Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

Semințe cu suflet 2019: Calendarul piețelor cu semințe gratuite de legume românești

Seminte cu suflet piata libera
În acest an, prima piață liberă de semințe cu suflet a avut loc la București (sursa foto Facebook.com/Marian Stoica)
VEZI GALERIA | 4 POZE

Semințe cu suflet 2019 – un proiect inimos al unor voluntari deciși să salveze soiurile românești de legume și fructe. În acest an, cei 2.000 de membri ai grupului de volutari ”Semințe cu suflet” vor străbate toată ţara, organizând pieţe libere, unde vor oferi seminţe gratuite tuturor celor care doresc să cultive şi să mănânce legume şi fructe româneşti.

Prima piață libere de semințe românești a avut loc ieri, 19 ianuarie, în Capitală, la USAMV București. Evenimentul s-a bucurat de un mare succes, dăruind semințe tradiționale și lăstari de plante din grădinile gospodarilor români către cei care au nevoie și care își asumă că vor înmulți semințele, dăruind la rândul lor și altora din ceea ce le prisosește!

”La aceste piețe poate participa oricine, fie că distribuie, primește sau face schimb de semințe tradiționale de legume, plante aromatice, medicinale sau flori”, a anunțat Rodica Meiroșu din cadrul grupului de voluntari ”Semințe cu suflet”.

Iată calendarul piețelor libere de semințe organizate în 2019 de grupul de voluntari ”Semințe cu suflet”:

 • 26 ianuarie – Piața Semințe cu suflet în Sf Gheorghe, județul Covasna. Piata liberă de semințe va avea loc sâmbătă, 26 ianuarie 2019, între orele 10-14, la Cafeneaua Szimpla din strada 1 Decembrie 1918, nr.37.
 • 2 februarie – Piața Semințe cu suflet în Ploiești, la Palatul Culturii, cu începere de la ora 10.00.
 • 9 februarie – Piața Semințe cu suflet în Sibiu, la Biblioteca Județeană Astra din str. G. Barițiu, nr. 7, de la ora 10.00
 • 16 februarie – Piața Semințe cu suflet în Timișoara, la Liceul Waldorf, de la ora 10.00
 • 23 februarie – Piața Semințe cu suflet în Chișinău,  la Casa de Cultură Suruceni, de la ora 10.00
 • 2 martie – Piața Semințe cu suflet în Baia Mare (locație încă neanunțată)
 • 9 martie – Piața Semințe cu suflet în Cluj-Napoca (locație încă neanunțată)
 • 16 martie – Piața Semințe cu suflet în Brașov, Școala Generală Nr. 30 din strada1 Decembrie 1918, nr. 5 – cartier Tractorul, de la ora 10.00
 • 23 martie – Piața Semințe cu suflet în Teiuș (locație încă neanunțată)

Intrarea la evenimentele Asociației ”Semințe cu suflet” este liberă.

Acest articol va fi actualizat cu locațiile unde se desfășoară piețele libere de semințe pe măsură ce aceste locații vor fi stabilite.

59 comentarii

 1. dezamagit. pe internet circula poza cu targul de la sibiu in care era specificat programul 10-18. am ajuns la locatie la ora 15 si acolo erau afise cu programul 10-13. s-a inceput la ora 9:30 si la 11:30 era incheiat targul.

 2. Buna ziua, azi a fost randul Ploiestiului sa primeasca ,,semintele cu suflet”, dar se pare ca sunt doar pentru unii. Nu s-a respectat programul de incepere, adica a inceput mult mai devreme si evenimentul s-a desfasurat pe un hol de la etaj unde nimeni nu prea avea habar ce se intampla. Pacat! Se putea o mai buna organizare si de asemenea o publicitate facuta, daca tot ne laudam ca avem soiuri stramosesti!

