• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Herțeg mizează pe irigații în Câmpia de Vest

    agrointeligenta.ro -

    Dan Herțeg (48 ani), administrează, ajutat de soția sa Mihaela Carina (44 ani), și cele două fiice, o fermă întinsă pe 2.971 ha, dintre care 600 ha sunt în proprietate, răsfirate pe raza a 7 localități. În 2018, ferma s-a extins cu 500 ha luate în arendă.

    În zona de vest, în județul Arad în care activează fermierul Dan Herțeg, terenurile sunt la mare preț: ”Arenda e foarte mare, prețul la teren e foarte ridicat. Arenda a ajuns la 1.500 kg/ha de cereale boabe, plus impozitul pe venit, plus CAS-ul, plus impozitul la primărie, ajungând undeva la 1.928 kg/ha. Iar prețul la vânzare a ajuns la 7.500-8.500 euro/mp”. Solele lucrate sunt răspândite de-o parte și de alta a râului Mureș, pe raza comunelor Semlac, Șeitin și Nădlac și în comuna Secusigiu, cu cele trei sate aparținătoare.

    Proiecte pe irigații

    Dat fiind că suprafețele lucrate de el flanchează râul Mureș, din care a și irigat 60-70 ha aflat chiar în buza Mureșului, în anii 2009 și 2012, Dan Herțeg a prins gustul pentru agricultura care nu stă la mila norilor. Herțeg e și președintele unui OUAI care are printre membri 38 de fermieri mai mari și o serie de membri mai mici, care lucrează cumulat 7.500 ha. Prin OUAI a depus un număr de 7 proiecte pentru cofinanțare europeană: ”Pe un proiect vizez introducerea irigațiilor pe 3.342 ha, pe altul 2.200 ha, încă trei proiecte ar urma să deservească o suprafață cumulată de peste 5.000 ha și mai e un proiect pentru stația de bază. La finalul implementării, se vor iriga în jur de 10.500-11.000 ha”. În prezent fermierul nu irigă nimic, însă în 2019 OUAI-ul va deveni functional și îi va permite să irige circa 500-600 ha, urmând ca suprafața irigată să îi crească la peste 1.000 ha în 2021-2022.

    Parcul de utilaje al fermierului este estimat la 4-5 milioane euro, iar spațiile de stocare sunt de 22.000 t, împărțite între cele două ferme. Fermierul are 20 de angajați.

    Investiții în fiecare an

    Pe partea de investiții, în 2018 Dan Herțeg a achiziționat o combină axială de mare capacitate și cel mai mare tractor articulat-șenilat de pe piață, valoarea totală achizițiilor făcute în acest an fiind de 1,1 milioane euro. În 2019 plănuiește să investească într-o nouă hală, cu capacitate de stocare de 9.000-10.000 t. De asemenea, plănuiește să aplice pentru obținerea de bani europeni nerambursabili în vederea achiziției de instalații de irigat.

    Tehnologia folosită a crescut fertilitatea solului

    Cea mai mare dintre provocările anului 2018 la ferma familiei Herțeg a fost vremea: ”În primăvară am avut o perioadă de 42 de zile fără ploaie, când a inhibat parțial dezvoltarea optimă a culturii de grâu, dar totuși, producția a fost bunuță, de 8.500 kg/ha la Șemlac, 6.000 kg/ha la Secusidiu și 5.800 kg/ha la Arad”. Diferența între nivelurile de producție a făcut-o intervalul de timp cât fiecare dintre sole a poposit în administrarea fermierului: ”Parcelele vechi, pe care le îngrijim de mai mulți ani, care au multă agrotehnică pe ele, fiind fertilizate, scarificate, scoase din buruieni, au dat peste 8.000 kg/ha”. La rapiță fermierul a obținut 4.800 kg/ha, la floarea soarelui 3.700 kg/ha și la porumb 11.810 kg/ha. Noul sezon agricol a început cu o mare bătaie de cap în această toamnă, când absența totală a precipitațiilor i-a afectat cultura de rapiță, fiind obligat să întoarcă 532 ha de rapiță.

    Ca istorie personală, Herțeg s-a apucat de agricultură în 1993: ”A fost o provocare în 1992-1993, când am primit de la arendaș 3 kg de gogoșari și 30 kg de orz arendă la hectar pe terenul părinților mei. Atunci, cu gândul să-mi lucrez singur pământul familiei, am mers și mi-am cumpărat un tractor românesc nou. Venind cu el de la Arad mi s-a stricat pe la jumatea drumului”. Nu s-a dat învins de acel prim impas, lucrând terenul familiei până în 2004, când s-a lăsat de serviciu și s-a apucat de agricultură full-time. Fermierul e pur și simplu îndrăgostit de ce face: ”Când ai un copil și-l vezi cum crește, te bucuri de el, nu? În momentul când cultivi un grâu, un porumb, o floare, o rapiță și-o vezi cum crește, te bucuri de ea ca de-un copil și avantajul nostru e că în fiecare an putem să ne bucurăm de acești copii”.

    Un fermier patriot!

    Despre Dan Herțeg vă mai putem spune că e un patriot: ”Bunicul meu a fost Herțea Ioan și ungurii l-au făcut Herțeg Janos. Acum dacă ați veni în ferma mea, ați vedea că pe toate utilajele am steagul tricolor. Sunt mândru de țara mea, de poporul meu”. Dan Herțeg simte că membrii familiei care îi sunt alături în afacere ”au un rol determinant” în bunul mers al activității, motiv pentru care îi place să nu fie luat în considerare individual, ci să fie priviți ca un tot: ”familia Herțeg, familie de fermieri”.

    De Centenar Dan Herțeg a dorit să sensibilizeze societatea asupra breslei al cărei exponent este: ”Fără mâncare nu putem exista. Cred că fiecare trebuie să se gândească și la noi, să-și schimbe mentalitatea despre agricultură, despre fermieri, să ne privească oamenii altfel. Totuși producem pâinea tuturor. În prezent fermierii nu cred că sunt așezați la locul lor în societate. Sunt valorizați cu mult mai puțin decât comercianții sau industriașii. Locul lor este undeva sus”.

    Fermierul mai are un mesaj pentru români: ”Eu sunt român cu adevărat. Și noi putem. Și românii pot, dar nu vor. Ăsta-i necazul, că mulți nu vor. Nu-s alții mai deștepți ca noi cu nimic și n-au nici altceva în plus. Dar așa ne-am învățat. Ne mulțumim cu puțin și e bine cum e. Merge și așa. Trebuie să ne schimbăm un pic optica și noi fermierii și oamenii față de fermieri. Trebuie să cumpărăm teren, să nu mai lăsăm străinii să cumpere terenul, ca să rămână terenul al nostru”.

    Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului Agrointeligența – EROII CARE HRĂNESC ROMÂNIA LA CENTENAR, proiect ce include și numărul special al revistei Agrointeligența. 


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!