Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

De ce TREBUIE să pui SEMINȚELE ÎN FRIGIDER! Explicațiile unui CUNOSCUT LEGUMICULTOR!

Până la plantare, semințele de legume trebuie ținute la frigider

Cum ne apropiem cu pași repezi de perioada în care vor începe primele activități în legumicultură, sfaturile privind păstrarea semințelor în cele mai bune condiții, înainte de semănare, sunt binevenite.

Vali Cucu, un cunoscut legumicultor din județul Neamț, colecționează și vinde semințe din soiuri vechi. La început de an, nemțeanul îi invață pe agricultori ce trebuie să facă, în luna ianuarie, pentru ca semințele pe care le vor semăna ulterior să aibă o germinație mai rapidă și mai uniformă.

Țineți semințele de legume la frigider înainte de semănare

“Ce trebuie făcut în luna ianuarie: Semințele pe care le-ați recoltat, primit s-au cumpărat puneți-le la frigider la 2-3 grade Celsius (vor fi scoase cu 12 ore înainte de semănare). Asta pentru că atunci când vor fi semănate și vor da de “gustul” pământului care le înconjoară vor avea o germinație mai rapidă și mai uniformă”, scrie Vali Cucu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La temperaturi mai mari semințele încolțesc mai repede

Un lucru foarte important de care trebuie să țineți cont după ce ați semănat semințele este temperatura. Este bine de știut că la temperaturi mai mari, acestea vor încolți mai repede: “Majoritatea semințelor de legume germinează la o temperatură de peste 12 – 13 grade Celsius, temperatura optimă fiind 18-24 grade. Cu cât temperatura e mai mare (max. 35 grade) vor încolți mai repede”, susține legumicultorul.

Un alt factor care influențează încolțirea este vechimea semințelor de legume. Potrivit legumicultorului Vali Cucu, cu cât semințele sunt mai vechi, cu atât vor încolți mai greu, excepție fac însă castraveții.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!