 3. FOARTE FRUMOS O INITIATIVA DE NOTA ZECE SEMINTE ROMANESTI,,,,PACAT CA EU NU AM PAMANT CA SEMITELE ROMANESTI LE INTRECE PE TOATE CELE STRAINE CARE SANT PRODUCTIVE DAR CU TOTUL ALTCEVA..AM MERS LA PIATA ACUM CATVA ANI LA ORADEA SA-MI CUMPAR RASADURI DE ROSII ERA PIATA PLINA DE RASADURI AM TOT UMBLAT PANA LA URMA AM VRUT SAMI IAU DE LA UN LOC AM INTREBAT CE SOI DE ROSII ESTE ..NU STIAINCAMIA RASPUNS SI OBRAZNIC APOI DOAMNA ALTA GRIJA EU NU AM.SA STIU NUMELE ..AR TREBUI SA AI GRIJ OMULE CARE VINZI RASADURI SI NU STII SOIUL RASADULUI.. MA INTERESA NISTE SOIURI AUTOHTONE DE PRUNISOARE ROMANESTI ..BIZONUL..INIMA BOULUI..SAU ROSIILE CELE MARI MOVE FOARTE GUSTOASE CU GUST DULCE ACRISOR.AM RAMAS DEZAMAGITA AM LUAT CATEVA SOIURI ……SI AU CRESCUT NISTE ROSII ANEMICE FADE FARA GUST CINGOASE SI TARI LA PIELITE.DE ASTA ACESTE PIETE TREBUIESC INCURAJATE SA NU MOARA .SOIURILE ROMANESTI IAM AVUT TOT SOIURI DE ROSII I-MI CRESTEA INIMA CAND LE VEDEAM PE SANTIER..TOTI AVEAU GRADINI EU DE CE NU TREBUIA SA AM ..ROSII DE CULOARE GALBENA..PORTOCALIE IN FORMA DE ARDEI DE TOATE SANT SIGURA CA MAI SANT GOSPODARII UNDE MAI EXISTA .SI MAI EXISTA OAMENI PASSIONATI DE A CULTIVA BIO …..SUCCES PE CAND PIATA SI LA ORADEA ?

  1. Va recomand cea mai autentică și curajoasa familie care produce și distribuie semințe ” de soi ” , tradiționale . Asociația Ecoruralis . Este cea mai autentică și cea mai transparentă . Puteți deține și gratis dar puteți cumpăra în cantități și mai mari. Eu practic permacultura și grădinăritul ecologic . Cultiv doar din semințele lor . Sunt extraordinari . Nu compromit nimic iar semințele sunt autentice . In 16 , simbata exista un schimb de semințe la Oradea la bar Moscova ( găsiți pe google ) , de la ora 12.00 . Nu știu cine sunt organizatorii. Am s merg și eu la un schimb . Sunt curios . Toate bune .

 4. Buna ziua ! Dar in site pentru cei care vor sa cumpere nu exista? Mi-as dori foarte mult sa cumpar seminte diverse daca sunt romanesti! Mi-as dori sa fac comanda si sa-mi vina prin posta ! 🙂

  1. Buna ziua! Suntem o mică grădiniță din București. Avem curte și un mic spațiu dedicat cultivării se găsește cineva dornic să ne călăuzească dorim să fie pentru a folosi spațiul cât mai eficient: ordinea cultivarii, alegerea soiurilor, ce plante ajuta impotriva daunatorilor, o sursă de seminte adevarate. Ar fi minunat si un atelier cu copiii in care o persoana priceputa sa antreneze copiii in a observa natura.

