• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cartofilor de sămânță, în creștere. Romulus Oprea, Federația Cartoful: Se ajunge la 5.000 euro/ha pentru sămânța de cartof

    Ramona Dascălu -

    Costul înființării unui hectar de cartofi va fi unul mult mai ridicat în acest an, a declarat președintele Federației Naționale a Cartofului din România (FNCR), fermierul Romulus Oprea. În cadrul conferinței anuale ce reunește cei mai importanți cultivatori din România, Oprea a arătat că pentru anul 2019 se preconizează o reducere a suprafețelor plantate cu cartofi ca urmare a producției mici de cartof pentru sămânță din țările cu tradiție din Vestul Europei.

    Cea de-a cincea ediție a Conferinței Anuale a Cartofului a avut loc la finele lunii februarie, la Poiana Brașov. Evenimentul a marcat, din nou, momentul unei dezbateri reale a problemelor cu care se confruntă fermierii care se încumetă să mai cultive cartof în România.

    Romulus Oprea presedinte Federatia Nationala a Cartofului din Romania

    „Anul 2018 a fost un an critic pentru cartof în toată Europa. Țările din vest s-au confruntat cu unul dintre cei mai secetoși și călduroși ani din istorie fapt care a condus la o reducere semnificativă a producției de cartofi, precum și a calității cartofilor. În unele țări, precum Germania sau Spania, producția a fost mai mică cu peste 40%. Producții mici au înregistrat și olandezii, belgienii, francezii și polonezii, specializați în producția de cartof pentru sămânță, lucru care a condus la scumpirea produsului pe piața europeană”, a afirmat președintele Federației Naționale a Cartofului din România, Romulus Oprea.

    Și România a avut la rândul ei parte de un an atipic, nefavorabil culturii cartofului.

    „Primăvara secetoasă din 2018 a determinat a determinat inițierea unui număr mic de tuberculi pe plantă. Precipitațiile abundente din vară au produs inundații și băltiri. Ne-am confruntat și cu un atac de mană foarte puternic, greu de controlat și din cauza imposibilității efectuării tratamentelor chimice cu mijloace terestre, ceea ce a condus la pierderi semnificative din cauza putregaiurilor. De asemenea, un nou episod de secetă a determinat întărirea solului și formarea de bulgări, lucru care a îngreunat foarte mult recoltarea. Toți acești factori au condus la producții mai mici, cu probleme de calitate și păstrare deficitară. De aceea ne așteptăm la o tendință vădit descrescătoare a suprafețelor cultivate cu cartof în România”, a spus Romulus Oprea.

    Potrivit președintelui Federației Naționale a Cartofului din România, s-a ajuns ca trei din cinci fermieri români care practică cultura cartofului să fie pe pierdere sau la limita profitabilității: „Cartoful a devenit o cultură mult prea riscantă deoarece necesită investiții foarte mari și se lucrează practic 365 de zile pe an cu acest produs. Satisfacțiile pe care le dă cultura de cartof sunt foarte puține și din ce în ce mai rare. S-a ajuns ca trei din cinci fermieri care cultivă cartofi să fie pe pierdere sau la limita profitabilității. Fiecare lună de depozitare presupune pierderi naturale din cauza deshidratării sau pierderi din cauza deprecierii, cantitățile valorificate fiind tot mai mici. Producătorul român nu beneficiază decât parțial de creșterile prețurilor pe piață, în toamnă el fiind „forțat” să livreze la prețuri promoționale. Se remarcă de asemenea că în ultimii ani, cartoful se „retrage” tot mai accentuat în zonele tradiționale, cele mai favorabile acestei culturi”.

    Romulus Oprea susține că producția de cartof din România se află la un moment de răscruce: „Credem că această cultură nu trebuie să dispară și măcar jumătate din cantitatea de cartof consumat de români trebuie să fie produsă în România”.

    Potrivit președintelui Federației Naționale a Cartofului din România, anul acesta, numai costul cu cartoful de sămânță va ajunge și la 5.000 de euro la hectar. ”Prețurile au urcat la cartoful de sămânță, depășind la unele soiuri 900 de euro/tonă pentru categoria biologică elită, calibru 35/55 mm. Dacă luăm în considerare și cheltuielile de transport, se ajunge la peste 1 euro/kg. Costurile de înființare pot ajunge la 5.000 de euro pe hectar, numai costul cartofului pentru sămânță”, a arătat Romulus Oprea.

    În prezent, prețul cartofului la poarta fermelor este în creștere, însă puțini fermieri români mai au stocuri. Mulți au vândut cu 40-50 de bani în toamnă, iar acum se oferă și 1,5-1,7 lei pe kilogram, plus TVA. În marile rețele comerciale se practică prețuri ce ajunge și la 4-5 lei pe kilogram, însă acești cartofi noi sunt aduși din afară, din țări precum Egipt, a arătat Romulus Oprea.

    Conferința Națională a Cartofului a avut loc pe 27 februarie, la Poiana Brașov. Evenimentul, moderată de fermierul brașovean Gheorghe Boțoman, cel care a condus timp de mai mulți ani Federația, a ajuns la cea de-a cincea ediție și s-a bucurat  și în acets an de participarea celor mai importanți cultivatori, a reprezentanților din Ministerul Agriculturii – secretarul de stat Alexandru Țachianu și a directoarei pentru Politici Agricole, Elena Tatomir.

    Conferința Națională a Cartofului 2019 a fost moderată de cunoscutul fermier brașovean, Gheorghe Boțoman

    A fost prezent și a luat cuvântul președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, prof. dr. Valeriu Tabără. Fermierii au aflat și care sunt noutățile tehnologice și oportunitățile de piață din partea specialiștilor Agricover – Ghiță Pinca, director general Agribusiness Agricover, și Flavius Nichifor, director tehnic Agricover. Soluțiile financiare pentru ferma de cartofi au fost prezentate de către Robert Rekkers, directorul Agricover Credit IFN, în timp ce dr. Monica Hermeziu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr de la Brașov, a venit cu noutăți pe parte de cercetare. Soluțiile Bayer pentru cultura cartofului au făcut obiectul prezentării lui Marius Dineș, Grower and Channel Services Manager în cadrul Bayer, în timp ce despre fertilizarea cartofului cu produse Timac Agro a vorbit directorul de marketing al acestei companii, Marius Marica.

    Dr. Grzegorz Cieslinski, Business and product Development Consultant în cadrul Intermag, le-a prezentat fermierilor produsele pentru îmbunătățirea nutriției culturii de cartof, în timp ce Florian Ciolacu, directorul Clubului Fermierilor Români, a făcut o prezentare a celei mai noi structuri de reprezentare a intereselor fermierilor români la nivel național și european.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!