Ştiri agricoleViaţa la ţară

ÎNCĂ UN FERMIER ROMÂN VINDE TOT CE ARE: ”M-AM SĂTURAT DE AȘA VIAȚĂ!”

VEZI GALERIA | 6 POZE

Situația grea a micilor fermieri îi împinge pe tot mai mulți să renunțe la toată munca lor în agricultură. După ce, recent, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a făcut public cazul unui mic crescător de animale din Alba care a plecat în Germania, acum un clujean îi urmează și a decis să vândă utilajele pentru a se apuca de altceva.

M-am săturat de așa viață. Vreau să vând tot! Cei interesați de utilaje contactați-mă, cei care vreți să faceți misto abtineți-vă, cei curioși, care vă întrebați de ce vreau să vând, vă răspund de la început: m-am săturat de atâția proști și vreau să mă relaxez cât mai am de trăit, cred că ați înțeles”, a postat pe Facebook crescătorul de animale Dorel Bora din comuna Sânpaul, județul Cluj.

Fermierii care au citit cuvintele clujeanului și-au exprimat speranța că decizia micului fermier nu este una definitivă și că se va răzgândi. Acesta i-a asigurat însă că este serios în ceea ce a pornit și că nu crede că soarta producătorilor români va deveni mai bună: ”Voi nu vedeți că noi acum cumpărăm cu 5 și vindem cu 3? Cam așa merg treburile la noi”.

În exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul – tatăl unei fetițe de 7 anișori, a explicat că i se pun bețe în roate la nivel local și că nu mai poate tolera abuzurile la care este supus. ”Sunt hătuit din toate părțile tot felul de reclamații de la vecini, cei cu care am copilărit, am umblat la oi împreună, au avut vaci porci cai, gâște pe stradă. De când nu mai țin nimic și s-au făcut domni, nu mai îi bine nimic, tot felul de reclamații de la Primărie , DSV, Poliție. M-am săturat! Poliția îi cea mai mare problemă, ei reclamă, poliția dă amendă. Noi suntem ciobani și suntem de vină, normal, că dacă ai animale trebuie să umbli cu utilaje, au declarat la Poliție tot felul de minciuni. Și așa te descurajezi de nu îți vine să mai ții nimic”.

Fermierul ne-a mărturisit că de mic copil a muncit, că nu a avut situație și că a stat și la minus 20 de grade afară, pe frig, pentru a reuși, de-a lungul anilor să își facă o casă a lui, o familie și să adune în jurul lui ceva animale, pășune în arendă și trei tractorașe cu care să își facă treaba în fermă.

Din pozele pe care le-a postat reiese că Dorel Bora a decis să vândă toate utilajele cu care produce mâncarea pentru ovine: tractoarele, dintre care unul cu încărcător frontal, și o presă de baloți.

Cazul lui Dorel Bora nu este singular. Tot mai mulți fermieri mici decid să renunțe la activitatea lor din agricultură, alegând, majoritatea, să plece în afara țării și să lucreze acolo. Este și decizia pe care a luat-o Ioan Bocșa, un crescător de animale din Apuseni, care și-a vândut animale și tractorașul pentru a pleca în Germania.

Citiți și: Fermier român: Mi-am vândut toate animalele și plec din țara pe care o iubesc

16 comentarii

 1. Avem 20 hectare de teren cu tot cu pasune,nu calcam terenul nimănui,dar când nu ai unde sa iti dai marfa,doar samsarilor care castiga de pe spatele tău îti ajunge cutitul la os si renunti,când vezi că acel samsar face 2-3000 de lei în 5 minute,bani ce trebuiau să fie ai tăi căci tu ai muncit,te apucă lehamitea.La noi asa merge treaba,cumparatorul nici nu sta de vorba decât cu samsarii,ei au intelegerile lor si pe noi ne despoaie

 2. In Sinpaul poti creste animale doar daca esti viceprimar consilier sau SPONSOR sau ”prieten” cu ei.
  Nu e un caz singular in Sinpaul .Sa va puna acest fermier in legatura cu alti crescatori de animale din Sardu,Topa,Mihaiesti Berindu sau Sumurdus.
  In Sardu de exemplu sponsorul primarului si al viceprimarului are peste 1000 de oi dar nu are teren in schimb altul care are 300 de oi si teren suficient este “pus la punct” de primarie.
  In Topa un medic veterinar are 500 de oi si cateva sute de hectare arendate in schimb alti doi ciobani din sat nu au teren si incalca terenurile oamenilor sau ale doctorului pentru ca sunt “prieteni”cu cine trebuie.
  Viceprimarul are turma de oi dar nu are terenuri nici pentru furaje, In Mihaiesti si Sumurduc tot “prietenii”fac legea la pasunat
  ALAH sau Dumnezeu vede si rasplateste

 3. La noi egoismul si lenea sunt niste virtuti, birocratia si lipsa bunului simt sunt si ele la rang de cinste.
  Domni mei in Germaniea ferma de porci era in mijlocul comunei .dar noi suntem mai catolici decit Papa.

 4. Și eu simt fermier,dar cu se pare normal că cei cu ferma de oi să pască oile in terenul meu și pe grîu,pe lucerna,peste tot,dacă le spui ceva dar la bătaie.Daca nu le convine sa le tina animalele intr a lor atunci să le vindea sa plece iar legile ar trebui sa fi mai aspre cu ei iar Apia le da bani dar nu îi pune sa duca contracte de arendare pe terenurile pe care spun cale au.Ce care duc contracte de arendare duc pe cite 30ari teren.Eu vă întreb ei pot să pască 500oi pe cei 30 ari că nu mai au altul lîngă ei.Asa fermieri să vindea sa de ducă ………..