 5. Oameni buni,oare ganditi cand scrieti asa niste enormitati ? Cand spuneti ca suntem marginalizati la ce va referiti oare ? (si eu sunt din Moldova).Aici,pe acest minunat grup “SEMINTE CU SUFLET” nu se face politica,nu este o organizatie,nu vin banii de nicaieri,toate se fac benevol.Doamna Rodica Meirosu este sufletul acestor seminte.Daca tot spuneti ca ati mai pastrat ceva seminte de anul trecut v-ati gandit cum sa faceti sa mergeti intr-o alta localitate sa daruiti din putinul dv.??????? Ati incercat cumva sa va uniti cativa localnici (indiferent de unde sunteti) si sa gasiti o locatie unde sa-si poata desfasura activitatea de a darui, acesti minunati oameni ????Stiti ce inseamna o calatorie cu trenul o noapte intreaga,participarea la o piata si intoarcerea acasa in urmatoarea noapte,doar pentru a darui,sau daca nu este timp sa mai si plateasca cazare pentru o noapte ?Incercati sa faceti un calcul sumar si apoi puteti sa va dati cu parerea.Vi se pare putin ?????? Si toate astea pentru a darui din toata inima seminte romanesti cu rugamintea ca cei care beneficiaza de ele sa le inmulteasca si sa le distribuie mai departe.Stiti ce inseamna sa recoltezi semintele cele mai bune,mai sanatoase,sa le pregatesti pentru a fi daruite,stiti cata migala este sa faci sute de pliculete cu denumiri de seminte pentru a fi daruite si sa vina cineva sa te judece dupa criterii doar de el stiute ? (nu mai spun ca si aceasta activitate necesita timp si bani in folosul celor ce beneficiaza de seminte) Mai vreti argumente…..Puneti-va singuri intrebarile astea si apoi raspundeti-va SINCER,ati face asa ceva ?????Daca da,cum ar fi sa vina altcineva sa va judece in necunostinta de cauza ?

 6. Sa vorbim romaneste pentru ca aici este sigur o problema de comunicare : Grupul este format pe baza de voluntariat, ofera GRATUIT seminte membrilor grupului si altor pesoane cu RUGAMINTEA sa cultive, sa adune la randul lor seminte pe care anul urmator sa le ofere la aceste asa numite piete in dar. Asa numitele piete sunt organizate acolo unde pot, de catre membrii grupului, voluntar si acele persoane care au inteles de ce au primit seminte in dar vin si le ofera la randul lor. Se organizeaza de membrii grupului nu pe baza unei selectii zonale sau preferentiale, se organizeaza pe pricipiul..ne organizam cum putem si unde putem sa gasim spatii de expunere, de cazare pt ca vin oameni pe banii si cu semintele lor de la sute de km. Sunt primite si alte persoane cu aceeasi rugaminte de a cultiva, inmulti si darui.Cei care au de daruit si nu ajung la manifestarile organizate trimit prin posta celor care merg pt a putea fi daruite. Nu se vine nimic, pt vanzare, sunt site-uri specializate. Noi nu vrem sa descurajam sau sa jignim pe nimeni!

 7. Eli, corect, probabil, dar…mai trebuie sa si muncim…nu confundati acest grup care daruieste, cu guvernul, pomana politica, biserica…sau acte de caritate, cum asteptau toti sa vina ajutoarele dar nu dadeau apa sau zapada din casa…calendarul intalnirilor este stabilit, timpul este limitat, este al nostru si atat avem de oferit, si stocul de seminte nu este inepuizabil!

 8. Oameni buni, vreti seminte cu suflet, veniti la piete, va asteptam cu drag! Primiti plicuri cu seminte valoroase pe care sa le inmultiti, sa cultivati pentru voi hrana buna si sa dati mai departe seminte. Nu stiti unde sa gasisti “sufletisti” din zona voastra sau din tara? Exista o pagina a grupului, intrati si veti gasi solutii: https://www.facebook.com/Seminte-Cu-Suflet-597181827409835/.
  Vreti piata in orasul dvs? Asigurati loc de desfasurare si anuntati membrii grupului. Nu va mai lamentati ca mvai la noi nu se face piata! Nimic nu cade din senin si inainte sa ne ajute altii trebuie sa ne ajutam noi insine. Ca nu ne gandim la Moldova etc., scuze, faptul ca nu stiti de pietele din Iasi si Republica Moldova nu e vina noastra. Corect era intati sa INTREBATI si apoi sa acuzati. Si mie, personal, atitudinile astea de “mie nu-mi da nimeni” si “mie mi se cuvine totul” imi displac grav. In rest, sa aveti recolte bune si fara daunatori.

