• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine ia subvenția APIA: proprietarul terenului sau arendașul?

    Oana Timar -

    Cine are dreptul la subvenția APIA: proprietarul sau arendașul terenului agricol. O chestiune discutată mult în spațiul public în ultimele zile după ce mai mulți fermieri au reclamat prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO că le este tot mai greu să încheie contracte de arendă, proprietarii preferând să dea terenul în lucru fără acte, cerând însă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Citiți și: Fermier: Proprietarii de terenuri refuză să mai încheie contracte de arendă

    Subvenția APIA se plătește persoanei care lucrează terenul agricol, indiferent dacă această persoană este proprietar pe teren sau arendaș. Legislația prevede clar că producătorii agricoli sunt cei care depun anual cererea unică la APIA pentru a beneficia de plățile directe și de măsurile compensatorii pentru suprafața de teren declarată.

    Principala ”lege” care reglementează modul în care sunt plătite subvențiile agricole în România este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările ulterioare. Actul normativ amintit este susținut de prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți.

    Conform art. 7 din OUG 3.2015, ”beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă”.

    În cazul terenului arenda, dreptul la subvenția APIA revine arendașului care lucrează pământul. Proprietarul terenului, arendatorul, în baza unui contract cu arendașul îi dă acestuia suprafața în exploatare, contra unor plăți în natură sau în bani, conform unei înțelegeri scrise, respectiv a contractului de arendă. Documentul se înregistrează la Primărie.

    Situația tuturor suprafețelor agricole este înscrisă în Registrul Agricol de la primărie, instituția statului eliberând adeverința obligatorie pentru subvenția APIA.

    Pentru a fi eligibil la încasarea subvenției APIA, fermierul trebuie să lucreze o suprafață totală de minim 1 hectar de teren, cu iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. Excepție fac livezile, viile, serele, solarele, culturile de hamei, pepinierele, arbuștii fructiferi la care suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale.

    În actualul exercițiu financiar european, conform OUG 3/2015, fermierii care beneficiază de subvenții au obligații ce includ:

    – să fie înregistrați în Registrul unic de identificare, administrat de APIA;

    – să depună cerere unică de plată în termen;

    – să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere și solare, pentru care se acordă sprijinul cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;

    – să facă dovada calității de fermier activ, conform cerințelor de la APIA;

    – să completeze și să depună anual la APIA cererea unică, în perioada 1 martie – 15 mai:

    – să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere;

    – să fie de acord ca datele personale, datele înscrise în cererea unică de plată despre suprafețele și animalele din exploatație să facă obiectul controalelor administrative încrucișate cu bazele de date ale altor autorități publice cu competențe în gestionarea acestor tipuri de date.

    Subvențiile care se achită de către APIA ca plăți directe pe suprafață sunt:

    – Schema de plată unică pe suprafață;

    – Plata redistributivă;

    – Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;

    – Plata pentru tinerii fermieri;

    – Schema de sprijin cuplat;

    – Schema simplificată pentru micii fermieri;

    – Ajutoarele naționale tranzitorii – ANT se acordă în domeniul vegetal și zootehnic în limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!