• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru proprietar sau arendaș? Se introduce declarația pe propria răspundere!

    Ramona Dascălu -

    După ce numeroși fermieri au reclamat, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO lipsa unui control cu privire la cine încasează subvenția agricolă pe suprafață, ieri – marți, 19 februarie, deputații din Comisia pentru agricultură au completat legislația astfel încât plățile directe să ajungă, așa cum prevăd regulamentele europene, la utilizatorul terenului.

    Citiți și: Fermier: Proprietarii de terenuri refuză să mai încheie contracte de arendă

    Un fenomen periculos a fost semnalat de către fermieri: proprietarii de terenuri refuză să mai facă noi contracte de arendă, preferând să dea terenul în lucru, dar și să încaseze subvențiile de la Agenția de la Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Situația – o fentare, în fapt, a definiției de fermier activ, contravine legislației europene care prevede că subvențiile se plătesc utilizatorului de teren, adică persoanei care lucrează suprafața, persoanei care face efectiv agricultură.

    Fermierii au solicitat public, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO să se facă un filtru prin care APIA să achite subvențiile celui care are drept legal la aceste plăți. Ca răspuns la nevoile fermierilor, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a depus un amendament pentru depunerea la APIA a unei declarații pe propria răspundere cu privire la exploatarea suprafețelor agricole pentru care se cer subvenții.

    ”Foarte mulți proprietari de teren – s-a creat un curent național și toți fermierii ne-au sesizat, se duc la fermieri și le spun: îți dau terenul în arendă, dar declar eu la APIA ca să îmi iau subvenția. Chestiunea aceasta cu dovada – care se face prin declarație pe propria răspundere, bineînțeles că trebuie și promovată, mediatizată ca oamenii să înțeleagă, pentru că știți bine că o declarație pe propria răspundere e o chestiune penală, să nu-și mai declare terenul decât cei care îl lucrează. Conform directivei europene, subvenția este dată utilizatorilor de teren, nu proprietarilor, nu scrie că este dată proprietarilor. Trebuie să lămurim chestiunea aceasta pentru că putem să stricăm ferme din România care au teren în arendă, dacă lăsăm curentul ăsta să se extindă, pentru că toată lumea o să tindă spre a-și declara terenul pentru că în general subvenția este mai mare decât arenda”, a explicat deputatul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru agricultură.

    Citiți și: Cine ia subvenția APIA: proprietarul terenului sau arendașul?

    Alexandru Stănescu a arătat că declarația pe propria răspundere – depusă alături de documentele ce deja se cer la APIA, se dorește a fi o responsabilizare a celor care cer subvenții agricole în ciuda faptului că legislația prevede ca banii să fie plătiți fermierilor activi. „Subvenția pe suprafață, scopul subvenției este să acopere o parte din prețurile de cost ca piața comună să vândă la un preț mai mic, adică noi să mâncăm hrană mai ieftină. Acesta este rolul subvenției, un rol care nu are nicio legătură cu proprietarul terenului”, a mai explicat Stănescu.

    În mod surprinzător, deputații din Opoziție au susținut încălcarea legislației prin încasarea subvențiilor agricole de către persoane care nu fac agricultură, care nu sunt fermieri activi. ”Vă spun din capul locului că nu sunt pentru acest amendament, de aceea l-am și adus în discuție. După părerea mea, chestiunea asta ar trebui să fie lăsată exclusiv la înțelegerea dintre proprietar și arendaș. În momentul când va apărea un astfel de articol în lege, proprietarul se va gândi de două ori dacă el va mai da suprafața și veți crea o problemă suplimentară celor care au în momentul de față arende. Dumneavoastră încercați să-i favorizați prin textul de lege pe cei care au în momentul de față suprafețe în arendă, eu mă gândesc la titularul de drept al terenului, la proprietar și încerc să spun că prin Codul Civil ar trebui lăsată această chestiune la înțelegere pentru că ar trebui să fie exclusiv pe baza contractului de arendă încheiat între proprietar și arendaș, nu prin text de lege”, a declarat deputatul PNL Tinel Gheorghe.

    La votul final pentru accest amendament, deputații din Comisia pentru agricultură au aprobat introducerea declarației pe propria răspundere privind utilizarea terenului agricol. Noii reglementări i s-au opus trei deputați din Opoziție. ”Pe principiul bicameralismului, este neconstituțională pentru că în Senat nu s-a discutat prevederea articolului 8 care modifică pe fond textul Ordonanței. Și vom contesta la Curte această ordonanță”, a anunțat deputatul Tinel Gheorghe.

    După votul din Comisia pentru Agricultură, actul normativ care conține și amendamentul privind declarația privind exploatarea terenurilor va merge la votul final din plen. După aprobarea de către majoritatea deputaților, noua lege va trebui promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!