• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sprijin cuplat la lucernă. Condiții și cuantumuri la hectar pentru subvenția APIA

  agrointeligenta.ro -

  Plata Sprijinului Cuplat Vegetal (SCV) pentru lucernă se va face doar fermierilor care respectă aceste reguli anunțate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Producătorii agricoli care aleg să ceară această subvenție la hectar trebuie să acorde maximă atenție în acest an la codurile de cultură atunci când depun cererea unică de plată.

  Foarte mulți fermieri au pierdut în 2018 sprijinul deoarece au trecut greșit aceste coduri, iar APIA nu a mai putut face nimic după ce s-a încheiat campania de depunere a cererilor.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt condițiile și codurile de cultură pentru sprijinul cuplat la lucernă astfel încât să nu pierdeți banii în Campania APIA 2019.

  Astfel, pentru solicitarea schemei de sprijin cuplat la lucernă,se utilizează următoarele coduri de cultură:

  – 9747 pentru lucerna cultivată în anii anteriori anului 2019
  – 9748 pentru cultura înfiinţată în anul de cerere adică 2019
  – 9749 în cazul lucernei pentru sămânţă.

  Producția minimă pentru subvenție: 15 tone/ha masă verde

  Banii pe hectar se acordă fermierilor activi care îndeplinesc prevederile art. 43 din O.M.A.D.R. nr.619/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi anume:

  a) au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fânsau produse derivate din fân, respectiv granule, peleţi sau făină, sau 200 de kg de samanta certificată;

  b) au comercializat cel puţin producţia minimă de masă verde sau fân sau produse derivate din fân prevăzute la lit. a) către exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE si/sau a păsărilor pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau

  c) au consumat cu animalele, înscrise în RNE, şi/sau cu pasarile pe care le detin si/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă de masa verde sau fan sau produse derivaste din fan prevăzută la lit. a) obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 5 din O.M.A.D.R. nr. 619/2015 şi a calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de lucernă/soia/fan obţinută pe perioada anului de cerere prevăzute în anexa nr. 51 din O.M.A.D.R. nr. 619/2015, întocmită şi semnată de către fermier.

  d) în cazul loturilor semincere de lucernă, au comercializat cel puţin producţia minimă de 200 kg/ha sămânţă certificată cultivatorilor de lucernă a căror exploatații sunt situate pe teritoriul național, pe bază de factură şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol;

  e) pentru obținerea producţiei de masă verde sau fân sau produse derivate din fân, prevăzute la lit. a), cât și în cazul loturilor semincere de lucernă prevăzute la lit. d), utilizează sămânţa certificată oficial din categoriile prebază, bază și certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 cu Ordinul MADR nr. 155/2010 privind producerea în vederea comercializării şi comercializarea seminţelor de plante furajere şi cu Ordinul MADR nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerinţele specifice pentru producerea, certificarea şi comercializarea seminţelor de cereale, plante oleaginoase şi pentru fibre şi plante furajere în România.”

  Documentele privind utilizarea seminţei certificate oficial sunt: Factura sau bonul fiscal de achiziţie a seminţelor este însoțită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.

  În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță. În cazul loturilor semincere de lucernă, fermierul prezintă factura sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care să reiasă comercializarea a minimum 200 kg sămânţă de lucernă certificată/ha către cultivatori de lucernă ale căror exploatații sunt situate pe teritoriul național, sau factura pentru servicii multiplicare sămânță de lucernă emisă către menţinătorul sau deţinătorul soiului, din care să reiasă că i-a livrat minimum 200 kg sămânţă certificată/ha.

  În situaţia în care factura pentru servicii multiplicare este emisă către deţinătorul soiului, prezintă şi contractul dintre menţinătorul şi deţinătorul soiului. În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânţă.

  Atenție! Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare prevăzute mai sus este 31 martie a anului următor anului de cerere curent, conform art. 43, alin. (3) din O.M.A.D.R. nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

  Reamintim că pentru Campania 2018 cuantumul pe hectar pentru sprijinul cuplat la lucernă nu a fost stabilit. Pentru 2017 fermierii au primit 98,9422 de euro pe hectar adică 455,064 de lei.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția-ecoschemă de 60 euro/hectar, în noul PNS: condiții, suprafețe eligibile Termenul la care crescătorii de bovine află dacă intră la plata avansului pe cap de animal MADR lansează programul ”De trei ori subvenția APIA” pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă

  Ultimele știri

  Garda de Mediu le răspunde celor deranjați de mirosul provenit de la fertilizările cu gunoi de grajd Emiratele Arabe Unite încep să-și producă propriile furaje în sere hidroponice Soiul de roșii Marmande: productivitate, rezistență la boli și dăunători