 9. Locațiile sunt asezate in functie de oamenii gospodari ai zonei respective, oameni ce au cautat, gasit si asigurat intalnirea respectiva, pt ca asa au fost gasite, si ocupate, asa se va tine intalnirea între acești oameni darnici! Se platesc acele locatii, se plateste drumul, se dăruiesc semințe din suflet si din vointa de a trăi sănătos, semintele nu se dau cu bani nu pt pomanagii cum a ti spus unii dintre dvs, ci pt gospodari ce vor sa aiba in grădina legume de calitate si nu cantitate! Pe care sa le înmulțiti si păstrați! Voluntarii din acest grup se plimba prin tara cu bani personali, cu timp din viata lor, cu seminte din grădinile lor, ne tratate, ne chimizate, soiuri, reproductibile an de an! Asa ca gânditi totuși un pic, căci asta e un dar nu o obligație! Si s au așteptat si ani pt a se înmulți semințele, si pt a fi dăruite, asta inseamna perseverență, d.nule Valentin si păreti usor frustrat, nu stiu care e problema dvs însă sa stiti ca gospodari in zona dvs sunt, si se descurcă binisor, si au semințe cu suflet, dvs neavând suflet, nu aveti ce face cu semințele! Mai bine pt dvs ,zic sa va captati atenția către alte lucruri, căci in grup se munceste pt gradina din seminte cu suflet nu cu politica si aroganță! Sa aveti o zi cu soare!

  1. Stimata Dna. Lintra Cristina, interpretati gresit interventia mea! Sa stiti ca ma deranjeaza nu faptul ca nu se vine in Moldova sa se faca”pomeni”, ci faptul ca aceasta zona este uitata si ocolita atat de guvernanti, cat si de cei care locuiti in alte zone din aceasta Romanie! Eu nu sunt agricultor si nu am aceasta meserie. Am in curte o suprafata de 100m patrati, unde cultiv pentru familia mea in timpul liber, ca un hobby, de toate. Am cumparat seminte din magazine, piata, de pe internet (unele aduse si din Bulgaria), dar nu a iesit niciodata ce se laudau vanzatorii. Speram ca voi gasi cateva seminte adevarate de la cei care “le ofera cu suflet”. Eu nu am primit gratuit nimic in viata, am muncit , am cumparat si am ajutat cand am avut posibilitate si pe altii cu meseria pe care o am. Nu ma caracterizeaza “cu politica si aroganță” cum apreciati Dvs. interventia mea. Asa ca imi cer scuze de la cei care interpreteaza interventia mea, altfel decat am gandit-o eu! Stimata Dna., Linta Cristina, va doresc sa aveti si Dvs, o zi cu soare!

  1. Aveți în zonă banca de gene Suceava care distribuie gratuit 5 plicuri cu diverse semințe. Căutați pe net și comandați cu încredere.

 10. Citind aceste comentarii mă minunez de efectul de turmă. Un om interesat să ajute poate ușor să dea căutare la semințe cu suflet și să vadă exact programul. Știrea este incompletă și conține doar date despre ultimele piețe ce au mai rămas de organizat la această etapă. Eu sunt grădinar din Vaslui și m-am deplasat la Iași și chiar am fost alături de ei și la București. A da, voi merge și la Chișinău să dăruiesc din surplusul meu de semințe. Nu sunt de acord cu “agricultura de birou” și nu permit comentarii dezinformate pentru munca acestor oameni. Gândiți-vă că nimeni nu le bagă bani în traistă pentru pungulite, pentru drum, pentru cazare când e cazul, dar cel mai important pentru dragostea și timpul ce îl oferă fiecărei semințe. Citesc aceste comentarii și îmi pare rău că o știre incompletă a stârnit aceste păreri. Cu respect, o tânără țărancă moldoveAncă!

 11. Sincer sunt dezgustată de ce îmi citesc ochii !!! Acești oameni dăruiesc din puținul lor altora….nici unul din ei nu au hectare cultivate cu legume …mai întâi documentativa și apoi aruncați cu venin daca este cazul !!! Sunt voluntari…nu sunt obligați să vă bată din poarta in poarta …daca va doreați aceste soiuri mergeați in pelerinaj alaturi de ei dăruind din puținul dumneavoastră altora așa cum fac și ei !!! Dar noi doar vrem …eventual adus acasă gata răsad !!!!

