• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANM, prognoza meteo. Gerul îi sperie pe fermieri

    Ramona Dascălu -

    Zilele și mai ales nopțile foarte geroase îi îngrijorează pe fermierii români. Dacă în unele județe, pe câmp, zăpada s-a așezat într-un strat mulțumitor, pe partea de sud omătul nu este suficient pentru a acoperi și proteja complet culturile de toamnă.

    ”Ar fi nevoie de mai multă zăpadă în câmp, în special pentru grâul și orzul care abia încep să răsară, și mai ales pentru rapiță. Ne rugăm să vină zăpada să ne protejeze culturile de ger dar și de oi, o problemă veche, rămasă nerezolvată!”, a scris pe Facebook fermierul Ion Olteanu Constantin, administratorul grupului Agromad Crops care cuprinde cinci ferme în județe vecine cu Capitala.

    Temerile fermierilor sunt întemeiate mai ales că meteorologii au anunțat că noaptea dintre 7 și 8 ianuarie a fost cea mai geroasă din această iarnă, termometrele indicând și minus 23 de grade Celsius în Obârşia Lotrului, în Vâlcea. Din păcate, ANM anunță în continuare zile geroase, urmate abia spre sfârșitul săptămânii de ninsori.

    Temperaturi extreme s-au mai înregistrat noaptea trecută și în Târgu Lăpuş, în Maramureş, unde au fost minus 22 de grade Celsius şi în Stâna de Vale, în Bihor, unde s-au înregistrat minus 21 de grade Celsius.

    În zilele următoare vremea va fi rece, geroasă local în regiunile intracarpatice, iar temperaturile minime se vor încadra în general între -13 și -3 grade. Cerul va deveni treptat variabil în vest și nord-vest, dar va prezenta înnorări în rest și temporar va ninge în zonele montane, pe arii relativ extinse în sud și est și local în centrul teritoriului. Ninsorile vor fi în general slabe, exceptând zona Carpaților Meridionali și jumătatea de vest a Munteniei, unde, pe spații mici va ninge moderat cantitativ cu depunere de strat nou de zăpadă în medie de 6…10 cm. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste unde va viscoli ninsoarea, iar temporar și în regiunile estice și sud-estice și local în cele de vest și de sud-vest, determinând izolat și trecător transport de zăpadă.

    ANM, prognoza meteo pentru miercuri, 9 ianuarie

    În țară, vremea va deveni în general închisă. Temporar se vor semnala precipitații, pe arii restrânse însemnate cantitativ, ziua mai ales în jumătatea de vest, iar noaptea și în restul teritoriului. Vor predomina ninsorile, exceptând regiunile sud-estice unde precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ploaie, favorizând producerea de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare pe crestele montane și în sud-estul teritoriului. Temperatura aerului va crește semnificativ față de intervalul precedent și se va apropia de normalul perioadei, astfel încât se vor înregistra maxime cuprinse între -3 și 6 grade, cu cele mai mari valori pe litoral și minime ce se vor situa, în general, între -7 și 2 grade.

    ANM, prognoza meteo pentru joi, 10 ianuarie

    Vremea se va menține în general închisă și temporar vor fi precipitații în regiunile vestice, nordice, centrale și estice și pe arii restrânse în rest. Va ninge, iar în special în regiunile sud-estice vor fi precipitații și sub formă de ploaie și lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare, pe arii restrânse în sudul și estul țării, precum și pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 și 6 grade, iar cele minime între -8 și 0 grade.

    ANM, prognoza meteo pentru vineri, 11 ianuarie

    Vremea va fi în continuare în general închisă și va ninge, în prima parte a zilei, pe arii restrânse în nord-est, centru, sud-est și zonele montane, iar noaptea local în nord-vest. În Dobrogea și în estul Munteniei, trecător, vor fi precipitații mixte și condiții de polei. Vântul va avea intensificări în zonele montane, până la tare pe creste, dar local și în restul teritoriului, mai ales în regiunile extracarpatice. Temperaturile maxime se vor încadra între -5 și 4 grade, iar cele minime, în general, între -12 și -4 grade.

    PROGNOZA METEO ÎN WEEKEND

    Regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale pentru a doua decadă a lunii ianuarie. Temporar vor fi precipitații, mai ales în vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului.

    Săptămâna 14.01.2019 – 21.01.2019

    Valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în sud-vestul țării.

    Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile intracarpatice, mai ales în zona munților Apuseni și în extremitatea nordică a țării. În rest cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare.

    Săptămâna 21.01.2019 – 28.01.2019

    Temperaturile medii se vor situa ușor peste cele normale pentru această perioadă în sudul și sud-estul teritoriului și vor fi apropiate de mediile climatologice ale intervalului în rest.

    Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare la nivelul întregii țări.

    Săptămâna 28.01.2019 – 04.02.2019

    Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în sudul și sud-estul țării și ușor mai coborâte în regiunile nordice.

    Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea sudică a teritoriului.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români