Creșterea animalelorŞtiri agricole

PURCEI GRATIS ȘI ÎN 2019: CÂND ȘI CUM SE FAC ÎNSCRIERILE pentru MANGALIȚA ȘI BAZNA!

Purcei gratis și în acest an prin continuarea programului de ajutor de minimis lansat în 2018! Un program apreciat și care a trezit un mare interes anul trecut a primit alocare financară și pentru acest an, potrivit unei hotărâri a Ministerului Agriculturii aflată în dezbatere publică pe site-ul propriu. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2019, este de 4.600.000 lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.

”Luând în considerare faptul că furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa depun cereri de plată lunar, după livrare, dar nu mai târziu de 5 zile de la încheierea lunii în care s-a făcut livrarea purceilor, iar direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc situaţia centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, pe care o transmit, lunar, până în data de 10 a fiecărei luni, Direcţiei generale buget-finanţe şi fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este necesară adoptarea cât mai urgentă a prezentului proiect”, se arată în textul citat.

Ministerul Agriculturii susține că prin acordarea acestui ajutor de minimis către crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa ar putea echilibra balanţa veniturilor şi cheltuielilor acestora, contribuind la ameliorarea nivelului lor de trai, precum și la evitarea depopulării spațiului rural.

Înscrierile se fac tot timpul anului

Reamintim că Programul de acordare a purceilor în mod gratuit a debutat în anul 2018 și s-a bucurat de mare interes din partea beneficiarilor. Singura problemă a constituit-o numărul mic de crescători de rasă pură din cele două specii. Pentru o mai bună funcționare a programului Ministerul Agriculturii a decis ca în 2019 această schemă să fie permanent deschisă pentru înscriere. În consecinţă, furnizorii de purcei, crescătorii de porci şi procesatorii/alte persoane juridice, în baza cererii, pot solicita înscrierea în Program, pe toată durata de desfășurare a acestuia, cu condiţia ca cererea de plată ܈și documentele însoţitoare prevăzute la art.15 din Hotărârea Guvernului nr.9/2018 să se depună cu respectarea termenului prevăzut, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2020.

Vă reamintim că înscrierea în programul pentur porci gratis se face la Direcțiile Agricole, iar potrivit legislaţiei sanitare veterinare, corect este ca pentru a fi eligibili, beneficiarii să dețină exploatații înregistrate în Sistemul naţional de identificare ܈și înregistrare a animalelor (SNIIA) supuse controluliui sanitar veterinar sau supuse înregistrării sanitare veterinare sau supuse autorizării sanitare veterinare.

Mai mult, se evidențiază clar că pe parcursul derulării Programului un crescător de porci din rasele Bazna şi/sau Mangalița, având caliatea de beneficiar, nu poate poate deveni și furnizor.

Citiți și: PURCEI GRATIS 2018. Tot ce trebuie să știi despre PROGRAMUL CU MANGALIȚA ȘI BAZNA!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Felicitări domnule Daia pentru acest program.Va rog eliminați din acest program procesatorul fiindcă nu este cointeresat.Intre furnizorul de perceiși crescător sa fie numai direcția agricolă.Crescatorul sa depună la direcția agricolă dovada ca jumătate din purcei i,a vândut la piața sau la un procesator.Daca la furnizat eu găsesc purcei de 25-30 kg este convenabil pentru mine sa-i ofer 500 lei pe cap din care 250 lei este dat din program și este favorabil și pentru furnizor.In felul acesta sintem încurajați ambi.

  2. Stai linistit ca nici nu o sa ii vezi….purcei se mai găsesc dar procesatori…ioc. La 11 sau 13 lei în viu iese carcasa de 4 ori mai scumpă decât cea de-a porc industrial. Las ca se satirizează mult mai scump
    ….Dacă mai pui ca purcei sunt in județe cu pesta….mai degrabă ia cămile se crescut! Hai o zi buna!

  3. Cei care s- au înscris în 2017 primăvara pentru purcei bazna , oare cînd ne vine rînduială să primim purceii? Încă nu am auzit pe nimeni să primească . Promisiuni fără niciun rezultat!

Scrie un comentariu