 12. ca sa explic pe intelesul tuturor: Oamenii astia se plimba pe unde pot PE BANII LOR. Nu au cum sa fie in toate orasele din tara, si nu au nicio obligatie sa fie prezenti peste tot!

 13. Stimată doamnă, la Iași a fost piata in octombrie și va mai fi. Dacă tot ati mai păstrat și dumneavoastră cate ceva semințe din bătrâni, nu ar trebui să va oferiți sa contribuții și dumneavoastră la această inițiativă lăudabilă? Toti vrem ” sa ni se dea” dar nu ne-ar trece prin cap să facem și noi la fel, la rândul nostru.

  1. Este adevarat ce scrieti ,dar aceste lucruri se pot spune si intr-o forma care sa nu deranjeze ,sa nu jigneasca . omul intreaba ,se informeaza ,trebuie sa inteleaga.

 14. La Constanta , de ce,nu ? Din cite am observat , doar în anumite zone sunt organizate aceste tîrguri! Astept un răspuns, ca sa stiu sa-mi ror rudele din aceste orase , sa-mi achiziționeze si mie! Mulțumesc!

  1. Semintele nu se vand ci se ofera gratis din suflet. Daca nu gasiti localitatea dvs in lista mentionata mai sus, inseamna ca in acest grup de initiativa nu sunt suficiente persoane disponibile sa organizeze o piata.
   Toata munca e voluntara si pe cheltuiala sufletistilor.

  2. Dna Nicoleta, daca nu vedeti o zona ” acoperita” inseamna ca : sunt membrii putini in zona respectiva, slab interes sa se organizeze ceva din partea membrilor, a fost anul trecut si din cauza timpului scurt (toamna-iarna) se lasa loc altui oras.
   In Cta a fost piata anul trecut. Poate ne mobilizam mai bine la anul si facem iar la Cta.

  1. La Constanta am fost in 2017,in 2018 nu am gasit pe nimeni sa ne puna un spatiu la dispozitie.In 2019 speram sa gasim un spatiu, trebuie sa tineti cont ca tot ce vedeti, se intampla pe baza de voluntariat.

 15. Prima mea reacție când am aflat despre piețele de semințe a fost:vreau și eu sa ajut! Din păcate, reacțiile pe care le vad aici sunt ne potrivite cu spiritul acestui grup.

 16. Am impresia că ne credeți ,,pomanagii,,!Nu doamna,vrem sa cumpărăm ,daca se poate ,seminte de legume românești,nu cerșim nimic.Parca văd și o mică discriminare fata de anumite zone.

  1. Nu va crede nimeni pomanagiu. Sunt instituturi de cercetare care selecteaza seminte si vi le vand cu cel mai mare drag. Nu aveti de cat sa va interesati si sa cumparati de acolo.
   Dar e absolut inacceptabil sa aveti aceasta atitudine fata de un grup voluntar de initiativa. Nu e nici o zona discriminata. Pietele se organizeaza acolo unde sunt oameni dornici sa isi ia din timpul si banii lor sa organizeze o piata si sa ofere seminte, nu doar sa primeasca. Nu poti organiza o piata doar cu 3 seminte de carciumarese si 2 craite. Trebuie sa aduni un grup local suficient de mare care sa ofere. Daca nu se organizeaza in zona dvs, asta imi da de gandit ca chiar e o zona de pomanagii, care asteapta sa le vina armata sa le curete zapada din fata portii.
   Daca nu sunteti pomanagiu, va puteti oferi sa adunati in jurul dvs oameni dornici sa ofere gratis din semintele lor.

 17. La Iași a fost organizata Piața de semințe în luna octombrie. Deci, Iașiul a deschis seria Piețelor de semințe cu suflet. Îmi pare rău că nu ați știut asta.

