Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenții APIA: Noua dată de referință pentru ANT Bovine, anulată de deputați

Majoritatea parlamentară din Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a abrogat, practic anulat, astăzi, 19 februarie, actualizarea datei de referință pentru Ajutorul Național Tranzitoriu pentru specia bovine – ANT lapte și carne. Conform Legii 146/2018, începând din acest an, crescătorii ar fi trebuit să beneficieze de subvenție APIA pentru animalele existente în exploatație la data de 31 ianuarie a anului de cerere.

În cadrul ședinței de astăzi, deputații au dezbătut și au votat menținerea datei de referință pentru ANT bovine, respectiv data de referință pentru efectivele de vaci declarate în 2013. Modificarea s-a făcut în cadrul Plx 208/2017: Propunere legislativă pentru modificarea OG nr.3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură.

Discuții aprinse în Comisia pentru agricultură

Atât dezbaterea, cât și votul au stârnit discuții aprinse în comisie, numeroși deputați subliniind absurdul situației în care persoane care nu mai au animale continuă să încaseze subvenție de la stat pe capetele pe care le-au vândut sau le-au dat la abator cu ani în urmă. ”Anul ăsta eu am animale, apoi le vând și apoi patru ani iau subvenția în continuare de mă doare la bască. Sunt atâția agricultori care trăiesc…Nu este în regulă, domnul președinte!”, i-au spus colegii președintelui Comisiei, Alexandru Stănescu.

Președintele Comisiei, Alexandru Stănescu, PSD: ”Toți suntem nemulțumiți”

”Nu e decizia națională, este decizia Comisiei Europene. Nu putem noi să modificăm o directivă europeană. Toți suntem nemulțumiți. Eu v-am explicat care a fost logica: că nu era o subvenție de stimulare a creșterii numărului de animale, ci o subvenție decuplată de blocare, de stopare a numărului de animale. Aceasta a fost gândirea Comisiei Europene”, a argumentat președintele Comisiei, Alexandru Stănescu.

Opoziția a făcut un ultim apel pentru a nu se vota anularea actualizării datei de referință. Astfel, deputatul Tinel Gheorghe de la PNL a arătat că specialiștii de la Bruxelles nu ar pleda pentru o astfel de aberație care nedreptățește fermierii: ”Gândiți negativ. Comisia Europeană gândește pozitiv, nu ia în calcul că ar putea exista într-o țară niște nemernici care gândesc că pot să ia animale la anul de referință să le vândă ulterior și ei să încaseze subvenția. Nu se întâmplă așa ceva în Franța, Germania. Am întrebat și eu fermierii germani: voi vă luați animale în 2012 ca să le înregistrați în 2013, ca să luați subvenție? Și ei m-au întrbeat: nu pricepem ce vrei să spui? Aveți o problemă de conduită”.

Un deputat de la PNL, Corneliu Olar, fost primar, a subliniat că decizia de astăzi din Comisie îi va nemulțumi profund pe crescătorii de animale: ”Sunt solidar cu colegii. Noi vrem să reparăm ce merge prost în țara asta? Vrem să ajutăm crescătorul de animale sau nu îl ajutăm cu nimic, ci îl încurajăm pe cel care avea capete la 2013. Eu am lucrat cu așa ceva, mi s-a urcat lumea în cap când eram primar: nu beneficia cel care avea animale în grajd, ci primea cel care le încrisese. Vreți să modificăm legislația sau mergem după directivă până omorâm tot ce mai există autohton în România?”, a spus Corneliu Olar.

Fermierul Nicușor Șerban a anunțat că va merge la Ministerul Agriculturii

Votul de astăzi din Comisie vine după ce săptămâna trecută, fermierul Nicușor Șerban, cel mai cunoscut crescător de vaci Holstein din România, a anunțat că împreună cu specialiști în legislație europeană, va merge la Ministerul Agriculturii pentru a demonstra că actualizarea datei de referință nu contravine prevederilor/directivelor europene.

”Noi o să ne ducem într-o săptămână la minister și o să încercăm să demonstrăm că de fapt că aici este problema – că directiva europeană vorbește de doi termeni acolo: condiții și criterii. Uniunea Europeană spune în răspunsul care ni s-a afișat să respectăm condițiile. Este foarte clar că noi respectăm condițiile, adică să ai fermă, să ai animale. În privința criteriilor este o altă discuție și se pare că tocmai aici este confuzia pe care au făcut-o. (…) La minister va merge o echipă de specialiști că nu avem cum altfel. Și la Comisia de la Camera Deputaților doar eu am fost fermier pe lângă echipa de specialiști, același lucru o să se întâmple și la minister pentru că noi fermierii nu avem capabilitatea să explicăm foarte clar care sunt nuanțele directivei și care sunt nuanțele legislative și ce implică toată treaba asta”, a declarat Nicușor Șerban, invitat în cadrul emisiunii ”Forța Fermierilor cu Vlad Macovei” din data de 14 februarie.

Deputatul Tinel Gheorghe, PNL: Vom sesiza Curtea Constituțională

De subliniat că după votul de astăzi din Comisia pentru agricultură, proiectul de act normativ va merge la votul final din plen.

