Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Noul fermier – o nouă categorie de beneficiari ai subvențiilor APIA

Noul fermier este noțiunea pe care România o poate introduce în Politica Agricolă Comună (PAC) aflată acum în fază de negociere la nivel european.  Această nouă categorie de agricultori ar trebui să fie susținută suplimentar prin subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a arătat europarlamentarul Daniel Buda. Acesta a declarat că ministrul agriculturii trebuie să susțină românii care doresc să se apuce de agricultură, indiferent de vârsta pe care o au.

Dacă în actualul exercițiu financiar, la APIA a fost introdusă o subvenție specială pentru tinerii fermieri, acei beneficiari care au cel mult 40 de ani, noua PAC ar trebui să aducă o schimbare. ”Noul fermier” este noțiunea care ar putea defini un sprijin suplimentar pentru cei care doresc să investească în sectorul agricol indiferent de vârsta pe care o au.

“Ministrul Agriculturii trebuie să susțină introducerea, în cadrul Politicii Agricole Comune, a conceptului de «nou fermier». Astăzi, avem noțiunea de «tânăr fermier», ca fiind o categorie care poate să ceară o formă de sprijin din partea Uniunii Europene pe niște paliere. Această chestiune pusă pe masă a venit ca urmare a discuțiilor cu fermierii, cei care nu se încadrează în categoria tinerilor fermieri, până în 40 de ani. Ar trebui sprijinirea celor care nu mai au această vârstă și totuși, vor să se apuce de agricultură”, a declarat Daniel Buda în cadrul unei conferințe de presă susținută la Cluj.

Europarlamentarul arată că noul tip de sprijin ar încuraja foarte mulți români să se întoarcă acasă, să investească în România banii câștigați lucrând în afară. În cazul multora dintre acești români, subvenția pentru tineri fermieri nu mai poate fi acordată, ei depășind vârsta de 40 de ani. ”Ne plângem că nu avem forță de muncă în România, ne plângem că avem o populație semnificativă în Diaspora. Cu atât mai mult noi trebuie să ne batem să introducem acest concept, care există la americani și definește persoana care nu a avut activitate în zona agricolă în ultimii 10 ani, care să poată fi sprijinită în plus față de actualele forme de sprijin în vederea practicării agriculturii. Fără acest sprijin suplimentar, va avea șanse mici să reziste, de la început, pe această piață dificilă”, a conchis eurodeputatul.

În altă ordine de idei, Daniel Buda a subliniat că este important ca subvențiile agricole din noua PAC să fie cu adevărat direcționate către cei care fac agricultură. ”Este foarte important ca domnul Daea să aibă în vedere ca prin reglementările care vor fi implementate în cadrul politicii agricole comune, să se asigure că banii din plățile directe ajung la adevărații fermieri, și nu la fermierii de canapea, așa cum există astăzi. Este important ca cei care primesc aceste plăți directe să fie fermierii și producătorii activi, și nu doar proprietari de terenuri. Simpla calitate de proprietar, indiferent de suprafață, nu trebuie să îi ofere ocazia de a primi plăți directe, dacă acea persoană nu desfășoară activități agricole”, susține Daniel Buda.

Daniel Buda a mai arătat că un concept important pe care România trebuie să îl susțină este cel al convergenței plăților directe. ”Fermerii din România trebuie să aibă aceleași subvenții ca și fermierii din Vest, pentru că suntem actori pe aceeași piață unică, iar la capitolul costuri suntem aproape pe același nivel, ba aș putea spune că, din anumite perspective, avem costuri mai mari de producție comparativ cu fermierii din Vest”, a precizat europarlamentarul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Iar beneficiarii programului ,,NOUL FERMIER ROMÂN ” pot investi în procesarea cerealelor ,legumelor,fructelor,laptelui ,a cărnii de pasăre,porc ,vită,peşte,a vânatului,a fructelor de pădure,a lânii,etc ,pentru a crea plusvaloare acestora.Şi trebuiesc găsite ,din start, posibilităţi şi modalităţi legislative ca aceste produse să fie comercializate astfel ca să scadă importurile.

  2. Banii din aceasta măsură “noul fermier” vor ajunge tot la actualii agricultori. “Noul fermier” nu are cu ce sa înceapă o afacere în agricultura, pentru ca pământul este vandul(în mare parte străinilor). Asa ca, dacă se va implementa măsură, vor apărea exploatații noi pe care se vor transfera suprafețele agricole din exploatațiile existente.

  3. Domnule ing. zoot. europarlamentar ati auzit de capitalizare? Sigur ca da, numai ca ea s-a facut intr – o singura directie- catre latifundiarii de plus. Captalizarea transforma taranii de canapea, dormeza, seslong, fotoliu in ferme de sine statatoare, asa cum ne place sa pronuntam – sustenabile- somaj zero. Doriti expropierea propietarilor de pamant, vanzarea pamantului, dezradacinarea celor care au mai ramas? Cuvantul diaspora nu le va fi strain si il vor intelege mai bine ca parghiile de a – l metine pe meleagurile mioritice se reduc substantial! Pentru a intelege fenomenul directionarii F. Europene in mod nejustificat la mega- fermieri in tetrimentul micului fermier am sa dau un mic exemplu> O ferma de Capsiuni pe cocos, iar humus cu pipeta in Sera (PNDR) este evaluata la 1.000.000. euro ( f.e. 90% + 10 % c.p.). Daca aceeasta valoare ar fi fost stabilta – impartita judicios pentru micul taran activ in suma de 30.000 euro (2 Ha X 10.000 euro + un tractor 10.000 euro) s -ar fi ajuns la un numar de cca. 33 tarani fermieri activi dornici sa ramana prin Carpati.

    1. Măsura ,,noul fermier”cred că e bună,dar cu nişte condiţii ca:numai pentru fermieri care au o singură naţionalitate şi anume numai naţionalitatea Română.De fapt să se numească ,,NOUL FERMIER ROMÂN “.Aici se pot încadra românii care revin din afară (diaspora.) sau cei care ies la pensie ,din oraşe, şi vor să revină la ţară, de unde au plecat,ca şi mine.SĂ îşi stabilească un UNIC domiciliu stabil în mediul sătesc românesc pentru minim 20 de ani.Pentru că e o acută lipsă de forţă de muncă la ţară.

Scrie un comentariu