SUBVENȚIILE FERMIERILOR din România, EGALIZATE cu cele din GERMANIA ȘI FRANȚA!
Oana Timar -Subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reprezintă o miză uriașă pentru sectorul agricol românesc și după 2020. Într-o intervenție la Bruxelles, europarlamentarul român Laurențiu Rebega a solicitat ca noua Politică Agricolă Comună (PAC) să prevadă un sprijin egal pe suprafață și în zootehnie pentru toți fermierii europeni.
”Actualul mandat al Parlamentului European urmează să se încheie în câteva luni. În mai 2019, alegerile europene vor aduce o altă configurație a Parlamentului care se va confrunta cu alte provocări importante, dar cu o situație instituțională mai clară. Reforma politicii agricole este în plină desfășurare”, explică Rebega într-un comunicat de presă, citat de stiripesurse.ro.
În ceea ce privește conținutul reformei, europarlamentarul Pro România spune că Executivul ”a propus un fel de centralizare a deciziilor la nivel național, cu care sunt de acord, dar depinde cum. Mie mi se pare că Executivul comunitar vrea să transfere Statelor membre responsabilități pe care acestea nu sunt pregătite să le gestioneze”.
Ceea ce mai rămâne de făcut este, însă, egalizarea plăților directe între fermierii europeni: ”Această chestiune este foarte importantă pentru mine și aș dori să fie rezolvată pe ultima sută de metri, pe perioada președinției românești a Consiliului. Indiferent că se va ajunge la un text adoptat doar în cadrul actualei Comisii pentru agricultură, sau că se va vota în plenul Parlamentului, experții trimiși de către Ministerul Agriculturii din România trebuie să pună presiune oriunde pot, la orice întâlnire cu ceilalți reprezentați, pentru a sprijini acest demers de egalizare a plăților directe”.