Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚII APIA – VESTE BUNĂ! Când se deblochează AJUTOARELE NAȚIONALE TRANZITORII!

Foto: radioconstanta.ro

Bugetul pentru plata subvențiilor APIA a fost aprobat în Parlamentul României, odată cu proiectul bugetului de stat pe 2019. Decizia a fost luată cu 275 de voturi ”pentru”, 122 ”contra” și 2 abțineri.

După votul de astăzi din Parlamentul României, fermierii pot spera că în curând se vor debloca o serie de scheme de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Este vorba mai ales de Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru care s-au publicat plafoanele propuse, dar nu s-au calculat cuantumurile sumelor ce se vor achita pe hectarul de teren agricol sau pe cap de animal la speciile bovine, ovine, caprine și bubaline.

Ministerul Agriculturii va primi în acest an un buget de 22,86 miliarde de lei, în creștere cu aproape 15% față de execuția preliminară pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmând să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural, pescuitului și afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Subvențiile acordate producătorilor agricoli reprezintă 1,951 miliarde de lei, un plus de aproape 5% față de 2018, în timp ce sumele alocate din credite bugetare proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 reprezintă 17,85 miliarde de lei (+11,32%) .

Proiectul de buget de stat aprobat de parlamentari are nevoie de promulgarea Președintelui României, apoi trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Dacă lucrurile decurg în mod normal, iar președintele Klaus Iohannis nu întoarce legea la Parlament, banii, inclusiv cei pentru subvenții, vor putea fi accesați încă de la începutul săptămânii viitoare.

În afară de Ajutoarele Naționale Tranzitorii, fermierii așteaptă să încaseze de la APIA și subvenția pentru motorina utilizată în trimestrele III și IV din anul 2018.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!