• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • REUȘITA A TREI FERMIERI în Parlamentul României: ”S-A FĂCUT DREPTATE pentru TOȚI CRESCĂTORII!”

    Ramona Dascălu -

    Drepturi egale pentru toți cresctorii, acces neîngrădit la sprijinul financiar menit să salveze bivolul românesc! Astăzi, marți – 5 martie, a avut loc la Parlament, în Comisia de Agricultură, o dezbatere privind proiectul de lege care face referire la programul de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor. Pe lângă deputații din Comisia de Agricultură și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, la ședință au mai luat parte și trei crescători de bivoli, veniți tocmai din Bihor, special pentru această întrevedere cu autoritățile.

    În prezența fermierilor, care au participat activ la dezbatere, s-a luat hotărârea ca textul legii să fie modificat astfel încât un număr cât mai mare de crescători români de bubaline să poată accesa acest program de reproducție.

    „În ședința, de astăzi, s-a discutat un aspect foarte important. În textul legii era vorba despre un registru genealogic cu trei generații. Numai stațiunea de la Șercaia deține astfel de animale și numai ei puteau să beneficieze de subvenția de 200 de euro care se acordă pe animal pe cale de dispariție. Sperăm ca în viitor să primim și noi această subvenție. Expresia rasa pură, care exista până azi în lege, a fost scoasă, fiind înlocuită cu animal de reproducție, adică tot ce există bivol românesc și îndeplinește anumite standarde să poată să intre în acest program de reproducție. Trebuie să avem până în 200 de capete, toți cei care sunt crescători se încadrează în acest număr de animale”, a declarat Marius Florin Cacuci, crescător de bubaline din județul Bihor, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, la finalul ședinței din Comisia de Agricultură.

    Crescătorul din Bihor s-a arătat foarte mulțumit de felul în care a decurs ședința și de modul în care deputații din Comisie au intervenit în favoarea fermierilor.

    „Avem tot sprijinul din partea autorităților, atât din partea Ministerului Agriculturii, cât și a Parlamentului. În lege erau unele nelămuriri, neclarități, care în ședința de astăzi de la Comisia de Agricultură s-au clarificat. Putem să accesăm acest program toți proprietarii de bivoli care suntem înscriși în asociație și care deținem animale cu specia bivol românesc”, a mai spus acesta.

    Fermierul a mai spus că își pune toată speranța în acest program de reproducție: „Cred că acest program ne va ajuta pe noi crescătorii. În prezent, primim o subvenție de 700 de lei pe cap de animal, din acești bani jumătate merg către asociație și către direcțiile sanitar-veterinare. Am avut anii trecuți undeva la 70-80 de animale, iar acum am 40 de animale. Am redus efectivul pentru că altă soluție nu am avut, nu am mai putut susține întregul efectiv pe care îl aveam”.

    Alături de Marius Cacuci, care a și luat cuvântul în cadrul ședinței din Parlament, la dezbatere au participat și fermierii Dumitru Gabriel Cacuci și Vlădău Cristian. Toți trei au bătut 600 de kilometri pentru a-și susține punctul de vedere și pentru a amenda o lege care, dacă ar fi fost adoptată în forma propusă, ar fi creat o mare discriminare în rândul celor care încă mai cresc bubaline în România. ”S-a făcut dreptate pentru toți crescătorii. Mergem acasă mulțumiți că lucrurile au decurs bine, că am fost ascultați, înțeleși. N-am bătut drumul degeaba!”, a declarat Marius Florin Cacuci pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!