• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Declararea terenurilor și animalelor la Primărie, pentru Registrul Agricol

    agrointeligenta.ro -

    Pentru subvențiile de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), fermierii trebuie să aibă în vedere o condiție pe care trebuie să o respecte pentru a beneficia de sumele pe hectar. Agricultorii nu trebuie să uite de actualizarea datelor din Registrul Agricol de la Primărie, informațiile urmând a fi utilizate nu numai pentru calcularea impozitelor, ci și pentru eliberarea adeverinței obligatorii care se depune la APIA împreună cu cererea unică.

    Termen legal până la care trebuie ca terenurile agricole și animalele să fie declarate la primării pentru a fi înscrise în Registrul Agricol. Ordonanța nr. 28/2008 privind registrul agricol a fost modificată ulterior, iar primarii reamintesc periodic fermierilor care sunt obligațiile legate de înscrierea suprafețelor agricole și a efectivelor de animale.

    Spre exemplu, Primăria Municipiului Arad, prin Serviciul Agricol reaminteşte, cetăţenilor că au obligaţia legală de a declara, pentru înscrierea în Registrul Agricol, datele privind suprafeţele de terenuri agricole (inclusiv grădini familiale), utilajele agricole, animalele, păsările, familiile de albine, pomii fructiferi şi construcţiile pe care le exploatează sau le deţin în proprietate, pe raza municipiului, la următoarele termene:

    a) între 5 ianuarie şi ultima zi lucrătoare a lunii februarie, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosinţă, clădirile şi mijloacele de transport cu tracţiune animală şi mecanică, maşinile, utilajele şi instalaţiile pentru agricultură şi silvicultură, efectivele de animale existente în gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum şi modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale pe care le deţin, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produşilor obţinuţi, a morţii sau a sacrificării animalelor ori a altor intrări-ieşiri;

    b) între 1 şi ultima zi lucrătoare a lunii mai, pentru datele privind categoria de folosinţă a terenului, suprafeţele cultivate, numărul pomilor în anul agricol respectiv;

    c) persoanele fizice şi juridice au obligaţia să declare date, pentru a fi înscrise în registrul agricol, şi în afara termenelor prevăzute la lit. a) şi b), în termen de 30 de zile de la apariţia oricărei modificări.

    Înscrierea datelor în registrul agricol se va face pe baza declaraţiei date pe propria răspundere de capul gospodăriei sau, în lipsa acestuia, de un alt membru major al gospodăriei, prin vizitarea persoanelor fizice de către persoanele împuternicite cu completarea registrului agricol sau la primărie.

    Înscrierea în registrul agricol a datelor privind clădirile şi terenurile, a titularului dreptului de proprietate asupra acestora, precum şi a schimbării categoriei de folosinţă se poate face numai pe bază de documente, anexate la declaraţie.

    Potrivit art. 20 alin.(1) din O.G. nr. 28/2008, nedeclararea datelor care fac obiectul registrului agricol, declararea de date neconforme cu realitatea, refuzul de declarare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice, cu amendă de la 300 lei la 1.500 lei.

    Având în vedere cele arătate mai sus, persoanele fizice (inclusiv persoanele care locuiesc în zonele de blocuri) şi juridice (societăţi comerciale, societăţi/asociaţii agricole etc.) deţinătoare de terenuri, animale sau alte bunuri ce fac obiectul înscrierii în registrul agricol, sunt rugate să se prezinte la Serviciul Agricol din cadrul primăriilor pentru declararea şi înscrierea datelor în registrul agricol.

    Declararea suprafețelor agricole este foarte importantă întrucât de la 1 martie se va da deschide campania de depunere a cererilor unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Unul dintre documentele obligatorii este adeverința de la primărie care, conford datelor din Registrul Agricol, include suprafețe lucrate de fermier și pentru care se pot acorda subvențiile agricole. Termenul limită pentru depunderea cererii unice în 2019 este 15 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!