Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ȘEF APIA: SUBVENȚIILE FERMIERILOR – PLĂTITE înainte de CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cunoaște modernizări importante la nivel de management. Pentru a se asigura că va exista un ritm alert de autorizare a subvențiilor, APIA Central a transmis către centrele județene ținte de plată pentru achitarea banilor către fermieri.

Ioan Marcel Socol, director executiv APIA Hunedoara, a arătat că, în premieră, pentru Campania APIA 2019, centrele agenției de plăți lucrează cu targeturi. Adică de la APIA Central s-au transmis ținte, sume pe care funcționarii trebuie să le atingă cu privire la plata fermierilor. Astfel, spre exemplu, până la finele anului trecut, centrul APIA Hunedoara a avut target să autorizeze la plată subvenții în valoare de 241 de milioane de euro.

”Până în 31 decembrie am plătit 244 de milioane de euro, cu 3 milioane mai mult decât targetul pe care l-am primit în anul 2018. Pentru prima dată am primit un target din partea APIA Central – 241 milioane de euro”, a declarat pentru emisiunea Satul Hunedorean Ioan Marcel Socol. Șeful din cadrul APIA a arătat că ținta de plată are legătură cu factura pe care România a transmis-o la începutul anului la Bruxelles și în care s-a dorit ca suma inclusă pentru decont să fie cât mai mare, asigurându-se astfel fluxul plăților finale.

Referitor la restul plăților, Ioan Marcel Socol a spus: ”Plata finală se face, conform regulamentelor europene, în perioada 1 decembrie – 30 iunie 2019 pentru anul de campanie 2018. Printr-un ordin al ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea, această perioadă se încearcă să fie mai scurtă în sensul în care banii să ajungă la fermieri până în data de 31 martie cel târziu, astfel încât toți fermierii din România să aibă bani pentru campania de primăvară și noi să fi achitat deja ceea ce trebuie să facem până în 30 iunie”.

La nivelul județului Hunedoara, Socol a arătat că s-a trecut de un procent de 76% de fermieri eligibili plătiți în Campania APIA 2018, dorindu-se să se achite în continuare, de luna viitoare, și schemele pentru fermierii care au fost în eșantionul de control.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!