a depășit 15 milioane de tone. Ca o remarcă, la SC Agrisan din Buzău s-a ajuns la 19,6 tone la hectar la porumb, la un hibrid Dekalb. Iar speranțele pentru anul viitor este depășirea barierei de 20 de tone la hectar.

    Nici grâul nu s-a lăsat mai prejos. Cele 10 milioane de tone înseamnă un plus de 200.000-300.000 de tone față de 2017. Cei care au cultivat orz și-au frecat mâinile de bucurie când au ajuns la cântar. Producția totală a fost de 1,39 de milioane de tone, cu aproape 10% mai mare decât în anul agricol precedent. Toate aceste date duc la o cifră de afaceri totală în agricultură de 8 miliarde de euro, conform celor de la KeysFin. Toate zonele țării contribuie la această sumă. Primele 3 județe din top sunt Timiș (afaceri de aproape 3 miliarde de lei), Călărași (2,54 miliarde de lei) și Constanța (1,93 miliarde de lei).

    Nu doar rezultatele fermierilor au fost formidabile, ci și cele ale companiilor care furnizează inputuri pentru agricultură. Pentru combaterea diverșilor factori de stres au fost folosite mai multe produse de protecție a plantelor. Tratamentele cu fungicide au dat cu adevărat rezultate în câmp, de unde și rezultatele de producție ridicate. Mai mult, biostimulatorii au avut un grad de folosire mai mare, în comparație cu anii precedenți.

    Tot în 2018 au avut loc câteva mutări importante în piața de agribusiness. Cea mai puternică a fost reprezentată de achiziția Monsanto de către Bayer, într-o tranzacție de aproximativ 63 de miliarde de dolari. Astfel, agricultorii români nu mai trebuie să meargă în două locuri pentru a cumpăra produse pentru protecția și nutriția plantelor. Un alt jucător intrat pe piața agribusiness din România este Food Machinery Corporation (FMC), care s-a lansat în țara noastră la începutul anului, după achiziționarea mai multor produse din portofoliul DuPont.

    Marile companii au inovat și în 2018. Una din ținte este digitalizarea agriculturii. Astfel, au apărut diverse programe și aplicații noi, prin care fermierul primește ajutor din ce în ce mai ușor, prin colectarea și analizarea datelor despre toți factorii implicați în procesul de producție: temperaturi, umiditate, densitate de semănare, hibrid sau soi, tip de sol. Agricultura SMART este nivelul următor în acest domeniu, iar fermierii români se pot bucura acum de primii pași pe acest drum important și necesar pentru realizări de top, atât cantitative, cât și calitative.

    Agro-Est Muntenia este una din companiile din piața din România cu o creștere spectaculoasă în 2018. La 10 ani de la înființare, compania care are capital 100% românesc a intrat în multe din fermele din țară și reprezintă un jucător important, cu un portofoliu bogat, care cuprinde, printre altele, biostimulatori, erbicide, fertilizanți foliari, fungicide și tratamente la sămânță. După un sezon plin de probleme, care și-au găsit rezolvarea cu ajutorul produselor comercializate de firma sa, directorul general al Agro-Est Muntenia a analizat anul 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”