• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Îngrijirea mieilor sugari: primele tratamente și vaccinuri după fătare

  Roxana Dobre -

  Îngrijirea mieilor sugari nu pune probleme crescătorilor cu experiență, dar poate fi o provocare pentru ciobanii începători. Sunt câteva reguli pe care, dacă fermierii le respectă, au asigurați miei sănătoși care se dezvoltă corespunzător și iau rapid în greutate. Dr. Paul Jurjuman – medic veterinar explică pentru crescătorii de oi care sunt cele mai importante aspecte în îngrijirea mieilor sugari, dar și care sunt tratamentele și vaccinurile ce trebuie făcute mieilor după fătare.

  Coditul se face înainte de fătarea mieilor

  Coditul sau tunderea lânii din jurul ugerului și din cel al cozii ajută foarte mult la o ușurare a suptului de către miel și la evitarea înghițirii de către acesta a ”cocoloașelor„ de lână pe care de multe ori mielul le elimină dar nu de puține ori dau și mari probleme noilor-născuți.

  Mieii fătați pe câmp trebui duși rapid la adăpost

  Deși în această perioadă ciobanii încă mai scot oile la păscut iar unele animale fată chiar pe câmp, pentru a vă asigură de bunăstarea oilor-mame dar și a noilor-născuți, este necesar să amenajați boxe speciale de fătare. Dacă totuși fătarea are loc pe câmp este recomandat să transportați mama și mielul în aceste spații amenajate special pentru ei separat de restul animalelor. În boxele de fătare este obligatoriu să se mențină o temperatură de minim 18 grade grade Celsius și amenajarea unui așternut eventual efectuat din baie care se schimbă ori de câte ori este ud.

  Primele intervenții la mieii abia fătați

  Primele măsuri pentru aducerea pe lume a mielului trebuie efectuate de către ciobani. Este necesară eliberarea rapidă a căilor respiratorii, stimularea suptului prin mulgerea a câteva jeturi de lapte în gura acestuia, frecatul cu un șomoiog de paie pentru a-l stimula în cazul în care mielul nu este așa vioi după fătare. La fel de important este să se asigure și după fătarea propriu-zisă o temperatură mai ridicată și fără curenți de aer sau umiditate deoarece s-a constat în urma studiilor că o umiditatea crescută în adăposturi duce la o pierdere mare a numărului de miei imediat după fătare.

  Colostru se dă mieilor în primele 30 de minute de viață

  Colostrul este o un miracol pentru imunitatea mieilo abia fătați, așa că este important ca aceștia să îl primească în primele 30 de minute de la fătare. Colostrul asigură imunitatea mieilor până la 3 săptămâni de viață de aceea este foarte important să fie supt de noii-născuți. Dacă acest lucru nu este posibil din motive ce țin de sănătatea mamei, mieii pot primi colostru și de la alte oi-adoptive care au fătat în același timp.

  Vitamine pentru miei în primele două săptămâni de viață

  În primele două săptămâni de viață, începând cu a treia zi de la fătare, este indicat să se administreze mieilor Vitamina E și Seleniu. Și chiar și Vitamina A. Acest tratament pe care mulți crescători îl aplică reușește să facă  o foarte mare diferență. Sunt vizibile aceste diferențe între mieii cărora li s-a aplicat acest supliment injectabil și cei care nu au primit aceste vitamine. Tratamentele amintite previn miodistrofia de nutriţie, denumită şi Boala muşchilor albi, care duce la pierderi însemnate în ceea ce privește sporul în greutate, iar din punct de vedere economic, aduce pierderi oierilor.

  Miel sugar

  Primele vaccinări la miei

  Dacă oaia-mamă a fost vaccinată, prin colostru se transmite imunitatea și mielului, imunitate ce durează datorită laptelui matern, până la maxim 3 săptămâni de viață. Este recomandat ca primele vaccinări să se facă la circa 2 săptămâni de la fătare mai ales în cazul stânelor unde există istoric de Anaerobioză să se administreze vaccinul contra acestei boli. Vaccinul este recomandat mai ales pentru mieii care se țin de prăsilă făcut cu rapel la interval de 21 de zile.

  Tratamentele contra teniei la miei, obligatorii odată cu ieșirea la pășune

  După aceea fie înainte de a ieși la iarbă sau după ce ies pe pășune, se face administratea tratamentului tenie, fie prin preparate injectabile sau prin administrarea pe cale orală.

  Sursa: Satul Hunedorean  Te-ar mai putea interesa

  Produsele FMC sunt prezente la loturile de cereale de la SCDA Lovrin Cîțu, Oros și Tanczos – convocați de fermieri în comuna atacată în fiecare noapte de urși! Daniel Buda, europarlamentar: Transportul animalelor vii va continua!

  Ultimele știri

  Ultima săptămână în care APIA mai face plăți pentru subvenții! Ministerul Economiei vrea să elimine de anul viitor impozitul pe salariul minim din agricultură Stâna Ștefanu de pe Transalpina și-a redeschis porțile, după ce anul trecut a ars din temelii