  1. Ce legătura are pășunatul oilor cu acest caz? Omul are pășune și își produce singur hrana pentru animale. Nu mai generalizați sau lansați acuzații dacă nu cunoașteți situația unui om.

 5. La noi un om de rând nu poate realiza nimic fiindcă te mănâncă birocrația pe toate părțile:doar smecherasi care au suport financiar și cunoștințe cu funcții mai realizează câte ceva. …, legal sau mai puțin legal..trebuie spart de urgență monopolul hotiilor din cadrul pasunilor comunale.

 6. Nu cunosc cazul concret dar unii fermieri au ferme …marisoare … in mijlocul localitatii . Daca , pe vremuri avea taranul 1-2 vaci cu viteii aferenti si 2-3 porci ….cam asa aveau si vecinii . ACUM UNII NU MAI AU DE LOC , S-AU DOMNIT ….. ALTII TIN IN MIJLOCUL SATULUI 15-20 DE VACI SAU PRCI ….CEEA CE NORMAL , DERANJEAZA .Poate problemele lui sunt altele caz in care prezint scuze , eu am prezentat o situatie care o cunosc .Daca esti fermier , fermier ….fa-ti staul la 1-2 km de localitate

  1. Aveti dreptate,domnule! Si la noi tot asa,subventia nu a intrat,controale de doi ani la rând,cred că renuntăm și nu mai tinem animale si pământul îl dăm în arendă

 7. Ei cu banii și noi cu mortăciunile Apia da banii la proprietar fara sa îl controleze toți declara că cosesc pășuni și fânețe și vând fânul dar la cine nu contează

  1. Pai dacă am avea condiții și bani am face! Cum sa faci staul la 2 km de sat dacă curentul electric ca sa-l tragi acolo costa 25000 euro, ca sa te conectezi la rețeaua de apa la fel, nu mai spun ca la cum se construiește prin unele zone in 7 ani te trezești cu case lângă tine și apoi te întorci de unde ai început…

  2. @Ion Popescu: dacă se duce omul în afara satului și-ncep să se construiască locuințe din aproape în aproape până la el, ce face? Se mută din nou?

   E foarte ușor să spui – “vrem să fie lucrurile ca afară, să nu miroasă a vacă sau porc între oameni!”. Totuși, prea ușor vrem să renunțăm la ce-nseamnă specificul nostru și să-mbrățișăm ce vedem pe afară.

   Credeți că un model de afară este automat unul bun? E oare în regulă să nu mai poți crește animale la tine-n curte și să existe ca singură sursă de alimentare marile companii?

   Afară, în multe locuri, așa este. Asta nu-nseamnă că e și în regulă pentru oameni.

   Nici nu ne dăm seama cum ne pierdem treptat libertăți. Întâi apar niște reguli noi, gen să nu creștem aninamle în centrul satului. Apoi, nu e voie la periferie. Apoi, nu e voie în câmp. Apoi, nu e voie să comercializezi dacă nu îndeplinești anumite standarede etc. (apropo de ultima chestie, mereu mă amuză ce concentrație de E. Coli este prin halele industriale ale unor avicola și ce scăzut e procentul într-o gospodărie obișnuită).

 8. De ce în Bulgaria mielul este 13-15 lei kg viu tot arabii cumpără și la noi este 4-5 lei kg viu pentru că există șpaga in biroul unui mare exportator de miei era expus tabloul lui Iliescu. Deci dacă are monopol de ce să plătească mai mult este mai ieftin pentru el să sponsorizeze politica și prostimea sa muncească

 9. Are mare dreptate acest taran nu mai putem asa politia locala umbla dupa noi mai rau ca si dupa hoti si eu sunt patit cu politia cred ca la un momendat voi renunta si eu de oameni nu mai zic sunt foarte rautaciosi eu ce am facut am facut pe fortele mele fara ajutor de la nimeni doar pe palmele mele nu a fost usor nu ieste nici nu va fi la felul cum au ajuns oamenii acestei tari

  1. Nimeni nu contesta faptul ca sunteti oameni muncitori . Exista totusi niste reguli si cea mai importanta este incalcare proprietatii . Daca vrei sa cresti animale , prima data asigura-ti baza furajera pentru ca nu se pot creste 500 de oi pe 5 ha de teren arabil . Nu ai ce sa cauti cu animalele pe terenurile altor persoane ( in alte tari din vest , acolo unde vreti sa plecati multi , erau confiscate din start iar in USA poti sa-ti iei un glonte in cap ) . De cate ori vi se reproseaza incalcarea dreptului proprietatii veniti cu scuze de genul : le-am scapat , spune cat costa si ii opresc ciobanului din leafa ( care leafa????) , ca s-a imbatat ciobanul , ca eu i-am zis sa mearga la alta parcela dar ciobanul s-a incurcat , s.a.m.d
   Toti va cunoasteti drepturile dar nu vreti sa va aflati si obligatiile , cu atat mai putin sa le si respectati .
   Oameni buni , animalele se cresc in libertate pe pasunile de la munte iar pe pasunile comunale sau proprietate personala trebuiesc sa fie ingradite . Daca nu va convine , atunci cumparati animale care se cresc doar in stabulatie .

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!