Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

S-A APROBAT! AJUTOR DE MINIMIS pentru OVINE 2019: CERERI SE DEPUN până pe 28 MARTIE!

Sursa foto: Sunphoto.ro

Ajutor de minimis aprobate pentru sectorul de creștere a ovinelor în 2019. Oierii vor beneficia și în acest an de subvenția pentru lână, ajutorul fiind făcut oficial de către Guvern după adoptarea actului normativ. Schema de sprijin se va derula ca și anul trecut, prin Direcțiile Agricole Județene.

În Ședința de Guvern din data de 8 februarie 2019 a fost adoptată o Hotărâre care modifică și completează HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Prin prezentul act normativ se reglementează continuarea în 2019 a Programului ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, precum și condițiile aferente acestuia. Perioada de înscriere pentru anul 2019 este cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și 28 martie 2019, inclusiv, iar perioada de cerere în care producția de lână poate fi valorificată este între 29 martie-30 septembrie 2019, inclusiv.

Solicitanţii înregistraţi în Registrul unic au obligaţia de a depune la Direcțiile Agricole Județene documentele justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinute până la 1 noiembrie 2019, inclusiv. Comercializarea lânii se realizează către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar, care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Pentru acordarea sprijinului, documentele justificative trebuie să ateste că lâna a fost comercializată respectând interesul părților. Este necesar ca documentele justificative (factura sau filele din carnetul de comercializare) să indice cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În cazul intermediarului, acesta va menționa pe filele din carnetul de comercializare al crescătorului de ovine numărul contractului încheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

De asemenea, este reglementată plata cantității de lână comercializată în perioada de valorificare corespunzătoare și nedecontată în anul 2018.

Vă reamintim că ajutorul de minimis pentru lână a fost introdus de anul trecut. În 2018, crescătorii de ovne au încasat în toamnă sprijinul de 1 leu pe kilogramul de lână valorificată cu acte.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!