  1. Locațiile sunt asezate in functie de oamenii gospodari ai zonei respective, se dăruiesc semințe din altruism si din vointa de a trăi sănătos nu cu bani nu pt pomanagii cum a ti spus dvs, ci pt gospodari ce vor sa aiba in grădina legume de calitate si nu de cantitate! Pe care sa le înmulțiri si păstrați! Sănătate! P.s se plimba prin tara cu bani personali, cu timp din viata lor, cu seminte din grădinile lor, ne tratate, ne chimizate, soiuri, reproductibile an de an! Asa ca gânditi totuși un pic, căci asta e un dar nu o obligație!

 18. La Baia Mare nu stim inca locatia unde va fi piata Seminte cu Suflet
  La Iasi a fost piata in octombrie….deasemeni anul trecut s-au organizat in Constanta,Galati,Cluj,Pitesti,Braila,Buzau
  Avem mari probleme cu gasirea unui spatiu si cateva mese,pentru cateva ore…..nu suntem ajutati in toate orasele….In Bacau am dorit sa facem piata de 2 ani….nu avem spatiu!Noi oferim gratuit….prin voluntariat….dar trebuie sa fim si ajutati!

 19. Sunt din Galați , de anul trecut am in curte o bucata de pământ in care vreau sa îmi cultiv câteva legume țărănești , cu gust , fără chimicale . De unde as putea obține ori cumpara câteva semințe de roșii , ardei , salata, ridichi, pătrunjel,mărar,păstăi , castraveți . Cu speranța ca îmi veți raspunde , va multumesc !

 20. sunt o mana de oameni, si abia la inceput, nu pot asigura lacomia intregii tari ptr ceva gratis, daca erau pe bani, nu era asa interes.
  sunt curios cati din cei care aveti pretentia sa vi se ofere pe gratis sau sunteti revoltati ca vi-s “marginalizati”; veti oferi la randul vostru GRATUIT, altora ?!
  Prima data ar trebui sa le urmam exemplul si apoi pretentiile sau, macar alte seminte la schimb.

  1. “nu pot asigura lacomia intregii tari ptr ceva gratis, daca erau pe bani, nu era asa interes.” –

   De unde stiti ,ati incercat sa vindeti ???? poate ar fi bine ca o parte din seminte sa o vindeti . astfel v-ati asigura fonduri ptr. asociatie si ati vedea si diferenta ,nu doar ati presupune

  1. @Ursache – e o vorba in popor: ajutat-te singur inainte sa te ajute altii. Zona Moldovei E prezenta in calndarul pietelor, chiar si Republica Moldova. Nu gasiti dvs., va rog, un loc unde sa se desfasoare piata si apoi vorbim? Ca lamentarile nu aduc decat tristete, nu rezolav probleme.

 21. Dna. GEORGIANA, Moldova nu este numai Iasi! intre 26 Ianuarie si 23 Martie vedeti trecut macar 1(un) oras din Moldova, sau din estul tarii? Unde sunt trecute orasele mari din aceasta zona? Sa enumeram cateva: Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Bacau, Vaslui (acesta de regula nu se pune!), Galati, Braila, Focsani, Buzau,etc. Aici oare nu se face agricultura? Daca se termina si semintele si timpul semanatului (dupa 23 Martie – ultima planificare a voastra), cand “amaratii” din zona de mai sus vor mai primi seminte? probabil prin noiembrie – decembrie sa le aiba…la anu!

  1. Dle Valentin, mesajul dumneavoastra este o ilustrare perfecta a motivelor pentru care eforturile acestor oameni si mobilizarea altruismului lor devin in acelasi timp si “amarul lor”. Ce bine s-a instaurat aceasta vaicareala si simtul excluderii printre noi, ce bine e sa vina “cineva” sa ne distribuie, sa “ne repare”, sa “ne dea”! “Noi vrem sa muncim, dar sa vina sa ne dea si noua…” Cand veti auzi sau chiar veti fi dintre cei multi care isi pun o casa/un birou/o sala sau un drum cu masina la dispozitie pentru oameni care vin cu bagaje grele peste tot unde sunt chemati, ca sa imparta din ce au muncit, atunci sa fiti mandri ca Moldova are multe orase si comune… pana atunci poate cautati adanc multumirea, pentru ca faptul ca munciti nu va da dreptul sa acuzati munca altora, cu atat mai putin cand pretindeti ca vi se cuvine!
   Consider un noroc faptul ca sunt suficient de pasionati incat sa continue pietele, dar in locul lor m-as intrista sa vad asemenea judecati.

