Moldovenii redescoperă gustul banilor aduşi de mure
agrointeligenta.ro -Ca în multe alte ţări foste comuniste, şi în Republica Moldova sfârşitul tranziţiei este anunţat de redescoperirea unor unităţi, exploataţii sau culturi abandonate în primii ani de după căderea comunismului – pe acest model moldovenii re-învaţă să producă mure la Sarata Veche în sistem de fermă.
Murele, ca şi celelalte fructe de pădure, sînt favoritele noilor tendinţe culinare care accentuează rolul anti-oxidanţilor în dieta sănătoasă prin încetinirea procesului de îmbătrânire şi creşterea rezistenţei la boli a organismului. Prin câştigurile semnificative aduse în comparaţie cu aria cultivată şi investiţiile presupuse de procesul de producţie, murele fac parte din categoria aşa-numitelor culturi profitabile.
În perioada sovietică culura murelor era bine reprezentată în Republica Moldova, livrările din acest sortiment de fructe de pădure către alte republici ale Uniuni, ocupând un loc de frunte în totalul „exporturilor” realizate intern de agricultura moldovenească.
Majoritatea exploataţiilor din perioada sovietică s-au pierdut pe fondul haosului administrativ şi a sistării finanţărilor venite de la buget pentru susţinerea producţiei.
Odată cu aşezarea lucrurilor în societate şi economie ca urmare a reformelor şi dezvoltărilor apărute în mediul privat tot mai multe iniţiative s-au îndreptat în direcţia recuperării unor astfel de culturi
La Sarata Veche, în cadrul unei ferme a Taniserv Agro, s-a reluat producţia comercială de mură după sădirea în urmă cu trei ani a unei suprafeţe de 1 hectar, intrat pe rod în acest moment.
Vânzările realizate, de 1,5 – 1,8 tone lunar, doar pe piaţa din raion, la un preţ de 50-60 lei moldoveneşti pe kilogram (3-3,6 euro) sînt promiţătoare pentru continuarea producţiei şi dezvoltarea exploataţiei.
Dumitru Caras, managerul Taniserv Agro, aşteaptă venituri de 20000-25000 de euro per an din ferma de mure de la Sarata Veche.