Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

PRIMA ANUALĂ pentru VACI achitată de APIA. Cine primește banii și care sunt condițiile

Foto: Washington Times

Prima anuală de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru crescătorii de animale. Banii achitați către producătorii zootehnici în contul Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) pentru bovine carne vor fi primiți de crescători până în 2020 inclusiv urmând ca după această dată schema să fie înlocuită cu o altă subvenție odată cu intrarea în vigoare a noului PAC.

Foarte mulți fermieri ne-au sesizat că nu înțeleg exact cum funcționează acest ”drept la primă” și ce trebuie să facă pentru a primi banii. Ce înseamnă animale purtătoare de primă? Sunt acele animale care au obținut dreptul la subvenție raportat la anii de referință din fiecare campanie de plăți începând din 2013 și până în prezent. De precizat că banii sunt încasați în funcție de animalele înregistrate la data respectivă de referință chiar dacă numărul acestora au suferit modificări în plus sau minus. Singura condiție privind numărul existent în exploatație este ca fermierul să dețină în permanență un minim de trei capete bovine.

Atenție! ANTZ 8 – C – schema decuplată de producţie în sectorul carne se acordă atât raselor de lapte cât și celor de carne.

Iată care sunt condițiile: 

Pentru exploataţiile înfiinţate până la data de 31 ianuarie 2013 inclusiv:
– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine, cu vârsta de minimum 16 luni, la data de referinţă 31 ianuarie 2013, înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE, în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2013 – 17 aprilie 2014 inclusiv:
– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință 17 aprilie 2014, înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 18 aprilie 2014 – 31 martie 2015 inclusiv:
– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 martie 2015, înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Pentru exploataţiile înfiinţate, în perioada 1 aprilie 2015 – 29 februarie 2016 inclusiv:
– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 29 februarie 2016, înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 – C dacă cererea unică este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea unică este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Pentru exploataţiile înfiinţate, în perioada 1 martie 2016 – 28 februarie 2017 inclusiv:
– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 28 februarie 2017, înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 dacă cererea unică este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea unică este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Pentru exploataţiile nou înfiinţate, în perioada 1 martie 2017 – 28 februarie 2018 inclusiv:
– solicitanții deţin, pe exploataţia cu cod ANSVSA, un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 28 februarie 2018, înregistrate în RNE;
– exploataţia cu cod ANSVSA să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 dacă cererea unică este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea unică este depusă în perioada de depunere cu penalizări.

Foarte important! Pentru Campania 2019 fermierii care solicită ANTZ 8 și care au dobândit dreptul la primă în anul anterior/anii anteriori, pot solicita ajutor naţional tranzitoriu pentru efectivul de animale pentru care au obţinul dreptul la primă, fără a mai prezenta documentele specifice în baza cărora a fost obținut dreptul la prima ANTZ 8.

Cei care depun pentru prima dată acest ajutor, adică au ca perioadă de referință 01.03.2018 – 28.02.2019, trebuie să prezinte la APIA următoarele documente:
-copie de pe paşaportul fiecărui animal, existent în exploatație, pentru care se solicită ANTZ-8;
-copie de pe documentele care atestă ieşirile din efectiv pentru fiecare animal, ieșit din exploatație, pentru care se solicită această schemă, după caz.

De precizat că pentru Campania 2018 APIA nu a stabilit sumele pe cap de animal aferente ANTZ-8 acestea depinzând de aprobarea Bugetului de stat sursă de unde se achită această schemă către fermieri.

Cererea unică se depune pentru Campania 2019 în perioada 1 martie-25 mai fără penalizări.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!