  1. Pfff …este jenant !!! Cum puteți gândi așa…acești oameni fac voluntariat…nu sunt obligați să vă aducă din munca lor din poarta in poarta…chiar nu va este puțin jenă…unul din cei ce ați comentat aici nu a menționat : dc nu se fac piețe și la noi în județ? Va punem la dispoziție spațiu și participam și noi cu ce semințe avem prin gospodării…??? De ce toți vreți și nici unul nu oferiți ??? Sa va fie rușine !!!

 22. Stimata Dra.(Dna.) Rodica Meiroșu, daca faceti parte din grupul de voluntari ”Semințe cu suflet”, de ce nu aveti “SUFLET” si pentru Moldova? Nu stiti ca din Romania face parte si aceasta bucata de tara? Dvs. traiti numai in zona de vest si Bucuresti? In Moldova ati fost vreodata sa vedeti macar manastirile, daca nu va intereseaza ca si acesti oameni muncesc pentru binele acestei tari – Romania?

  1. Stimate domnule Valentin, ati citit comentariul dnei Rodica Meirosu mai sus? Aceste piete de semințe sunt organizate de localnici voluntari, pe cheltuiala lor. E vina dnei Meirosu ca in Vaslui nu se oferă nimeni sa organizeze așa ceva? Au fost și vor mai fi piete la Iași, spre exemplu, pentru ca oameni inimoși din Iași s-au implicat în proiectul asta. Abordarea corectă nu e “la noi de ce nu veniți să ne dati?” ci ” vrem să organizăm și la noi în oraș așa ceva”

  2. Seminte cu Suflet nu asigura material saditor pentru agricultori, ofera seminte pentru cei care vor sa le inmulteasca si sa dea la randul lor mai departe. Asta inseamna ca din 10 seminte de rosii un Om bun la anul viitor va putea oferi mai departe macar 50. Aroganta dumneavoastra lasa un gust amar, domnule Valentin. Doriti piata in Moldova? Cu mare placere, venim, doar asigurati-ne un spatiu, daca nu va e greu si tot ati enumerat atatea orase, faceti un mic efort, Moldova e mare, puteti incepe cu Suceava, Botosani, piatra Neamt, Bacau si promitem ca venim si la Vaslui…

  3. Domnule Valentin, stim ca Moldova face parte din Romania, ca dovada miile de plicuri cu seminte trimise pe banii nostri in Moldova, ca dovada pietele de seminte cu suflet de la Iasi. Stiti, un drum de la Bucuresti in Moldova costa. Cazarea costa si ea. Sa nu mai vorbim de timp si, mai ales, de SEMINTE. Faptul ca muncim cu totii pentru binele acestei tari nu mi se pare de lauda, ci normalitate. In Iasi veti gasi o comunitate de oameni frumosi care daruiesc seminte, au si grup de facebook: Semințe cu suflet Iași. Asa ca lasati lamentarile, treceti la actiune.