Lupta nu este încă pierdută pentru fermieri, care au un as în mânecă: posibilitatea ca una dintre prevederile votate astăzi să contravină Constituției României. „Vom sesiza Curtea Constituțională”, a anunțat deputatul Tinel Gheorghe de la PNL după ce în Comisie s-a adoptat un amendament care ar schimba profund sensul actului normativ fără votul Senatului, atendând totodată la dreptul la proprietate. Cu acest argument, opoziția poate cere întoarcerea din nou la Comisie a proiectului de lege care, cel mai probabil, va intra la votul plenului chiar de mâine, cu șanse de a intra în vigoare până pe 1 martie, la începerea campaniei de depunere a cererii unice la APIA. Totul depinde însă de cum vor decurge lucrurile la plen și, mai apoi, la analiza pentru promulgarea actului normativ, dacă Președintele României, Klaus Iohannis, va înțelege urgența și importanța acestei date de referință pentru fermierii români!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Nici un comentariu din partea celor care au vandut efectivele in 2014. Le convine au dat spaga mai departe si sunt linistiti inca un an pe banii statului sa ai nostri de fapt.

 2. Unde sunt prea marii presedinti de asociatie de bovine, NU DUMNEALOR AR TREBUII SA PUNA PICIORUL IN PRAG SI SA APERE DREPTURILE FERMIERILOR, sau si dumnealor au vandut animalele in 2014 si doare in cur !!!

  1. Matematica lui szebi e gresita. Regula e simpla: un animal primeste subventie doar la un fermier, cel care a depus pentru prima data, cel care cumpara, nu mai primeste bani; sistemul selecteaza, nu se plateste la 2 fermieri, sau la 3.

 3. F… in gura si pe maica voastra, cu data voastra istorica….,ca nu cadeti voi la mana mea odata!!!

  Suntem fermieri cu 100 de capete care ne tarm de pe o zi pe alta, dar noi suntem prosti ca va permitem.
  Da beliti voi p… in curand si mergeti voi din tara asta, ca va scot fermierii cu forta.

  1. Tibi ai dreptate partial. In primul rând…da subventia se dă pe animal nu pe fermier e logic să nu ia banii 3 fermieri pentru un singur animal. Dar dreptul la primă se poate transfera…e mai greu dar se poate face la notar!

 4. Stanescu ce sa zica pt ca in aceasta situatie este si el prin firma pe care o detin nepotii si copiii lui care au declarat toate vacile din comuna in 2013 si acum incaseaza subventiile. Fratii Stanescu, fratii Ciocan si cu mai multii baroni locali au luat tot pamantul pe la Visina,Caracal samd au arat izlazurile niste nenorociti care conduc tara asta si au functii cheie mintind ca asa a hotarat comisia europeana. Dtacu sa ii ia de bolsevici ca vand toate vacile si plec in Germania la munca pt ca aici am muncit si platit destul pt hotii astia. Vand casa si merg cu toata familia in Germania la munca. Sa se depopuleze toata Romania pt ca asa ceva nu se mai vazut numai hoti si mincinosi. Eu unul nu mai pot sa traiesc in jegul asta de tara cu nenorocitii astia care mint non stop. Sa mor de foame cu 45 de vaci si cu 24 ha teren agricol din cauza lor pt ca nu primesc subventie deoarece sunt cumparate in 2014 si fiul lui Stanescu nu are un animal in curte dar le-a declarat pe cele din comuna si isi primeste banii nu se poate. Eu sunt din sat cu ei si cunosc foarte multe, dar nu mai conteaza oricum plec dracu sa-i ia de nenorociti si sa aud de ei din Germania cum au murit sau sunt arestati. Cu bine!

 5. Excelent szebi mai mult nici nu trebuie demonstat prin cifre(matematic). Dar din pacate nimic nu e intamplator si cu iz de inocenta ….Sunt persoane (nu fermieri) care incaseaza subventi pe criteriul matematic descris de tine care devine axioma.(nu se demonstra dar se aplica ca atare).

 6. Deci dacă cumpăram înainte de 2013 100 de capete apoi vindeam 97 la un prieten, in 2014 el vindea 94 la un alt prieten, si asa mai departe(2015-91, 2016-88, 2017-85, 2018-82) ..si acum, ultimul din “lanț”, vinde 79 de capete, înseamnă că acum toți la un loc deținem 18 capete, insa subventie luam, nu pe 100 de animale care au existat vreodata, ci pe 637 de capete (100+97+94+91+88+85+82)…deci să repetăm: 100 de capete care au existat vreodată, 18 ramase in viată și subvenție pe 637 capete..EXCELENT!

 7. Atunci hai sa le platim si noi impozit dupa ce aveam in 2013!eu unul anul acesta nu mai platesc pentru ca atunci nu aveam 3 bovine si gata asa sa facem toti!Hotie pe fata

 8. La orice se poate cere derogare cu argumentare temeinica a motivului . Sunt sigur ca , daca se va expune clar si corect aceasta situatie in Comisia Europeana , se va obtine o derogare de la aceasta norma si se va putea modifica in favoarea fermierilor adevarati si corecti . Este nevoie doar de un real interes din partea autoritatilor romane pentru a face dreptate . Sunt sigur ca sunt interese ascunse , altfel nu imi explic .

Scrie un comentariu