Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Avans APIA și pentru fermierii din eșantionul de control?

Plata avansului, generalizată! Adică fiecare fermier, fie că este sau nu în eșantionul de control de la APIA, ar trebui să beneficieze de prima tranșă de bani. Europarlamentarul român Daniel Buda a depus un amendament la Bruxelles prin care a propus ”un avans rezonabil” chiar și pentru acei agricultori și crescători de animale care ”au picat” la control.

”Fermierii aflați în eșantionul de control, trebuie să beneficieze de un avans rezonabil până la finalizarea controlului. Altfel, întârzierea acestor plăti le poate pune în pericol însăși existența lor pe piață”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Eurodeputatul a depus mai multe amendamente menite să creioneze în mod corect viitoarea Politică Agricolă Comună, noua PAC. Daniel Buda s-a concentrat atât asupra sumelor pe care ar trebui să le primească fermierii, dar și asupra consițiilor și a termenelor de plată de la APIA.

”Alte amendamente se referă la controalele efectuate. Aceste controale trebuie să aibă în primul rând un rol preventiv și nu coercitiv. Cu alte cuvinte, este important ca autoritățile de control să acorde un termen de remediere a deficiențelor și nu să treacă direct la sancțiuni. Ce este important si de reținut este faptul că statele membre sunt responsabile de implementarea acestor politici agricole la nivel național! Iar fermierii trebuie să se implice activ în creionarea planurilor strategice. Sigur, trebuie să fie ascultați sau să aibă cine să-i asculte. Și mai important este să și facă ce trebuie pentru fermieri!”, a subliniat Daniel Buda.

Noua Politică Agricolă Comună se află în dezbatere la nivel european și trebuie să se aplice începând cu anul de cerere 2021. În prezent, fermierii care sunt incluși în eșantionul de control sunt automat șterși de pe lista beneficiarilor de avans de la APIA. Anul trecut s-a achitat un procent de 70% din schemele pe suprafață și din sprijinul cuplat pentru ovine. În timp ce alți beneficiari deja se află în faza de plăți finale, fermierii la control au și la această oră dosarele blocate la plata subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. DACĂ LA CONTROLUL PRIN TELEDETECȚIE , NU AM AVUT NECONFORMITĂȚI DECI REZULTATUL A FOST BINE , NU TREBUIA SĂ INTRU LA PLATĂ IMEDIAT ? ȘTIU CĂ IOHANIS A PROMULGAT O LEGE DUPĂ OUG. NR 4/2018 PRIVIND SUBVENȚIILE PE ANUL 2018 . ADICĂ , CINE GREȘEȘTE TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ ? CÂND AM AVUT CONTROL ȘI S. CONTROL NU AM PRIMIT BANI PE ACEL AN ȘI 3 ANI PENALITĂȚI MULTI ANUALE CU TOATE CĂ AM FOST BINE DAR EI AU FĂCUT TOTUL CA SĂ DAU BANII ÎNAPOI . AU AJUNS SĂ-MI SCOATĂ CADASTRELE DIN DOSARE ȘI CONTRACTUL DE ARENDĂ.

  2. DA ,AȘA AR TREBUI SĂ FIE CONTROALELE PREVENTIVE . ÎL ATENȚIONEZI PE FERMIER CE NU ESTE BINE ȘI CE TREBUIE SĂ FACĂ , IAR URMĂTORUL AN SĂ FIE CONTROLAT ȘI DACĂ NU A RESPECTAT CELE INDICATE DE CEL CARE A EFECTUAT CONTROLUL PE TEREN CU UN AN ÎNAINTE , ATUNCI SĂ FIE SANCȚIONAT . ȘI SĂ SE TERMINE CU ACEASTĂ FIRMĂ , -GAUSS SRL. CARE MAI MULT ÎNGREUNEAZĂ DECÂT SĂ PUNĂ LUCRURILE PE FĂGAȘUL LOR NORMAL NUMAI CA SĂ IA FFF. MULȚI BANI DE LA -APIA- . BAROSANII ȘI PILOȘII IAU BANII LA TIMP , IAR CEI LALȚI TOT AȘTEAPTĂ. AM ÎNȚELES CĂ NICI UNII DINTRE FERMIERI CARE NU A AVUT CONTROALE NU Ș-IA PRIMIT BANII . SUMA INTEGRALĂ PTR. FERMIERI A FOST DATĂ DE -UE- ȘI A FOST ALOCATĂ PE BUGETUL DIN 2018. RUȘINE SĂ VĂ FIE ……………………….!

Scrie un comentariu