  4. Domnule VALENTIN, am si eu cateva vorbe sa va spun, daca aveti binevointa sa le si ascultati ar fi foarte bine pentru toate persoanele implicate in aceste discutii:
   1. eu m-am nascut tot in Moldova (Suceava) deci am putea sa ne intelegem destul de usor si repede (cred sau asa sper)!
   2. am plecat din Suceava ~ 15-17 ani in urma (pe vremea aceea nu eram gradinar aveam alta ocupatie)!
   3. acum gradinaresc de ~ 10 ani, si sunt stabilit in Bucuresti, locul unde cultiv legumele este in sudul tarii!
   4. particip cu consecventa la cat mai multe intalniti ale noastre in tara – Piete organizate de grupul: Seminte cu suflet (nu am o statistica la cate seplasasi am fost)!
   5. oferim (daruim cred ca este un termen mai corect) seminte de legume in special (dar nu numai) pentru cei ce vor si pot sa cultive la randul lor aceste soiuri.
   6. rugamintea noastra este ca din semintele oferite de noi sa le cultivati iar spre toamna cand se strang roadele sa recoltati si dvs. seminte si sa le oferiti anul urmator altor persoane ce or sa vina la aceste Piete!
   7. organizarea unei piete, intr-un oras se face de regula de catre un grup de agricultori din acea zona, cu urmatoarele obligatii din partea lor:
   – trebuie sa asigure o locatie de desfasurare – mai multe detalii le gasiti pe pagina grupului nostru;
   – trebuie mediatizat acest eveniment;
   – trebuie deasemenea sa informam pe cei doritori care vor sa vina la aceasta Piata ca sunt si cateva reguli de conduita: se poate oferi doar un plic de seminte dintr-un soi, se poate face si schimb, dar mai ales avem nevoie de mult bun simt!
   – cei ce ofera aceste seminte sunt dornici sa intre in discutii cu cel cere doreste aceste seminte (va spun din experienta) pentru ca posibil ca unele soiuri de seminte sa nu se preteze la clima si modalitatea de cultivare pe care o are la dispozitie cel ce vine la Piata!
   8. Cele mai importante lucruri sunt: Nu suntem obligati sa facem ceva ce nu ne place!!! Nu facem aceste deplasari in scopuri comerciale !!! Nici o persoana din grup nu este obligata sa faca ceva ce nu isi doreste!!! Deasemenea nu am vazut nimic constructiv din partea dvs, ci doar vorbe jignitoare la acest grup (fapt ce pe mine personal ma deranjeaza!)!!! Incercati sa fiti constructiv si apoi o sa vedeti ca se vor gasi si solutii !!! Cu stima, Tika.

  1. La Constanta va pot ajuta eu cu ceva seminte si sfaturi..Cautati ma pe facebook si va daruim cu cea mai mare placere..

  2. Dle. Coaja Constantin, va rog sa cititi raspunsul pe care l-am dat Dnei. Lintra Cristina si poate veti intelege si Dvs. ce am vrut sa spun si ce a iesit! Nu am vrut sa jignesc pe nimeni, dar ma doare faptul ca Moldova a fost ocolita de legiuitorii acestei tari si este lasata sa supravietuiasca cum poate, nefiind ajutata pentru a se putea ridica si ea la nivelul zonei de vest. Vazand planificarea ajutorului cu locatiile afisate, mi-a deschis aceasta intristare si de aceea am scris acele comentarii, nicidecum nu au fost pentru initiatorii acestui proiect pentru care nu am decat cuvinte de lauda si-i felicit pentru aceasta initiativa. Scuzele mele pentru ca nu am fost mai explicit in postarea pe care am facut-o!

 23. Iasi, Bacau, Suceava si alte orase din Moldova nu sunt in Romania. Si asa suntem marginalizati nici la seminte nu avem acces. Noroc ca am mai pastrat noi cate ceva. Multumim !!!

  1. Doamna Zina, nu suntem marginalizati. La Iasi campania a fost in noiembrie. Probabil nu s-a mediatizat destul. Cred ca vor reveni si la noi spre toamna.

  2. Stimată doamnă, la Iași a fost piata in octombrie și va mai fi. Dacă tot ati mai păstrat și dumneavoastră cate ceva semințe din bătrâni, nu ar trebui să va oferiți sa contribuții și dumneavoastră la această inițiativă lăudabilă? Toti vrem ” sa ni se dea” dar nu ne-ar trece prin cap să facem și noi la fel, la rândul nostru.

  3. @Zina, @Eli – cu asemenea atitudine, eu, personal, nu v-as oferi nicio samanta! Ce obligatie am sa cultiv plante, sa strang seminte VALOROASE, sa fac sute de km pe banii mei, eventual sa platesc si cazare, si locul unde se organizeaza piata, ca, deh, localnicii nu au cum sa gaseasca loc de piata, ca sa le aduc seminte unora care cred ca totul li se cuvine? Ma iertati, cand vad oameni ca domniile vostre, ma gandesc ca unii n-au pentru ca nu merita (lene, nesimtire, obraznicie etc.).

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!