• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA: 1 ianuarie 2019 – noua DATĂ DE REFERINȚĂ pentru ANT BOVINE!

    Oana Timar -

    Ministerul Agriculturii și Agenție de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, obligate să aplice o lege adoptată în Parlamentul României. După circa șase ani, data de referință este actualizată pentru plata subvențiilor naționale la specia bovine. 1 ianuarie 2019 este noua dată de referință pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii plătite anul acesta crescătorilor de vaci de lapte și de carne.

    Reglementarea a fost adoptată anul trecut în Parlamentul României și a intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial – Legii nr. 146/2018 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2018 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură

    Legea 146/2018 aduce schimbarea OUG 5/2015, cunoscută și ca ”Ordonanța subvențiilor”, iar din acest an, legislația nouă își face efectele. Pentru că a intrat în vigoare abia pe 25 iunie 2018, când cererile la APIA erau deja depuse, noua dată de referință nu putea schimba regulile pentru campania de plăți deja demarată.

    Schimbarea pe care fermierii au cerut-o puterii legislative a fost aceea de a se achita ANT-urile din zootehnie pentru bovinele care sunt efectiv în fermă, nu în raport cu o dată de referință din 2013. Crescătorii de animale care au luat parte la dezbateri au arătat parlamentarilor că o mare parte din subvențiile de la bugetul de stat ajungeau să fie plătite pentru animale care au fost de mulți ani trimise la abator. Astfel, spre exemplu, dacă un fermier avea în 2013 un efectiv de 400 de vaci, el a continuat să ia bani pentru acele capete chiar dacă nu le mai avea în fermă, cu condiția să păstreze minim 3 dintre vacile eligibile. Nu mai vorbim despre faptul că în 2013, la calcul au intrat vaci care aveau deja 8-9 ani și care până acum ar fi murit…de bătrânețe.

    Începând din acest an, APIA și MADR sunt obligate să ia în calcul numai la plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii numai ”efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne”. Este vorba despre ANT 8 carne.

    Pentru ANT 7 lapte, Legea 146/2018 aduce modificarea că sprijinul se achită ”pentru cantitățile de lapte livrate în anul anterior anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul lapte”.

    Extras din Legea 146/2018 care schimbă data de referință pentru ANT-urile plătite crescătorilor de vaci din România

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru sectorul vegetal și zootehnie se achită anual de la bugetul de stat, independent de subvențiile din fonduri europene. Aceste măsuri de sprijin se plătesc, conform legii, din bugetul anului următor celui de cerere, iar cum pentru anul 2019, legea bugetului nu a fost aprobată, nu se cunosc încă plafoanele și nici cuantumurile pentru ANT-uri.

    Vă reamintim că anul de cerere 2017, fermierii au primit, începând cu luna ianuarie 2018, pentru vacile de lapte și de carne, următoarele cuantumuri:

    ANT 7 lapte – 22,1885 euro/tona de lapte livrat

    ANT 8 carne – 88,6852 euro/cap de animal eligibil.

    Menționăm că ANT 8 este încasat atât de crescătorii de vaci de lapte, cât și de fermierii care dețin taurine de carne.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă