• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLATA SUBVENȚIILOR APIA pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE: VESTEA DATĂ DE MINISTRUL AGRICULTURII

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii au profitat de întâlnirea cu ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru a întreba și care este situația privind plata Ajutorului Național Tranzitoriu Zootehnic pentru ovine și caprine, schemă care depinde de aprobarea Legii Bugetului pentru anul 2019. Vestea proastă care a venit de la Minister este că legal nu există nicio soluție care să grăbească plata subvențiilor către fermieri în lipsa unui buget promulgat și publicat în Monitorul Oficial. Promisiunea ministrului a fost însă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va demara plățile imediat ce sumele vor fi aprobate!

    ”Aceasta este și marea noastră durere. Domnul ministru ne-a spus că se așteaptă aprobarea bugetului și imediat se face plata. Chiar am spus că nu a existat de-a lungul timpului niciodată un buget perfect dar mi se pare mie că lupta politică dintre cele două Palate (Palatul Cotroceni și Palatul Victoria n.r) nu face altceva să ne aducă suferință nouă celor din teritoriu. Pe fermieri nu îi interesează cine este la conducere sau aceste războaie. Mie imi este greu să cred că vom avea un buget până la sfârșitul lunii martie dar trebuie să țină cont cei de la putere că trebuie să facă tot posibilul să dea drumul la bani pentru că începe campania de primăvară și oamenii au siguranță de bani”, a explicat preşedintele Asociaţiei Moldoovis şi secretar general al Federaţiei Romovis, Ionică Nechifor, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ministerul agriculturii a lansat proiectul pentru aprobarea plafoanelor alocate Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT-uri) încă din luna ianuarie dar în lipsa banilor care vin din bugetul pe anul 2019 plățile nu pot fi efectuate. Astfel, plafoanele aferente plăților pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2018 se vor acorda în limita sumei de 162.522.600,000 euro care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019 şi care se distribuie astfel:

    a) 22.228.800,000 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
    b) 93.416.400,000 euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
    c) 46.877.400,000 euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, astfel prin raportarea plafoanelor aprobate pentru fiecare sector la efectivele de animale eligibile. Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 351 din 1 octombrie 2018.

    Reamintim că traseul aprobării Bugetului de stat pentru anul 2019 a fost unul greoi de la cei care trebuiau să îl propună, adică partidul de guvernământ, până la aprobarea în Parlamentul României și mai departe de președintele Klaus Iohannis.  Acum, Legea Bugetului pentru anul 2019 se află la Curtea Constituțională iar  judecătorii au stabilit data de 6 martie pentru a dezbate sesizările şefului statului, respectiv pe legea de adoptare a plafoanelor. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019. El a afirmat că ”guvernarea PSD a eşuat”, anunţând că cere CCR o analiză şi pe Legea de aprobării plafoanelor.

    Un scenariu devastator pentru fermieri, lansat de un ministru din Guvernul României,  anunță că în cazul în care Curtea Constituţională va avea observaţii la legea bugetului, va fi o întârziere de două luni.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial