Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenții APIA bovine: Datele de referință pentru subvenția ANT carne și lapte

Data de referință pentru subvenția APIA pe bovine în 2019! După ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ne-a comunicat, oficial, că va ține cont de prevederile regulamentelor europene, neschimbând datele de referință pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ), reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au solicitat agenției de plăți să ne spună exact care este data de referință luată în calcul pentru fiecare tip de exploatație de bovine.

Citiți și: Răspuns oficial APIA: Nu se schimbă data istorică pentru ANT bovine!

Potrivit răspunsului trasmis de APIA Central, datele de referinţă pentru ajutorul național tranzitoriu specia bovine, în sectorul carne sunt următoarele:

-31 ianuarie 2013 – pentru exploataţiile înfiinţate până la data de 31 ianuarie 2013, inclusiv;
-17 aprilie 2014 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2013 – 17 aprilie 2014, inclusiv;
-31 martie 2015 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 18 aprilie 2014 – 31 martie 2015, inclusiv
-29 februarie 2016 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 aprilie 2015-29 februarie 2016, inclusiv;
-28 februarie 2017 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 aprilie 2016–28 februarie 2017, inclusiv;
-28 februarie 2018 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 aprilie 2017–28 februarie 2018, inclusiv;
28 februarie 2019 – pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 aprilie 2018–28 februarie 2019, inclusiv.

Schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) se acordă fermierilor crescători de animale din specia bovine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
• au deţinut un efectiv de minim 3 bovine cu vârsta de minim 16 luni la data de referinţă;
• exploataţia cu cod ANSVSA pentru care se solicită sprijin, să fie înregistrată în RNE şi în care să existe cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din oricare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data depunerii cererii unice pentru ANTZ 8-C, dacă cererea este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Perioada de referință, pentru fermierii care au figurat înscrişi cu cod ANSVSA, în SCL (Sistemul cotelor de lapte)

-2012-2013 – perioada de 12 luni cuprinsă între 1 aprilie 2012 şi 31 martie 2013 inclusiv, reprezentând anul de cotă de referință pentru fermierii care au fost înscriși în sistemul de administrare a cotelor de lapte și cărora, până la data de 31 martie 2013 inclusiv, le–a fost alocată pentru prima dată o cotă pentru exploatația respectivă.
-2013-2014 – perioada de 12 luni cuprinsă între 1 aprilie 2013 şi 31 martie 2014 inclusiv, reprezentând anul de cotă de referință în care fermierii au fost înscriși în sistemul de administrare a cotelor de lapte și în care le–a fost alocată pentru prima dată o cotă pentru exploatația respectivă.
-2014-2015 – perioada de 12 luni cuprinsă între 1 aprilie 2014 și 31 martie 2015 inclusiv, reprezentând anul de cotă de referință în care fermierii au fost înscriși în sistemul de administrare a cotelor de lapte și în care le–a fost alocată pentru prima dată o cotă pentru exploatația respectivă.

Perioadele de referinţă pentru fermierii care nu figurează înscrişi cu cod ANSVSA în SCL (sistemul de administrare a cotelor de lapte) sunt :
-1 aprilie 2015 – 29 februarie 2016
-1 martie 2016 – 28 februarie 2017
-1 martie 2017 – 28 februarie 201
-1 martie 2018 – 28 februarie 2019.

În conformitate cu prevederile OMADR nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare:

-perioada de referinţă este definită la articolul 683, litera a) ca fiind: perioada cuprinsă între data începerii depunerii cererii unice de plată a anului anterior şi ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată în primul an de cerere în care obţine un drept de plată pe exploataţia respectivă; iar
-data de referinţă este definită la articolul 683, litera b) ca fiind: ultima zi înainte de data începerii depunerii cererii unice de plată a fiecărui an de depunere pentru exploataţiile nou-înfiinţate.

Campania de depunere a cererii unice pentru anul de cerere 2019 începe la APIA din 1 martie și se va încheia pe 15 mai. Ajutorul Național Tranzitoriu pentru bovine – carne și lapte, este o schemă ce se achită de la bugetul de stat pentru un efectiv minim de 3 capete eligibile.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. In țara lui papură dragnea e posibil așa ceva un politic de ratați si retarzi mental nu au cum să lucreze ptr omul de rând ci doar pentru interesele lor de grupulețe.

 2. Problema cea mai grava este ca liderii asociatiilor de profil au adoptat metoda strutului si si-au ascuns capetele in nisip .
  Sunt sigur ca multi dintre acesti “lideri” sunt mai interesati sa ramana ANT-ul ca pana acum , ei avand exploatatii la care au scazut drastic efectivele sii bineinteles ca incaseaza bani moca in detrimentul celor care nu au fost asa de smecheri

 3. buna ziua ,am constat cu uimire ca se fac plati tot “smecherilor” care sau umplut de vaci electronice in 2008 si 2013,urmand ca pana azi sa incaseze bani pe animale care nu mai produc nimic,dar interesant ca nici nu vor sa ia in calcul subventionarea bovinelor existente la zi in gospodariile din tara ,pt care fermierii platesc impozit”ca norma de venit”,asig de sanatate,fiind obligati sa inghita castana cu COP ul,daca vor subventii,in timp ce laptele se vinde de pomana,iar magazinele la tara incep sa vanda smantina la pahar”12,5%”,ca oricum batrinii care au mai ramas in viata si nu mai au vacile la zi,beneficiaza oricum de subventi, daca nu au murit.De asmenea in timp ce vacile din 2013 oricum sunt gata ca perioda de activitate,poate doar cu exceptii,majoritatea fiind sacrificate…..politica evreiasca:”te-am PLATIT,te-am PROSTIT,acu i-ti dau eu laptele cu pret de Olanda, ca tuu ti-ai omorit vaca”= CONDUCERE DE RETARDATI CU DIPLOME DE PROFROFESIONISTI IN ZOOTEHNIE

 4. Doamne tălâmbilor cum dracu gândiți, cum să dai subvenție pe animale din 2013?Adică eu trag ca prostul din 2013 și am crescut 7 vitele acum fiind vaci și nu iau subvenție nimic și altul care nu are animale ia subvenție și stă pe terasa crâșmei! Rușine să vă fie!!!

 5. Vacile pentru care se achita subventie acum au fost duse la abator de mult timp .
  Suntem o tara de imbecili , de la A la Z . Iar cei mai imbecili au ajuns la condurere .

 6. O mentalitate de oameni fara pic de minte cei care au facut legea asta eu am 4 capete din 2013 si acum am 20 de capete numai pe alea 4 iau subventie santem de rasul lumi ce ne tot ancurajati atat sa crestem vaci daca voi astia de la birou santeti boi si nu stiti ce bete an toate sa ne mai puneti ce tot le anpartiti pe rase atat toate sunt vaci faceti una si acceias subventie pentru toti crescatori ca altfel se duce dracu zotehnia voastra aia mult laudata si atunci sa vedem cine o sa va mai tina pe aia scoliti pe care ai scoateti pe banda Dar nu au habar de animalele noastre

 7. Încă nu pot sa cred in ce țara trăiesc .
  Ce logica poatologica poate sa dea bani pe vaci din 2013 ?
  Pai sunt proprietari care sunt morți ei si exploatatiile lor din 2013 , dapai vacile lor !
  Indiferent care ar fi argumentul acestui tip de subvenție , pare un scenariu din filmele cu colectivizarea , lipsit de orice logica , iresponsabilitate , jignire și abandon fata de crescătorii de bovine ,care de-altfel fac parte dintr-un sector in pericol de abandon .
  Cum poți sa încurajezi și sa motivezi pe tinerii fermieri care nu au alt vis decât emigrarea in alta țara , sa își infinteze ferme de vaci in condițiile in care pentru vacile care le-ar achiziționa acestia , iau altii subvenția respectiv proprietarii care au avut vacile in 2013-2018.
  Am 40 de ani , 3 copii ,dar dacă regret ceva in viața aceasta sunt doua lucruri , respectiv ca mi-am pierdut tinerețea cu creșterea vacilor, crezând in aceasta pasiune dar intr-o țara Pt care acest sector e ultimul ca și prioritate , iar al doile lucru care îl regret teribil de mult ,este faptul ca nu am emigrat intr-o țara normala , care da subvenție pe ceea ce are și exploatează fermierul in curte și care subvenționează oamenii normali , nu fermieri morți și ei și vacile lor din 2013.

Scrie un comentariu