• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ ÎN AGRICULTURĂ: VAL DE CONTROALE PE TERENURILE AGRICOLE ȘI NEAGRICOLE!

    Oana Timar -

    Alertă în agricultură! Noul an va aduce și un val de controale imediat cu venirea primăverii. Agricultorii vor fi verificați în baza unei legislații noi menită să combată răspândirea abroziei, buruiană care cauzează grave alergii.

    ”În ceea ce privește programul ambrozia, noi am trimis către toate primăriile informări și legea se va aplica în primăvara anului 2019, obligația revenind fiecărui deținător de teren, șanțuri, curte, grădini nelucrate, să urmărească și să verifice apariția acestei plante. Vom începe verificări și se vor lua măsurile necesare”, a declarat, pentru publicația Zi de Zi, Ioan Rus, directorul Direcției pentru Agricultură din Mureș.

    Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a intrat în vigoare din 17 martie 2018, iar normele metodologice pentru acest act normativ vor intra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2019.

    ”Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni”, se arată în normele de aplicare ale Legii 62/2018.

    Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin consilierii agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

    În urma verificărilor, autoritățile administrației publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia, cel târziu până la data de 25 mai a fiecărui an. Pe baza centralizatorului, autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an.

    După transmiterea somațiilor de către autoritățile administrației publice locale, verificarea și constatarea nerespectării legii se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului și la care președinția și secretariatul Comisiei se asigură de către direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.

    Membrii Comisiei se deplasează în localitățile unde a fost semnalată existența unor terenuri infestate cu buruiana ambrozia, în baza situației centralizatoare transmise de autoritățile administrației publice locale.

    Comisia efectuează primul control în teren pentru toate localitățile semnalate în centralizator în perioada 1 iulie – 15 iulie a fiecărui an. Unde se constată că în continuare legea nu se respectă se emite un avertisment, după care comisia efectuează al doilea control asupra terenurilor contravenienților sancționați cu sancțiunea „Avertisment” în perioada 16-31 iulie a fiecărui an. În situația în care la data efectuării controlului din a doua parte a lunii iulie, Comisia constată nerespectarea prevederilor din lege de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, după caz, aceasta încheie un nou proces- verbal în trei exemplare originale și aplică sancțiunile legale, respectiv amenzile.

    Contravențiilor le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!